懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無當教師而又剛bingo的mani, 入來傾下啦. (part 2)

各位:
開part 2 la, 記住多多入來分享下呀!!
新part 新開始, 希望大家的bb都健健康康, 一日醒目過一日.

sweetcouple,
東x遊未有貨, 你問下佢有冇得訂佐先嘛, 佢地可以簽咭儲分的. 我諗幾年的奶粉錢儲埋的信用卡積分都唔少架!!

男爵府

Re: 有無當教師而又剛bingo的mani, 入來傾下啦. (part 2)

whitebunny,
成日困住在學校開development day的日子我都試過唔少, 但今年學校唔知點解咁好死, 很多時都會有機會外出去下甚麼會所食簡單buffet, 然後聽番個talk 就走人.
之前都試過去廣州同珠海, 係呀, 次次上去都搬一大袋書走架.

男爵府

Re: 有無當教師而又剛bingo的mani, 入來傾下啦. (part 2)

whitebunny,
卡樂b冇事就好了, 這輪的天氣真係玩c人的, 時冷時熱, 真係要好小心咁睇住bb. 大家也要小心呀!

annpan,
你冇睇西醫呀?? 係咪睇西醫會快d好呢? 我聽過一個talk 個醫生話食藥唔影響餵人奶的.
你要快d好呀, 如果唔係好容易傳染畀bb的. 小心保重!!

子爵府

報到!
Part 1時我們大部份都大住個肚,Part 2開始,便有好多精靈BB加入了!

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

下∼∼∼如果好似你學校咁..我都唔要上大陸了!
其實應該話我唔要呢d staff professional "depression" day呀!
sweetcouple 寫道:
我就情願響學校都唔上大陸呀~~~~

因為我校搞親d上大陸o既野, 都係whole day而且係超早出發超夜返歸果種........每年搞一次預科學生上去做即日考察, 次次都係晨早七點去, 晚上九點先返到hk........如果學校捉老師上去, 怕且會更痴線~~~~~

子爵府

小boobee看來開始進入"扭百囉"的時期了∼∼
果時我地日間見卡樂B訓時便會攪醒佢,到九點幾十幾便成屋人都要靜哂,又將房的燈較暗d,等佢知道是夜晚要訓覺囉...不過好彩佢最夜都是玩我玩到淩晨3點幾而已...
不過其實對卡樂B的功效唔大,唔知對小boobee有沒有用,結果我地都係俾佢自己調整日夜時間咋...
講左等於無講添...
各位:

小boo bee尋晚扭計, 我幾乎冇訓過呀...... :-(

話說佢成日掃唔到風, 一掃唔到就唔願食, 結果餐餐得半飽, 好快又喊要下一餐.....最慘係4am時仲嘔左一次勁o既, 嘔奶嘔到要換衫果隻......之後一個鐘又喊......總之我地係幾乎每個鐘or每兩個鐘就要起身, 每次要服侍佢成粒鐘.......

唯一慶幸係佢天光後由8:30訓到11:00, 我先至未至於死咋....... :-(

佢日頭通常都幾乖咁訓, 直至晚上10點果餐之後就會開始玩野, 有冇方法??? 點教佢有番日/夜觀念??? :-(

大宅

咦, 開左part 2, 我又過來報到先!

多數d育嬰書都講到好理想話可以train到bb有個有規律的作息時間表, 但係d BB其實都幾有性格, 呢頭好似跟到個時間表, 轉頭第二晚突然半夜起身同你玩過, 真係比佢地玩死~
我都有聽過「扭百囉」的講法, 話扭一百日就ok喇!
我穎穎B就響我返左工冇耐先可以好跟時間表咁作息, 但都要半夜成1點鐘先肯訓...
我都會開暗d燈比BB, 一來光線柔和d易訓d, 二來半夜可以「裝」下佢訓得好唔好! 同埋夜晚如果要tum佢訓覺盡量要用好細好溫柔的聲線同佢講野(同早上說話的聲線比較...我朝早見佢起身會專登大聲d同佢講「BB早晨」, 等佢慢慢習慣)
初生BB係唔定時、難攪d, 因為佢都要適應嘛,
你要捱下喇...加油!

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

哈∼哈∼一百日你已經想 c ?!沒有誇張,我二姐的女兒是扭足百幾日有多呀!
其實小boobee只是來了這個陌生的世界17日而已,你唔好要求咁高,push得太緊要喔!

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

睇見小boo bee 咁扭計法, 真係幾頭痛喎, 如果係我, 我就唔畀佢黃昏瞓覺, 同佢玩, 玩到夜一夜, 食埋奶, 先畀佢瞓.
無法子架 la, 你老公都要頂梗上的了, 屋企有bb一定冇覺好瞓的, 希望小boo bee 唔會扭足一百日la.

男爵府

whitebunny & sweetcouple,
我學校就好d, 如果返大陸好少一日來回, 大部分都係兩日一夜. 我地幾個要好的同事, 平時冇乜時間傾偈, 就會響果晚傾到好夜, 結果.......咪多佐幾隻熊貓囉.
不過以後若果再有類似的development day 我都唔想了, 當然回家湊小b仲好la.
whitebunny 寫道:
下∼∼∼如果好似你學校咁..我都唔要上大陸了!
其實應該話我唔要呢d staff professional "depression" day呀![quote]
我校搞親d上大陸o既野, 都係whole day而且係超早出發超夜返歸果種........每年搞一次預科學生上去做即日考察, 次次都係晨早七點去, 晚上九點先返到hk........如果學校捉老師上去, 怕且會更痴線~~~~~
[/quote]

男爵府

星期五果日覆診呀, 醫生話我有初期的胎盤鈣化呀!! :-( :-( 好擔心, 佢都話比一般日早佐幾個星期出現咁既情況.
我現在只好迫自己盡量食多d野, 因為鈣化越嚴重就越影響小b營養的吸收, 而且仲可能要再早一點畀小b出來, 現在開始要更加密切睇住小b的生長情況.
小b現在差不多34週, 只得2.1kg, 若果真係要提早生的話, 我真係怕佢唔夠重.
點解大家都係馱bb, 我馱bb會有咁多問題??

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

玩唔到架....佢一食完奶就訓, 連掃緊風都照訓.....仲要係點整都唔會醒番果種.....

咁都幾頭痛喎, 瞓到咁"冧", 咁唯有希望小boo bee 遲d乖d唔好扭計.

子爵府

jb-bb,
下?咁點算點算?胎盤鈣化呢d野控制唔到果喎∼∼∼
如果小B要早點出來,唯有信任現今的醫學,小B會好好的!
現在你真的要休息多d和食多d有營養的食物呀∼∼∼
加油呀!
jb-bb 寫道:
星期五果日覆診呀, 醫生話我有初期的胎盤鈣化呀!! :-( :-( 好擔心, 佢都話比一般日早佐幾個星期出現咁既情況.
我現在只好迫自己盡量食多d野, 因為鈣化越嚴重就越影響小b營養的吸收, 而且仲可能要再早一點畀小b出來, 現在開始要更加密切睇住小b的生長情況.
小b現在差不多34週, 只得2.1kg, 若果真係要提早生的話, 我真係怕佢唔夠重.
點解大家都係馱bb, 我馱bb會有咁多問題??

子爵府

jb-bb,
卡樂B的相比你早一期登在"媽媽寶寶"呀!
你在今期的雜誌會見到卡樂B&軍曹呀,我的舊同學看到認得出卡樂B,send e-mail通知我呢!
今期的"媽媽寶寶"還有介紹上奶的湯水,餵人奶的分享架!

男爵府

whitebunny,
whitebunny 寫道:
下?咁點算點算?胎盤鈣化呢d野控制唔到果喎∼∼∼
如果小B要早點出來,唯有信任現今的醫學,小B會好好的!
現在你真的要休息多d和食多d有營養的食物呀∼∼∼
加油呀

我而家都冇乜可以做呀, 因為真的不到我控制.
現在只可以食多d, 瞓多d, 等小b盡量吸收多d營養咋. 同埋而家成日同佢講叫佢乖乖地長大, 要大隻d咁咋.
同埋醫生話已經替我book 佐operation room, 希望盡量如期地畀小b出世, 只有情況惡化便要提早多一星期.

首頁

尾頁

跳至