跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無06年9月份BB是早產嬰,不如大家分享下心得同經歷吧!

有無06年9月份BB是早產嬰,不如大家分享下心得同經歷吧!

我仔仔於9月2日出世(32週出世),現在5個月零22日(足月3個月22日)
出世時體重只得 1.86 kg,現時體重有 7.XX kg左右;

現在識得做以下動作:
玩手指,揸住及睇住自己隻手,好似請請咁,但佢很少食手指,反而舔口水"堅"及衣領。
用手扯口水"堅"、衣衫及被,有時還用脚撐被(他脚力真不少了)。
喑古古,古古講野,玩口水,玩到吹波波咁,還會向人噴,比他激死了。
有時玩到大笑總是打嗝,不知為何。
如果家人行開不理他,他就會發皮氣大叫,皮氣懷透了... :-
喜歡直抱,但頭仔還未完全有力支撐。
開始認得媽咪。

你哋BB又如何呀?!
[size=x-large]平凡是福!!http://www.babyhome.com.tw/mantowong

別墅

Re: 有無06年9月份BB是早產嬰,不如大家分享下心得同經歷吧!

Hi! mantowong
我BB都係早產嬰,36週出世,出世時體重有6lbs,現時體重有 17lbs,基本上我BB玩的同你個BB一樣,不過佢鐘意食手指&勁鍾意同我地傾計,大家一齊講BB話,e.g. "un Koo", "on", 我個B又係要學大人直抱。
你個B食幾多餐奶,幾多oz一餐,幾點訓,訓幾多個鐘ah?

複式洋房

Re: 有無06年9月份BB是早產嬰,不如大家分享下心得同經歷吧!

Asther你好!

我個B現在一日食4-5餐,每餐相隔5個鍾左右,要睇他當天活動量而定,活動量多,食得就多,活動量少,食得就少了。
每餐份量大概5-6 oz,有時拖得鍾數長時,可食7 oz,有時厭奶只食3-4 oz。
我個B通常在晚上9:30-11:00期間食完最後一餐奶就會睡覺,睡大概6-8小時就要叫奶,但最後一餐我通常會拖夜啲喂他,免得太早喂他,要我早上4-5點天未光就要起床喂奶,很容易涷親。
你個B又如何呀?
[size=x-large]平凡是福!!http://www.babyhome.com.tw/mantowong

複式洋房

mantowong,

我bb係36週出世, 出世時有5.6lbs,現在4個半月大重大約15lbs.
佢都鐘意打直抱, 平時玩吓手指好似你bb咁扮請請都有, 仲好鐘意滅人潻, 滅到你鬼咁痛潻, 鐿意大叫但我回家佢就唔同我玩, 只係要我抱. :-( , 不過佢個頭仔係滿月時己經可以抬得好高架啦.

每日平均只食23oz 奶, 仲要等佢半訓先餵到

禁止訪問

複式洋房

盈盈262
我B0-3個月時食"雅培-心美力"-適合低體重/早產BB那種。
3個月後轉食"美贊臣A+"。因為醫生話我B體重已追上了,可轉其它,所以我轉了普通配方奶粉。

雅培-心美力"-適合低體重/早產BB那種,我B食了重得真係好好,不過大便很臭及很熱氣,所以醫生話可轉奶粉,我就轉了普通配方奶粉。

首頁

尾頁

跳至