跳至

首頁

尾頁

大宅

我個囡又中咗呀....玫瑰疹(已經好返晒喇)

事因……
7/1星期日--中午我地去飲茶, 之後行咗一陣街就返屋企, 夜晚9點幾飲奶後就瞓, 到咗11點幾就發覺澄澄發燒100.8(腋探), 諗住比d水佢飲之後再觀察吓, 到咗1點幾再同佢探熱, 都係100.8, 咁就比退燒水佢飲,

8/1星期一--清晨5點幾check佢又唔覺佢有燒就無再比藥佢食, 到咗下午3點幾99打比我, 話澄澄今日成日都無乜精神, 又飲少咗奶, 又唔肯瞓覺, 同佢腋探又係得100, 我就話等我返先比退燒水佢飲, 到咗8點幾9點再同澄澄探熱都係101(腋探), 又再比退燒水佢食, 食咗又好似無乜燒., 但係就好扭計, 搞到成2點幾先瞓得”霖”

9/1星期二--早上6點幾再同佢腋探, 一睇101.4, 心諗唔係掛, 於是再同澄澄肛探, 死火102.4, 拿拿聲同佢去睇急証, 醫生話bb係6個月後開始無晒媽咪比嘅抵抗力, 一遇到d新病菌就要靠自己去製造抗體, 所以會發燒, 因為澄澄本身咩事都無, 只係無端端發燒, so醫生都係比咗d退燒水&抗生素(殺細菌用), 到咗中午99又打比我, 佢話同澄澄肛探差唔多104, 即時嚇到我請假趕返去睇澄澄, 好在食多次藥水就退返到102.6, 成個下午就抱住佢瞓, 又成日同佢探熱, 到咗9點幾見同澄澄食咗幾次退燒水都唔退燒, 心急嘅99就叫我再同澄澄去多次急証, 今次個醫生好詳細咁話比我地知係唔會咁快退燒, 叫我地返去再觀察bb嘅精神, 有無痾嘔, 如果無就算未退燒都唔使咁擔心.

10/1星期三--澄澄都仲有d燒, 但係朝早食咗一次退燒水後就無燒喇, 成日都無再發燒, 都總算安心d.

11/1 星期四--早上11點幾99又打比我, 話澄澄成身紅點, 出玫瑰疹呀, 依架99就同佢去睇醫生.

唉! 前前後後燒咗3日, 終於出嚟喇……玫瑰疹.

我記得大哥嗰時出玫瑰疹就係同99去街市之後就出; 今次到妹妹去酒樓飲茶後就出.

我post出嚟, 係想大家知道吓, 留意去街嘅環境, 我見0506嘅bb都有好多病咗, 加上天氣又咁, 各位媽咪真係要小心呀!

大宅

Re: 我個囡又中咗呀......玫瑰疹

irenetay,
可否問吓醫生, 玫瑰疹係咩病, 点形成, 等各位媽咪可以小心d.
希望澄澄快d好番, 妳自己都要小心身體呀!
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

洋房

Re: 我個囡又中

唔該 [quote]
Carlsson 寫道:
irenetay,
可否問

大宅

irenetay :

我想問下你地住邊區呀

bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

別墅

irenetay.
希望BB快啲好番, 不過妳都唔好咁WORRY, 黎啲疹係咁衰, 燒完會出晒啲疹, 無咩特別GA, BB會'蚊'啲, 小心照顧BB啦.

侯爵府

澄澄同曦曦既出疹時間都係差唔多...都係7號開始燒... 10,11號到出疹.... 但曦曦就連續高燒(差唔多40度)咗3晚... e 生話玫瑰疹10個有7個b 都會出... 唔會傳染人~ 過3,4日就會退哂d 疹ka la~ 又唔會話好痕咁~~

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

my ching ching also have 玫瑰疹 at last month but very light.

I hope your ching ching recovery fastly!!

禁止訪問

洋房

pekklekc,

好勁呀,清楚晒,thanks

大宅

Dear all,

Thanks!
其實大哥以前試過有經驗, 而且澄澄又精神又會玩(當然比無病時差少少喇), 所以今次我都唔算好擔心, 只係比99搞到我都緊張埋.

另外沙沙都有post過以下資料:

嬰兒玫瑰症
症 狀: 玫瑰症是一種厲害而有傳染性的疾病,是由玫瑰疹病毒所引起的發疹性病變。嬰兒玫瑰疹在六個月至三歲間相當常見,尤以一歲左右最多,它的特徵是高燒,約持續3~4天燒退後,可在臂部和頸部及軀體上發現一點一點的紅色疹子,1~3天後才消失。
預防與治療:
1. 由於是病毒感染,並沒有特效藥。
2. 多補充水分。
3. 供應易於消化、且有營養的食物以增加其抵抗能力

大宅

thanks!

侯爵府

玫瑰疹係唔會傳染比人ka~~ 所以唔會話係其他地方野番lei~ 係同bb 抵抗力有關...引發起玫瑰疹既係過瀘性病毒~ 而10個有7個b 都會出玫瑰疹~ 大約由幾個月至兩歲既bb都會出, 發燒3-4 日, 退燒就會出疹, 出咗疹就唔會再燒... d 疹3-4日到會退哂~<-- lei d 係威爾斯兒科e 生同我講既~

大宅

我住官塘區, 但嗰日係出佐敦飲茶

味兒 寫道:
irenetay :

我想問下你地住邊區呀

禁止訪問

侯爵府

下~??? 但今朝e 生先同我講... 話唔會傳染人(無論大人細路) ka wor~~ so far 我早幾日都通知咗你, 我唔會去14號個pg ~ 你收唔到ma?
pekklekc 寫道:
as I know, 玫瑰疹係會傳染比bb或小童, but 唔會會傳染比大人ga!

So if your BB are not feeling very well, or 有d發燒, please don't bring them to the gatherings, playgroups, etc... (even you did pay for them)

禁止訪問

男爵府

我都同大家分享下, 我bb個case係咁:
22號做冬出過去酒樓食飯, 就發燒, 燒左1 日就無事, 之後都無咩出街, 大部份時間都留喺屋企.

到27號晚, 佢塊面無端端生左一粒紅疹, 好似粒米咁細, 到第2朝起身, 嚇c我, d紅疹出到2個面豬dun都係, 醫生話係"微絲血管發炎"(聽都未聽過 ?-(), 係由d過瀘性病毒引起, 要驗尿睇下有無影響腎臟, 如果有影響就好嚴重, 要食類固醇.
好彩bb無事~

d紅疹係由一粒米開始, 之後擴大至一個蛋咁, 再慢慢變淡色.
紅疹只係出喺面,頸, 手&腳, 身體就無.
由出疹至好返期間, 胃口, 精神都好好, 玩得同平常一樣, 不過d紅疹睇落就好肉酸, 幾嚇人

經過呢次後, 我都怕左出去酒樓食飯, 尤其做節時候, 酒樓d人又多, 空氣又唔好, 真係唔適合bb :-|

大宅

winwin323,
thanks!!

大宅

winwin323,

妳個b會唔會係食物敏感呀?-(, 因為玫瑰疹d紅疹應該係一小達及密集分散係身上, 而唔會係擴大至一個蛋咁喎.
之前我家姐個囝又係咁, 但佢就無發燒, 食咗雞蛋之後半日就出紅疹, 佢問我時我都以為係玫瑰疹, 但佢睇完急証, 醫生話係食物敏感.

總之bb太細都係唔好出太多街, 去太多人及空氣差嘅地方.

複式洋房

我bb都正出玫瑰疹,醫生話是會傳染人,只不過大人多數已有抗體(either已出過或本身有抗體),但bb則不同,所以很多bb會惹到,所以原本報了1月22日的playgroup都去不到,上次christmas party bb又因為感冒去唔到,點解想參加babykingdom的活動都咁多阻滯!!!:-( :-(

square72 寫道:
下~??? 但今朝e 生先同我講... 話唔會傳染人(無論大人細路) ka wor~~ so far 我早幾日都通知咗你, 我唔會去14號個pg ~ 你收唔到ma?
[quote]
pekklekc 寫道:
as I know, 玫瑰疹係會傳染比bb或小童, but 唔會會傳染比大人ga!

So if your BB are not feeling very well, or 有d發燒, please don't bring them to the gatherings, playgroups, etc... (even you did pay for them)
[/quote]

首頁

尾頁

跳至