夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

做人租客,每次間屋有問題,就算業主肯整,老公都好興,如果業主話要我地自已比錢整,佢重興!話要搬。
我同佢講,每個業主都吾會咁易同你整野。unless自已買間屋, 但個市咁crazy,點買。

跟住佢開始數,話以前睇過咁多次樓,我都吾堅持要買。就算佢自已話貴,一個精明的女人要同佢堅持要買。又話現在買吾起樓是因為我人工少,無大志, ...

真係打橫來講。點解D老公咁鍾意賴人?就算我當時眼光不準,看不透樓市,佢都吾識睇。

還有很多事,佢都屈我食死貓,自已一時大力推倒個仔仔,大聲話我點解吾扶住佢。自己撞倒人,話人吾應該站在路中心。

我真係見到佢都想嘔!

961123    發表於 13-10-2 15:00

伯爵府

你老公!!!真係又過份,咩叫你要堅持買!!?

而家你夠要堅持叫佢唔好嘈收聲呀!!

做男人自己要黎怨個老婆揾唔到錢?仲算係男人?
其實本來2個人夾手夾腳安置好頭家係好事,

但你老公咩都推落你度...

不過呻下算啦,家和萬事興,有咩上黎呻下,唔好嘈下太多,對你同老公同仔都無好處

錫返

大宅

回覆:rd21gn54 的帖子

你老公姓賴㗎?咩都推去人地責任度

大宅

回覆:每次同業主嘈,老公都怪我以前吾買樓。

結左婚先變成咁?

大宅

回覆 ivythepooh 的帖子

Thanks! You are right. 呻下都好,不要在家嘈太多影響小朋友,最好其實是不出聲cold war.

男爵府

回覆:rd21gn54 的帖子

都唔關租樓事,業主肯比錢整你固然唔使比錢但都要花時間,如果層樓係買既,有野整就一定係你自己比錢添啦。
我覺得你老公燥底囉,不如你問下佢係咪有野唔開心?

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 rd21gn54 的帖子

你老公好攪笑,要你堅持佢去買樓,如果當日你地買左,今日間屋有咩問題,佢會唔會話點解當日你要堅持買呢?睇黎如果佢俾人撞到,佢會話個個人發雞盲,介唔介意講下你住邊區,我怕有一日撞到你老公,我會同佢開拖囉!(講笑)!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

珍珠宮

你老公應該係姓賴架!乜都賴落人度,真係替你辛苦

大宅

回覆 manman333 的帖子

佢工作量太大,每日都話好吱, 不如一齊吾做野放一年holiday給自己。
我吾敢叫佢change job. 因為佢好大少爺脾氣,以前沒有一份工做得長。

我老實話我地要錢養老人家同小朋友。佢話我吾明白佢。
我講笑話你自己去流浪吾好預我,佢話我吾了解佢。
到我扮認真同佢考慮去流浪,佢話我應酬佢。
總之佢只想找人發洩,一出聲都死。
但吾出聲佢話我吾理佢。

我覺得佢不如去看精神科!吾好精神虐待我!

大宅

如果當時你堅持買左樓,假如層樓有咩事,例如跌價,你c6一定話你當初做乜要堅持買樓,租樓咪好囉....

別墅

你老公唔啱囉
輸打贏要

仲話你揾得少
你都冇嫌佢搵得少要你出黎做野啦
做男人邊可以咁樣咖

大宅

想生BB熱投

你老公唔扺幫
好好珍惜, 不想錯過你成長

大宅

回覆 domotocarol 的帖子

你講得好啱,正是佢呢種性格,令我當時吾敢買,因為佢好想同父母住。係我話要搬開。
到有左BB,沒有地方住,才要租出去住。

大宅

回覆 toyamis 的帖子

佢一向都係咁,但婚前我見佢聰明,細心,對我專一, 我以為我可以overlook佢的缺點。

子爵府

回覆 rd21gn54 的帖子

如果你C6婚前已經是這個性格,根本是無法改變,無論你怎麼做,只要有甚麼事情發生,一定會把過失推在你身上,對付他只能用軟功,下次他又說都是你沒有力勸他買樓時,你可以軟軟地說,一家之主一向是他,他說了算數,你一個女人仔又怎可以亂發言?這樣比你不出聲好點,冷戰是會傷害夫妻之間的感情,我覺得你C6在怪你同時,他其實在心裡也怪自己,但大男人又豈可失威?所以最好的方法是把錯全推在別人身上。你永遠要記住,江山易改,品性難移真是對你C6最正確的說法,我們根本無法改變其他人的想法,唯有先調節自己,再去看看如何可以淡化對方想把怒氣發洩過來!
mc <()>

大宅

好媽媽勳章

你老公真係好衰,呢d 野都有得賴,買唔買係兩公婆一齊決定,點可以怪晒你呢

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 mc 的帖子

有時C6咁衰, 真的好難再'軟軟地同他說話'.....

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

只同女人計較的男人, 註定發不了財

abcabc181818  同意   發表於 13-9-25 15:28

瑪瑙宮

您話囉: 我唔堅持您唔好食飯鴉.

唔使講道理架喇, 塞晒.

侯爵府

系你錯,佢系度嘈既時候你應該堅持叫佢收聲

首頁

尾頁

跳至