母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

BB個半月,多數埋身,餵完會泵清,每天有奶剩。前日出咗街幾個鐘,出去前同返來都有泵。昨晚左邊勁痛發冷發燒39度。即時泵和找b啜清,食完退燒藥今朝仲有38度,已睇醫生。上個月都試過一次。我係咪要食些咩收返少少奶?但下月返工又驚到時跌奶同仲谷。

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

我諗唔到食收奶野住, 如果每天夠食又可以儲一至兩餐奶的話, 可以先唔好泵咁清, 身體會知道夠食, 下次會造番少D

如果每次泵清, 即係話比大腦聽剛剛夠, 咁下次就會再造多D 奶

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

男爵府

你試下去葯材鋪買$5(1 兩) 蒲公英,返屋企開一大煲水煲30-45 MINS, 當茶飲,睇下唔幫到你吧…

男爵府

引用:你試下去葯材鋪買$5(1+兩)+蒲公英,返屋企

原帖由 alienova 於 13-09-26 發表
你試下去葯材鋪買$5(1 兩) 蒲公英,返屋企開一大煲水煲30-45 MINS, 當茶飲,睇下唔幫到你吧… ...
可以舒緩乳腺定點?最麻煩係b有蠶豆症,我唔敢食中藥。

男爵府

引用:我諗唔到食收奶野住,+如果每天夠食又可以儲

原帖由 ho-liday 於 13-09-26 發表
我諗唔到食收奶野住, 如果每天夠食又可以儲一至兩餐奶的話, 可以先唔好泵咁清, 身體會知道夠食, 下次會造番 ...
唔清佢又好快谷返,都係唯有唔好泵咁清。呢個星期試下唔好食上奶嘢,睇下點先。而家又要食抗生素好在醫生話仲餵得奶。

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

peachcreamy 發表於 13-9-26 16:23
唔清佢又好快谷返,都係唯有唔好泵咁清。呢個星期試下唔好食上奶嘢,睇下點先。而家又要食抗生素好在 ...
加油呀! 有媽媽教過可以用凍椰菜敷下, D 奶會少D, 我未試過, 因為我無乜機會谷
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

男爵府

peachcreamy 發表於 13-9-26 16:19
可以舒緩乳腺定點?最麻煩係b有蠶豆症,我唔敢食中藥。
我試過谷奶,谷到胸痛,同想'嘔' 燒,出奶唔多順暢時飲過,有幫助!不過阿B 有蠶豆症的話… 我就唔知有冇影響… 亦都唔知好唔好叫你試…

男爵府

引用:Quote:peachcreamy+發表於+13-9-26+16:23+

原帖由 ho-liday 於 13-09-26 發表
加油呀! 有媽媽教過可以用凍椰菜敷下, D 奶會少D, 我未試過, 因為我無乜機會谷 ...
上胎都冇呢個煩惱,我覺得第二胎奶量較多。等我試下敷凍椰菜

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:peachcreamy+發表於+13-9-26+16:19+

原帖由 Egna 於 13-09-26 發表
唔知有蠶豆症食唔食得通乳寶, 你打電話去mamabbshop 問下, 如果食得就可以通得快啲. ...
知道,真係要試下。問清楚食唔食得先。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊