單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我即將再婚,因未婚夫係外國人,想帶小朋友去外國住,但我前夫唔同意。而家我要去家事法庭排期雙方一齊見法官,由法官判小朋友可唔可以走。
我好擔心,唔知法官會問咩?又怕我前夫喺庭上極力反對影响法官判決。
有有人有類似經驗可以分享呀?

別墅

回覆:saisaiwin321 的帖子

我攪梗離婚,都面對這個問題,律師話主要好睇小朋友平時邊個照顧,教育佢,如果你有父母同行一齊走去照顧小朋友的話,個官多數俾你。

別墅

回覆 allysharlin 的帖子

聽完你講都信心大啲。十月尾就上庭,我有個做師爺嘅朋友話要講到移民對小朋友有咩好囉!我其實好擔心自己講得唔好,個官唔批都唔知點。。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

saisaiwin321 發表於 13-9-27 01:46

聽完你講都信心大啲。十月尾就上庭,我有個做師爺嘅朋友話要講到移民對小朋友有 ...

你怕就比錢請律師幫你講啦....

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

別墅

回覆:saisaiwin321 的帖子

到時記得update 情況如何,我都想移民

別墅

好呀!你前夫都係唔同意?

大宅

大家可以update 下進展如何?

我個ex 已經同意, 但反而係我律師話有可能法庭唔俾, 大家點睇?

禁止訪問

別墅

回覆 saisaiwin321 的帖子

其實如果你知你會再婚應該唔好同佢坦白,好似喺到晒命咁!你應該氹佢比細路跟你姓!咁之後過左海就係神仙!

別墅

回覆:allysharlin 的帖子

唔該哂你,我個申請批左喇,可以帶個仔移民嚕

babyeagle  請問對方有反對嗎?  發表於 14-2-26 20:27
syutching  Congratulation!!!!  發表於 14-2-26 16:06

別墅

回覆:有冇離婚後成功帶到小朋友移民個案?

babyeagle, 我前夫係有反對,仲想攞番撫養權

禁止訪問

別墅

回覆:apple081265ng 的帖子

社工見左我地雙方,寫報告向法庭建議話仔繼續跟我冇間題,同埋覺得我帶個仔移民都係對個仔好,法官睇左就咁判喇

大宅

saisaiwin321 發表於 14-3-21 18:05
社工見左我地雙方,寫報告向法庭建議話仔繼續跟我冇間題,同埋覺得我帶個仔移民都係對個仔好,法官睇左就咁 ...
可唔可以講下用什麼理由說服到社工, 話移民對仔好? 同埋ex之後的探視如何處理? 其實EX平時有冇探視仔仔的呢?

別墅

回覆:babyeagle 的帖子

我同社工講因為已經再婚,而對方係外國人,所以移民都係想一家團聚,而且覺得外國生活同學習環境都比香港好,我俾左心儀嘅學校資料俾社工睇,仲俾埋學校長假期嘅時間表佢睇,話佢知我會喺邊段時間帶小朋友返港。咁社工報告就話,我移民嘅理由都係想一家團聚,喺訪問我期間都睇唔到我有想阻止父子見面嘅動機,又認為移民對小朋友都好。
本身前夫一個月見我個仔一至兩次,社工就建議法庭規定我一年最少兩次帶仔返港。
其實一開始社工已叫我準備多啲資料係有關移民後生活情況,包括當地物業証明,移民後住所環境,學校安排,照顧者安排等等,唔好齋講令前夫對個仔前境有所懷疑

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Good ar,恭喜晒!
神是信實的!

別墅

回覆:lwoman 的帖子

多謝

大宅

恭喜你, 希望你們好好開展新生活.

諗返轉頭, 其實你驚唔驚個官會判左個仔比ex架? 同埋你個仔的意願重要嗎? 社工有冇要親自問過佢佢也想移民嗎?

別墅

回覆:babyeagle 的帖子

其實初頭都冇諗過撫養權會改,但當第一次見社工時,佢話若前夫有就移民依件事有反建議而社工覺得建議可行,都會寫落報告,而我前夫有向社工建議我自己移民冇問題,個仔留港交由佢照顧,咁我就即刻同社工講若要個仔離開我,我寧願唔移民,之後都一直擔心撫養權有變。家訪期間佢有問我地收入,又睇居住環境,再睇我個仔性格,佢冇直接間我個仔意願,因為得3歲表達唔到啲咩,主要問我佢有冇去過要移民嘅地方,開唔開心之類。亦有問前夫若個仔跟番佢,覺得對小朋友有冇影響,前夫答影響唔大,小朋友好快適應。最後社工報告寫覺得我個仔性格非常慢熱同依賴媽咪,並非如前夫所講好快適應冇媽咪嘅生活,加上我由出世湊到而家,覺得小朋友由我湊係最好,又話我寧願放棄移民都唔要離開個仔,可見我對個仔嘅愛錫同相信有新家庭都唔會冷落個仔。

首頁

尾頁

跳至