想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教下各位jm
量體溫幾多度開始算高溫呢?體溫高低意味有咩變化呢?
謝謝各位解答

大宅

認識瑞士牛牛第一回

其實因人而異, 不過好似要超過36.5度左右......

公爵府

引用:想請教下各位jm量體溫幾多度開始算高溫呢?

原帖由 iris_peach 於 13-09-24 發表
想請教下各位jm
量體溫幾多度開始算高溫呢?體溫高低意味有咩變化呢?
謝謝各位解答
1)排卵前屬低溫排卵後至下一個M期應屬高溫
2)排卵後會在3天升往就溫區(若+0.3度)
3)低溫區跟高溫區差別要有0.5-1.0度
4)高溫要持續12天,若少於12天代表黃體不足
BBT只要留意自己變化不用跟別人對比因每人體質不一;
要量最少3個cycle才留意到自己體溫變化的

複式洋房

求助!!!咁要用邊隻体溫計先準?!我用傳統水銀,量左2個月,分唔到有乜分別!放棄了,有邊個牌子好用,可否pm我?!唉,已經大半年都冇結果

複式洋房

求助!!!咁要用邊隻体溫計先準?!我用傳統水銀,量左2個月,分唔到有乜分別!放棄了,有邊個牌子好用,可否pm我?!唉,已經大半年都冇結果

大宅

引用:Quote:原帖由+iris_peach+於+13-09-24+發表

原帖由 bb8398 於 13-09-24 發表
1)排卵前屬低溫排卵後至下一個M期應屬高溫
2)排卵後會在3天升往就溫區(若+0.3度)
3)低溫區跟高溫區差 ...
唔該晒2位jm呀!
今日開始量,以後有唔明會多請教各位啦
祝各位好孕

大宅

引用:求助!!!咁要用邊隻体溫計先準?!我用傳

原帖由 芍非子 於 13-09-24 發表
求助!!!咁要用邊隻体溫計先準?!我用傳統水銀,量左2個月,分唔到有乜分別!放棄了,有邊個牌子好用, ...
水銀係最準架,不過我驚朝早未訓醒睇唔清楚,响萬0買電子嘅算啦

大宅

環保接龍勳章

回覆:新手量體溫一問

我都係用水銀,本身啲體溫都好靚,前日突然高溫36.65,以為會持續,但今朝起身漱咗口先量就跌到36.15,唔知本身唔正常定起咗身漱口改變體溫?

大宅

引用:我都係用水銀,本身啲體溫都好靚,前日突然

原帖由 siusiuyee 於 13-09-24 發表
我都係用水銀,本身啲體溫都好靚,前日突然高溫36.65,以為會持續,但今朝起身漱咗口先量就跌到36.15,唔知 ...
要起身仲喺床唔好郁同講嘢下口探體溫先準喎,你咁樣已經唔準喇

子爵府

芍非子 發表於 13-9-24 10:01
求助!!!咁要用邊隻体溫計先準?!我用傳統水銀,量左2個月,分唔到有乜分別!放棄了,有邊個牌子好用, ...

只要KEEP住用同一枝溫度計,數據都可以參考

首頁

尾頁

跳至