親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教 ,
6日5夜 (最後一日2點幾機返香港)
未book 酒店, 想有一日住温泉旅館, 有無好推介
仲未 plan 行程… 唔知去邊個縣好… 但會有一日一定去環球.
大阪市個海遊館 同 京都既水族館有咩分別 ?
想請教由大阪市去奈良 / 神户 / 京都 /有馬 大約幾耐時間? 邊個地方小朋友啱去d (6歲)
資賀,白濱又值唔值得去 ? 謝謝

大宅

回覆:請教大阪自由行行程

如果未去過或者唔係去太密可以去和歌山浸溫泉同淨玩大阪。
有小朋友去行程要疏,太多景點小朋友未必頂到,發脾氣仲大鑊。
京都水族館不比大阪的大,大阪的近D,順路D。
記得預一曰去影城。
真係想去大阪周邊,O選奈良玩鹿也不要選京都。京都對孩子來說較悶

大宅

回覆:寯寯媽 的帖子

仲有可以去大阪天王寺動物園

大宅

寯寯媽
謝謝您回覆.
今次第一次去大阪呀. 機票訂了在 12月尾出發(旺季-誇埋年).
想先快d 決定book 邊度酒店好. 因為又想去住温泉旅館 (有私人風呂嗰隻呢)
和歌山我都有唸過. 可以搭咩交通工具呢 ?遠唔遠呀 定係自由駕好呢 ?

大宅

6歲小朋友可考慮去白浜個Adventure World, 有動物睇又有岩小朋友嘅機動遊戲玩,順道住晚溫泉酒店,勁正。
另外神戶六甲山牧場同麵包超人館都好正。

大宅

回覆 sovivi 的帖子

謝謝您回覆.
白濱有無温泉酒店介紹 ?
6歲仲啱唔啱去麵包超人館 ?我唸住去拉麵館.

大宅

我諗你要寫低必去景點,最理想一曰一個做膽,睇下有無其他就腳才加插。
始終大人同小孩的體力同清醒時間有分別,不要花太多他們的清醒時間在交通上

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

6歲可考慮去甲子園既kidzania!

我暑假去,亞女果時一個月先4歲,都己經覺得好好玩!

提示: 入面整野食既「工」係勁熱門,整糖、壽司呢兩份工,我果日準時入場時己經全日額滿!

大宅

請比d意見邊個plan 好 ?

A) 12點幾落機
Day 1 (28/12) - 自駕去白濱
Day 2 (29/12)- 自駕toretore魚市場+機場outlet+海遊館再返大阪
Day3 (30-Dec) -環球 (還車)
Day 4 (31-Dec) -神户食野 - 六甲雪場 - 通天閣-去梅田
Day 5 (1-Jan) - 黑門市場,心齊橋 , 道頓堀
Day 6 (2-Jan) - 中午機, 隨心行下

B) 12點幾落機
Day 1 (28/12) - 自駕去神户 +行街, OUTLET+西松屋
Day 2 (29/12)- 自駕六甲 (唔知難唔難去) -晚上返大阪CHECK IN + 心齊橋
Day3 (30-Dec) -環球 (還車)
Day 4 (31-Dec) -黑門市場 -海遊館 - 通天閣-去梅田
Day 5 (1-Jan) - 京都- 道頓堀 - 心齊橋
Day 6 (2-Jan) - 中午機, 隨心行下

謝謝

大宅

去得白浜唔去Adventure World好嘥呀,我地咁遠落白浜都係為左個Adventure World同靚靚海灘。建議你第二日改去Adventure World, 可以玩足全日。 Tore tore魚市場可以睇下第一日有冇時間去到。

海游館可放第五日,因個館唔係太大,半日玩完。齋行街小朋友會好悶,玩半日行半日會好啲呀。其實去完Adventure World可以唔洗去海游館,除非你想睇鯨鯊同摸魔鬼魚同鯊魚。我就係想摸,所以最後一日去,玩半日先飛返香港。

白浜我住三樂莊,貪佢平同近沙灘,過條馬路就係。想晚餐食buffet可住武藏,都近沙灘。豪啲可住海舟,景超靚,但要搭車先去到沙灘,你地自駕的話就冇乜大問題。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MIZU 發表於 13-10-1 16:16
寯寯媽
謝謝您回覆.
今次第一次去大阪呀. 機票訂了在 12月尾出發(旺季-誇埋年).

我係呢度同自己朋友聽到意見, 話3/山樂莊好呀, 又近沙灘, 夜晚可以放煙花架!!
(但要早D去便利店買)

所以我2月中去時都卜左呢間溫泉酒店^^
但我選擇頭2日去和歌山同白濱, 之後4日就去大阪四圍玩
我去足6日6夜, 就算坐車去白濱都夠哂時間

子爵府

MIZU 發表於 13-11-14 16:13
請比d意見邊個plan 好 ?

A) 12點幾落機

如果你去白賓一定要去埋ADVENTURE LAND呀!!
我上網睇左佢個WEB SITE, 好多動物, 又有岩大人細路既機動,
我PLAN會去玩一日先再返大阪CHECK IN

如果住我講間酒店, 就算坐巴士去都係15MINS車程, 你自駕仲方便

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Sovivi, 謝謝你的意見。咁plan B 係咪唔好呢?
我之前都有睇過三楽莊,但無露天溫泉,15/16 . Adventure World 其實有咩玩?我見佢係室外嘅,我怕到時好凍咋!

soso, 我叫六日五夜、但最後一日就中午機!如果我28號book 三楽莊比平時貴!日本旺季!

Ting ma, spsm, 會凍!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我剛回來,plan 2: day5, 我建議去奈良睇鹿,奈良公園超靚,與紅葉小鹿拍照,小朋友會開心D。我昨天在京都,周圍都是觀光團客,清水寺正維修,浪費時間行上行落,小朋友老人家都不太喜歡。睇睇奈良吧!無介紹錯妳的。

kathycyk  清水寺維修嗎? 咁唔知如果我下月12月12日至17日,仲係咪維修呢..........  發表於 13-11-29 16:40

子爵府

MIZU 發表於 13-11-15 01:30
Sovivi, 謝謝你的意見。咁plan B 係咪唔好呢?
我之前都有睇過三楽莊,但無露天溫泉,15/16 . Adventure W ...

佢有露天風呂房架(即係房人面有私人溫泉)但價錢較高, 如果你話酒店本身,我就無唯意了
另外,我自己SEND 過EMAI去酒店問, 如果假日每大人比多2100YEN炸, 我覺得OK喎~
ADVENTURE WORLD好多野玩, 淨係動物都好夠睇, 又有機動遊戲,合大人小朋友
你可睇佢官網呀!!

大宅

謝謝您們回覆。

mingaga, 等我再唸唸還未決定plan A 定B。

soso, 我想book 嗰日已沒有私人風呂房了!adventure world 好似室外多嗎。

大宅

引用:Quote:sovivi+發表於+13-11-14+19:12+去得

原帖由 ting-ma 於 13-11-14 發表
正計劃2月頭去, 想請教如果4year old 女仔, 有乜好推介?
同埋冬天去你講的沙灘會唔會好凍到面都青,??
我 ...
4歲女仔即係同我仔仔差唔多大呀,有好多野岩玩。睇下你囡囡鍾唔鍾意動物,如鍾意,Adventure World就不能錯過,因嗰度可以話真係同動物係零距離,但確實係室外多,冬天去要帶多件衫。沙灘一樣,凍可能玩唔到太耐,所以住得近沙好處係天氣好可行過去玩,凍得滯就即時返酒店。白浜溫度同大阪市內差唔多,我十月去著短袖都冇問題,但嗰時上六甲山同去神戶港就著住風褸戴晒帽都好凍。

另外可去海遊館,最好係臨尾可以摸魔鬼魚同鯊魚,我仔摸到唔捨得走。記得帶衫俾佢換,摸完成身濕晒。

仲有神戶麵包超人館,Osaka Kids Plaza, 杯麵博物館都好岩小朋友玩。而USS就有個位專俾年幼嘅小朋友玩,但我覺得俾咁貴入場費入去玩嗰啲野,而我又有其他地方去,所以冇去USS。

大宅

引用:Quote:sovivi+發表於+13-11-14+19:12+去得

原帖由 apsm 於 13-11-15 發表
Adventure World 冬天 OR 夏天去好D ?
如果唔落雪,我覺得冬天去會舒服啲,因室外多,夏天會熱死。如果就到的話,秋天去最好

首頁

尾頁

跳至