懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

小b個鼻鼻塞左,點算!?urgent~

小b個鼻仔唔知比鼻c定鼻涕塞住左..佢透氣透得好辛苦...又好入..我又整唔到~我又唔敢用棉花棒整..有咩方法可以整到出黎呀?

大宅

Re: 小b個鼻鼻塞左,點算!?urgent~

市面上有d吸鼻器, 好似用來吸鼻涕, 你try吓得唔得, 價錢唔係好貴, 好似大概$1x, 我都係吉x島買咗個, 但bb未出生, 我唔知道work唔work
如果係鼻c試吓找吓令佢打噴嚏, 噴個鼻c出來

大宅

如果好入, 你用吸鼻"器"吸出d, 再用棉花棒"liu"出離, work ga,

伯爵府

等我去買黎試下先...thx~

民房

hi carrie,

我都有試過用吸鼻器, 但唔係時時得, 同驚吉親BB, 我試過最有效嘅方法就係用口嚟啜/吸, 即係用口啜BB個鼻, 當然要就住, 唔好太大力, 但要快而準, 同埋要浪乾淨個口先, 呢個方法真係好work, 不過有d核突, 但為咗阿b無計!

伯爵府

好媽媽勳章

再唔係學老人家個套... 用口吸
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

伯爵府

咁我想問如果真係好入..入到去個鼻膜咁滯...咁點啜到架!?有咩技巧?因為果舊野好鬼勁...直頭好似痴住左咁~

民房

試下用d暖水濕下舊野, 等無禁痴先啜, 如果都係唔得, 唯有等舊野自己走出嚟, 有時要幾日.

民房

用"生理鹽水",去藥行買,滴2-3滴落小朋友個鼻仔度,再用錦棒就得啦.

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

唔好就咁用棉花棒..因為始終都係有枝棍仔...萬一同阿b撩緊果陣佢一掙扎就會整到佢..
用d棉花濕左d開水整乾之後...自己捲成幼條狀同佢撩都得....日日都要同bb清潔..唔係見到有先整..咁唔會積得太多咯...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

複式洋房

"生理鹽水"........very good ar,
everytime when i bring baby for injection,
doctor will give me some, he said no medicie inside

after i drop to bb's name, the nose-ng ng will come out within 5mins, it really work, try la

子爵府

carrie_1102,
可以用生理鹽水替BB滴鼻,如果醫生沒有俾過鹽水你,chicxx有得買...滴完之後d污垢應該會軟化d,等下BB會唔會流番d鼻涕出來...
如果d污垢太大太硬,滴完鹽水之後,你可以用吸鼻器,但普通pump型的真的沒有多大效用,要找一種有兩條軟管的,一條放入bb的鼻仔,一條用口吸d污垢出來,好多媽咪試過這款都話掂!
希望你BB的鼻仔快d暢通番啦!

大宅

我想問點知BB個鼻塞左呀....

民房

幾大先可以用吸鼻器?!?!

bb幾多個月先可以用吸鼻器啊?? 3個月?? 甘細過3個月得唔得??

會唔會整傷個鼻, 又會不會太大壓力壓傷bb的鼻鼻??

thx

首頁

尾頁

跳至