懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

5W5D, 今晚突然喉嚨痕, 之後就咳到飛起, 有啖扯住條氣, 請問可以煲啲咩飲有幫助呢? Thanks all JM

別墅

回覆:Vinkivan 的帖子

川貝炖雪梨

伯爵府

引用:川貝炖雪梨 +

原帖由 cherry9207 於 13-09-26 發表
川貝炖雪梨
Thank you

禁止訪問

回覆:咳到飛起, 可以點

大宅

回覆:咳到飛起, 可以點

睇中醫啦,有時唔係感染食西藥都無用!

大宅

回覆:Vinkivan 的帖子

我發覺好多jm一知道有咗都係好易傷風感冒!我嗰時都病到好甘,睇咗二次西醫都唔掂,再睇中醫真係掂喎!!所以下次都會睇中醫,妳依家飲多啲lemon水,訓多啲

伯爵府

引用:其實好睇你係熱咳定寒咳,我之前都係咁咳,

原帖由 kaling228 於 13-09-27 發表
其實好睇你係熱咳定寒咳,我之前都係咁咳,咳左成2個幾月,又燉燈,燉雪梨都唔得,咳到冇教好訓,西醫又冇 ...
Thanks, 因為我喺外國住, 睇中醫要去好遠, 同埋因上次睇咗中醫飲完佢啲藥當晚就小X, 所以C6都唔想我再睇嗰個中醫, 但呢度冇乜得揀, 唯有靠自己。

伯爵府

引用:睇中醫啦,有時唔係感染食西藥都無用!

原帖由 CCelia 於 13-09-27 發表
睇中醫啦,有時唔係感染食西藥都無用!
Thanks, 我住外國唔係好容易出去睇中醫, 所以就要靠食療。

伯爵府

引用:我發覺好多jm一知道有咗都係好易傷風感冒!

原帖由 cathychan1207 於 13-09-27 發表
我發覺好多jm一知道有咗都係好易傷風感冒!我嗰時都病到好甘,睇咗二次西醫都唔掂,再睇中醫真係掂喎!!所 ...
Thanks, bingo之後個人真係好似傷風感冒咁, 又打乞痴, 又咳, 又鼻塞, 飲咗好多水, 燉咗雪梨經已好咗好多, 今晚又冇胃口食嘢, 只想飲桑寄生, 就煲嚟飲下。

大宅

引用:Quote:原帖由+cathychan1207+於+13-09-27+

原帖由 Vinkivan 於 13-09-27 發表
Thanks, bingo之後個人真係好似傷風感冒咁, 又打乞痴, 又咳, 又鼻塞, 飲咗好多水, 燉咗雪梨經已好咗好多, ...
飲多啲桑寄生,安胎,加多二隻蛋嚟食,小心身體!
我有咗到依家9星期,都係好怕凍,出街要著多件衫!病咗真係好麻煩

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Vinkivan+於+13-09-27+發表Th

原帖由 cathychan1207 於 13-09-27 發表
飲多啲桑寄生,安胎,加多二隻蛋嚟食,小心身體!
我有咗到依家9星期,都係好怕凍,出街要著多件衫!病咗真 ...
啱啱飲完又食咗蛋, 個人開心晒 其實唔係好明, 我哋溫度偏高, 點解反而會覺得凍呢? 我喺屋企要著住對𧙕個人先會感到暖啲。

大宅

引用:Quote:原帖由+kaling228+於+13-09-27+發表

Thanks, 因為我喺外國住, 睇中醫要去好遠, 同埋因上次睇咗中醫飲完佢啲藥當晚就小X, 所以C6都唔想我再睇嗰 ...
吓,有冇搞錯,真係將佢列入黑名單!

大宅

引用:Quote:原帖由+cathychan1207+於+13-09-27+

啱啱飲完又食咗蛋, 個人開心晒 其實唔係好明, 我哋溫度偏高, 點解反而會覺得凍呢? 我喺屋 ...
可能個細用緊你啲血氣,所以就感到凍囉!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Vinkivan+於+13-09-27+發表Th

吓,有冇搞錯,真係將佢列入黑名單!
雖然唔肯定係唔係關佢事, 之前我睇咗大半年, 體溫都算靚咗, 但都好似成效唔大, 當我諗唔再睇就發現有咗, 咪照去睇, 啲藥話安胎補黃體, 但開初食啲體溫都係高高低低, 明顯黃體唔夠, 即係啲藥發揮唔倒, 到我見少少啡, 西醫話屬正常, 叫我休息下, 咁我諗住去睇一睇中醫買個安心, 佢就開咗啲話會止血止啡嘅安胎藥俾我, 食咗就冇事, 點知當晚飲咗一濟, 夜晚就出現肚痛, 半夜就勁流血, 去到醫院經已小x咗, 我C6好覺得係佢啲中藥, 雖然我又唔完全覺得, 但一直以嚟嘅成效都令我唔想再睇, 結果今次都係靠自己改變起居飲食而bingo, 體溫仲比之前有大大改善。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Vinkivan+於+13-09-27+發表啱

可能個細用緊你啲血氣,所以就感到凍囉!
啊〜 原來係咁, 明白晒, thank you

複式洋房

回覆:咳到飛起, 可以點?

飲多啲暖水暖吓喉嚨,大概一星期會好番

伯爵府

引用:飲多啲暖水暖吓喉嚨,大概一星期會好番 +

原帖由 Lionlet 於 13-09-27 發表
飲多啲暖水暖吓喉嚨,大概一星期會好番
Thanks

大宅

回覆:kaling228 的帖子

可否講我知中醫地址,我睇左2次西醫都唔得

伯爵府

引用:可否講我知中醫地址,我睇左2次西醫都唔得

原帖由 陳33 於 13-09-28 發表
可否講我知中醫地址,我睇左2次西醫都唔得
我喺外國住, 所以介唔紹唔倒俾你, 或者等其他住香港嘅jm覆你喇!

大宅

回覆 Vinkivan 的帖子

o, thanks!!

首頁

尾頁

跳至