論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發現工人想申請去加拿大工作,請問有咩條件才能去?

多久才能申請到? 有多少錢人工?

別墅

回覆:fatcatkat 的帖子

Hk$45,000,半年,大學生

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:發現工人想申請去加拿大工作,請問有咩條件

原帖由 fatcatkat 於 13-09-25 發表
發現工人想申請去加拿大工作,請問有咩條件才能去?

多久才能申請到? 有多少錢人工?
你点發現架?

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Hk$45,000,半年,大學生 +

原帖由 cargirl 於 13-09-26 發表
Hk$45,000,半年,大學生
College 是否等於university?

大宅

回覆 YanYan0116 的帖子

yes. college = university. my previous maid is only a college graduate and she went to Canada already

大宅

BK Milk勳章

我都想知, 有咩條件才能申請去加拿大工作, 容吾容易批佢?

伯爵府

畀面勳章

回覆 cindy.chiu 的帖子

據我經驗, 我ex-maid 是college未畢業的, 在我處做了3年. 佢應該係續左約之後才決定去加拿大工作, 即是已有兩年在hk 的外傭工作經驗, 當然係識英文啦. 經加拿大的agent 找到僱主, 我估佢至少半年前入紙申請. 佢通知我給她reference letter, 加領事館一個月後就批visa 比佢.

大宅

BK Milk勳章

Thanks for your information. It seems that it is quite easy to apply to work in Canada.

男爵府

回覆 cindy.chiu 的帖子

Yes, my maid also gave me one month notice only

珍珠宮

好媽媽勳章

hugomamama 發表於 13-9-26 10:20

yes. college = university. my previous maid is only a college graduate and ...

我個菲3x歲, 2個女, 睇嚟都要預佢隨時過去.

我再想問, 菲姐的家人要等幾耐可以去加拿大,

伯爵府

畀面勳章

找到這條 link:

http://www.cic.gc.ca/english/work/caregiver/apply-who.asp

子爵府

請問大家點發現工人申請去CANADA?

伯爵府

畀面勳章

回覆 Care_Bears2009 的帖子

我工人係要問我攞 ref. letter, 呢個係加領事館一定要佢問現僱主攞, 証明佢在hk 工作經驗, 才會批佢visa 的, 咁咪知囉.

但其實我在佢facebook 見佢add 左一個幫人申請去加拿大工作的人, 我都預左了.

去加做家務助理 (care-giver), 係hk 人工的3倍

子爵府

回覆:發現工人想申請去加拿大工作,請問有咩條件才能去

我見工人fb like左一個叫Asean recruitment既公司,主力安排工人去russia打工,不過我工人海外的,只工作了7個月,吾知夠exp. 申請未呢

伯爵府

畀面勳章

回覆 Care_Bears2009 的帖子

copied from my above quoted link:

To claim work experience, you need to have worked for one year, including at least six months of continuous employment for the same employer. This work experience must be in a field or occupation specific to what you will do as a live-in caregiver. This experience must have been acquired within the three years immediately before the day on which you make an application for a work permit as a caregiver.

To claim training, it must have been full-time training in a classroom setting. Areas of study could be early childhood education, geriatric care, pediatric nursing or first aid

工人來港做滿一年就可以申請去加拿大打工. 如果你maid 想去加, 咁佢搵定資料都差唔多了.

但如去russia 咁就唔知有咩要求了.

伯爵府

畀面勳章

工人在加做滿兩年, 就可申請家人去加拿大

複式洋房

回覆 恩祺媽(carol) 的帖子

咁我想問下你知唔知若我個工人的PASSPORT將於下年八月到期, 要RENEW, 唔通佢想RENEW時去申請加拿大工作??

複式洋房

近來佢工作好lazy, 講完又唔記上心, 屋企又dirty 左,,,, 有三天我放病假, 在家留意到佢工作好唔點, 提下佢又唔高興咁, 我覺得有問題, 又見佢花錢電頭(同我講洗完頭, 剪左髮就捲了, 講你都唔信), 又買好多野响自己屋.......

佢的行為令我有可疑, 所以我找到佢手袋, 發現佢有借錢同埋有將填表去agent到申請加拿大工作申請表....

大宅

引用:Quote:hugomamama+發表於+13-9-26+10:20+回

原帖由 YanYan0116 於 13-09-26 發表
我個菲3x歲, 2個女, 睇嚟都要預佢隨時過去.

我再想問, 菲姐的家人要等幾耐可以去加拿大,
兩年便可

伯爵府

畀面勳章

回覆 fatcatkat 的帖子

咁你都係開始搵定工人都得啦, 佢都有攞埋申請表咯. 就算唔係想去加, 佢工作表現, 態度變差, 你可以expect 佢只會更差!!

我工人同我講要取ref. ltr 去加工作之前, 工作開始散漫, 以前做開的方法唔跟, 成日魂遊咁, 偷懶, 放乾糧的櫃入面唔定期清潔, 攪到生蟲!!!

首頁

尾頁

跳至