跳至

首頁

尾頁

大宅

全家四口,要租屋買車、水電煤按金...
請問你地是否一次過匯哂d$過來,定分兩邊放?

別墅

回覆:decgirl 的帖子

我都想知

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

i wanna know too

別墅

回覆:請問移民過來預幾多cash flow

租屋: $600 - $800 / week (预付约一年租)

電、煤: $300 / month

新車、二手車: $20000 - $40000
'
伙食: $250 - $350 / week (自己煮)

小朋友公校雜費: $100 - $200 / week(不包学費)

以上基本开支全部以澳元估計。

未計醫療、保險、娛樂、等等。

子爵府

親子王國15週年勳章

车保 2 架共 1800/annum,1 架 comprehensive + 1 架 compulsory 3rd party only

rego 2 架共 900/annum

车油约 240/mth,1 架日日揸约 15 k,1 架 weekend 揸

health insurance family 30x/mth

複式洋房

回覆:Lower_Primary 的帖子

車油AU$24一個月?

我叫 Legolas ar......最鍾意玩口水 ~.~ 我係2月13號出世架

大宅

回覆:dora0101 的帖子

要交一年租(1次過)?

男爵府

回覆:請問移民過來預幾多cash flow ?

你打算去邊個省落腳?
我在Brisbane 南區,租普通三房平房3xx-4xx。你可以上 realestate.com.au 望望你要求什麼style。

買車嘅話,平嘅幾千都有。你可以上 carsales.com.au 望下你需要咩車款。
路費睇下你大車定細車,我四門私家車一年八百多。另外車保險預一年八百至一千。你可以上 racq.com.au 或 nrma 依兩間較大嘅保險睇睇攞報價。

你仲可以上 Coles 或 Woolworth 嘅(等如HK嘅惠康同百佳)online shopping 網頁望下,比較下D生活用品,食物的價錢。如果出街食,唐餐館平均都十一,二蚊一個飯盒架。

大宅

回覆:bebe1224 的帖子

Thx bebe1224!
Brisbane too. 南區是否sunnybank 個頭?

大宅

如果我預頭半年settle down, 0收入,公校讀書,當然唔會大魚大肉.預Au$80k安全嗎?

計埋比各按金、買車

當然快d有工最安全!
我都知有d抽象,但想參考下

公爵府

引用:車油AU$24一個月?

原帖由 witchbon 於 13-09-26 發表
車油AU$24一個月?
两駕車,共$240 一個月。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

引用:要交一年租(1次過)? +

原帖由 decgirl 於 13-09-26 發表
要交一年租(1次過)?
因你地新移民,冇收入証明,好難同其它人掙租盤,所以要offer 預繳半年or 一年租金去提高競爭力。有d地方好難租屋,特別是有好公校的surburbs.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

禁止訪問

回覆:Mrs.Kangaroo 的帖子

公爵府

引用:響香港,宜家$16.69一公升,一個月要入三四

原帖由 nicki 於 13-09-26 發表
響香港,宜家$16.69一公升,一個月要入三四千蚊油!
澳洲幾$一公升?
compared with hk, its cheap. 普通油个半咁上下。

禁止訪問

公爵府

引用:香港:油貴、車價貴。澳洲:油平、車價平,但

原帖由 nicki 於 13-09-27 發表
香港:油貴、車價貴。
澳洲:油平、車價平,但牌費貴、保險勁貴。
請問響澳洲,一般service(換偈油、風隔、 ...
有,唔知几$。

大宅

其實自己煮,d嘢食平過香港!早前見到近New Farm嘅新supermarket, $1.5 3L milk!!!!!

男爵府

nicki 發表於 13-9-27 07:56
有街邊車房做,我上次打電話問,我架細車,6萬公里一般service, $350, changing oil, changing filter, break check
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:香港:油貴、車價貴。澳洲:油平、車價平,但

原帖由 nicki 於 13-09-27 發表
有!會睇車型車種收唔同價錢!我架車剛剛做完,盛惠$180,問過原廠最平要$360

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

首頁

尾頁

跳至