美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

嚴重聲明: To: 荃灣純美纖體美容中心

各位,

雖然本人只是一個小人物, 但熱愛美甲, 相信好多BK媽咪都知道我係美甲發燒友一名。 我每有作品, 都會拍一張相放在我的yahoo相簿, 給喜愛美甲既朋友大家交流的。 近日, 接獲有位BK Member既通知, 我網上相簿內很多作品已被以下美容院印成單張作生意招徠, 雖然我的不是什麼大作, 但自己原創出來的作品被人利用, 仲要大幅地利用, 我覺得對我都有很大影響的。

以下就是盜用本人美甲相片, 位於荃灣的美容院。

名稱: Natural Beauty Slimming House
純美纖體美容中心
地址: 荃灣海壩街2號地下
電話: 2499 8771

我要作出聲明:

1. 本人從未為這間公司作出任何服務。
2. 本人從未有收受任何利益, 容許該公司使用本人的作品照片。
3. 本人會保留法律追究的權利。
4. 本人有人證去證明這批相是出於本人的。
5. 本人所有相片都有日期留底, 以及照片未upload前的應有file size, 亦可以用作為物證。
6. 如法律追究有難度, 本人將會把事件於傳媒公開。

如各位因為這批相吸引而入去該店接受服務而得不到同樣效果, 你們也可以追究該店的。

在此事件, 多謝幫我拍低該黑店的BK Member (不便公開姓名), 以下係用電話拍到該店宣傳單張的照片。

Picture 1
Picture 2
Picture 3

請各位不要被這間美容/美甲店受騙。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

禁止訪問

Re: 嚴重聲明: To: 荃灣純美纖體美容中心

大宅

此風不可長

同偷人野有乜分別. 張傳單有八成係偷返黎既. 呢間野好有問題呀, 各位姊妹千萬唔好比人呃呀, 唔好幫襯呢間野.

別墅

MUMMY 你好,
我是0510媽咪, 我是該美容院的熟客, 在該美容院已做了3年多facial, 並且和老板娘相熟.
看見此topic, 內心不是味兒, (因為我相信她的為人) 於是致電老板娘問個究竟.
原來她是經廣告公司印刷宣傳單張的, 而單張上的圖樣她是完全不知情的.
因為是單張由廣告公司起稿, 給她過目及確認, 之後印刷. 她完全沒理會過圖片來由, 所以出了以上誤會.
我舊公司是印刷公司, 工廠在深圳的, 香港有設計部, 設計師必要時會在網上找尋一些圖片以便製作及印刷.

但是沒想到, 今次受影響的是BK媽咪及我一直光顧的美容院, 因為我深信這是無心之失 (我不是替她說話, 只講事實)

而且該店服務及質數頗好, 因本人在葵涌上班, 下班去很方便, 我仍然會繼續光顧的.

我已通知該老板娘了~她下次會小心處理的了

MUMMY, 你大人有大量, 不予追究.

0510媽咪

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

大宅

唔係嘛, 傻o既都知咁樣copy印野係用人地d相, 係有問題啦, 更可況而家間舖係做生意, 點會唔知呀.....
識得在BK呢度搵相, 仲要搵哂MUMMY全部相, 白痴都睇得出係全心搵黎copy啦...
間店質素好唔好, 個老闆娘人品點, 你幫襯左幾耐, 呢d唔係main point呢!
整"老番"影碟夠唔係賣野個d人啦, 咁都係要負責任, 都要受到應有的制裁, 唔通一句"唔好意思, 我唔知, 下次唔會" 咁就可以?
真係恕我直接d講句, 請諗下main point係乜野啦
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

複式洋房

一般sell自己product的話,當然要拿自己的作品來sell,有乜理由那人地的作品當自己作品來sell,咁已經係copycat
另外,佢明知係人地的作品,點可以話唔知情架!仲唔係推卸責任!!!

應該要把所有廣告收起並公開道歉先由誠意

ausansan

男爵府

beemaggie221 (0510媽咪)

多謝你既回應。 其實而家o係香港, 美甲店周圍都係, 亦知生意難做的, 我都知道做生意的確要宣傳, 但本人聽到有人將我d將做該店指甲部的生招牌, 我真係唔知點反應好, 究竟係開心好丫? (證明我d野都吸引人), 定唔開心好丫? (好似被人偷左我d野咁, 見住自己隻手做左人地既宣傳而自己全不知情) 如果換轉係你, 你會點做? 不如你教我吧。

我其實都唔想多事的, 但如果完全當冇事發生由得佢將我既作品當係佢公司既野, 我就絕對接受唔到, 黎緊我仲有更多作品會post出去的。 唔通可以繼續比人咁做?

而佢服務質素好唔好, 個人好唔好其實與我冇關係的, 你要知道呢個行業o係香港仲係好細, 你講個名出黎都知係邊間同邊個。 試諗下, 一個BK Member一眼望到就認得果個係我既相, 你可想而知, 所以就算今日唔被人發現, 呢個都會係遲早問題。

我而家希望該公司唔好再用我所有作品既相片/宣傳單張做佢店鋪美甲部既宣傳。 因為我已經徵詢過律師既意見, 如果有人證物證, 我絕對有權追究及索償的。 呢一步我亦好唔希望做, 我都希望該店知悉後可以合作, 否則的話, 我就真係會有所行動。 係要清楚, 唔係下次知道點做, 係而家應該要點做。

民房

就算佢係唔知情,都應該立刻移走所有侵權廣告同出一張道歉聲明,然後追究呢間廣告公司.

冇心但做錯事,係應該盡力挽救, 呢d係對mummy既誠意同尊重.

唔可以一句唔知情就算,而家佢知左啦,就要補救.

beemaggie221 寫道:
MUMMY 你好,
我是0510媽咪, 我是該美容院的熟客, 在該美容院已做了3年多facial, 並且和老板娘相熟.
看見此topic, 內心不是味兒, (因為我相信她的為人) 於是致電老板娘問個究竟.
原來她是經廣告公司印刷宣傳單張的, 而單張上的圖樣她是完全不知情的.
因為是單張由廣告公司起稿, 給她過目及確認, 之後印刷. 她完全沒理會過圖片來由, 所以出了以上誤會.
我舊公司是印刷公司, 工廠在深圳的, 香港有設計部, 設計師必要時會在網上找尋一些圖片以便製作及印刷.

但是沒想到, 今次受影響的是BK媽咪及我一直光顧的美容院, 因為我深信這是無心之失 (我不是替她說話, 只講事實)

而且該店服務及質數頗好, 因本人在葵涌上班, 下班去很方便, 我仍然會繼續光顧的.

我已通知該老板娘了~她下次會小心處理的了

MUMMY, 你大人有大量, 不予追究.

0510媽咪
你既無心我便休

大宅

好過份呀!!
我之前 yahoo 拍賣 d 相都成日俾人偷..
之後先識得o係 d fotoz 度加番自己個名 ja!

[img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/0011mm7.gif[/img][img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/c85190be95bq7.gif[/img]

男爵府

beemaggie221 (0510媽咪),

仲有我想提一提, 我有朋友o係果頭住的, 佢有冇收起我一定會知道, 如果件事佢真係一d都唔知的話, 佢可以向廣告公司索償印過一批新既, 或者可以叫佢地既美甲師做番幾對手影相自己做番自己作品既廣告都得丫。

由今日開始我會比一星期既時間佢地, 我希望佢地可以有所行動。 麻煩你通知該店吧。

別墅

各位bk 媽咪,

唔好意思, 我好似將件事愈描愈黑咁. 我無話要幫該美容院講說話, 其實我只係想講, {因為我以前是印刷公司 , 有設計部, d設計師必要時也會網上找尋一些圖片以便製作及印刷}

但是沒想到, 今次受影響的是BK媽咪及我一直光顧的美容院. 而且無想過用他人相片的後果及回響咁大

當然, 在這件事上她有一定責任.

我想, 她應該已經停派該單張及向廣告公司追究了 (因我沒再向她查問了, 而且也不是我的工作範圍, 我只是路經搭訕 ) :lol:

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

大宅

哈哈, 又恕我直接d講句, 睇到你的回應真係覺得好笑...你以前公司係咩, 要唔要搵圖都唔關事啦, 仲有, 你話-->"無想過用他人相片的後果及回響咁大" 呢d只係你個人對尊重別人產權意識低罷了....

beemaggie221 寫道:
各位bk 媽咪,

唔好意思, 我好似將件事愈描愈黑咁. 我無話要幫該美容院講說話, 其實我只係想講, {因為我以前是印刷公司 , 有設計部, d設計師必要時也會網上找尋一些圖片以便製作及印刷}

但是沒想到, 今次受影響的是BK媽咪及我一直光顧的美容院. 而且無想過用他人相片的後果及回響咁大

當然, 在這件事上她有一定責任.

我想, 她應該已經停派該單張及向廣告公司追究了 (因我沒再向她查問了, 而且也不是我的工作範圍, 我只是路經搭訕 ) :lol:
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

民房

我不是媽咪..但有時會上來看看..今天看到這片文章..特意註冊成為會員來留言..
其實該美容院一定要負上責任..這根本與老闆娘的人格冇關的..有人應該要注意一下用詞呢!即使她們是委託印刷公司..而印刷公司真的是上網找有關的圖片..但我相信印刷公司一定對版權知識有一定認識的程度..
自己的作品在不知情下被人盜用..我相信你一點也不好受..
你有冇嘗試致電該公司呢?
問她有關此問題的回應又是怎樣..

男爵府

不如妳諗下開個價俾美容院, 叫佢地請左妳做consultant, 一來當係賠償, 二來美容院可明正言順用妳d相, 三來將自己興趣發展事業咪幾好!

男爵府

Bambi,

多謝你既回應。 呢一步我係唔會做的, 因為我post相係主要作交流用途, 其實我係有幫人做甲, 但我絕不會o係呢度大鑼大鼓話我有幫人做甲的。 其實我唔介意佢抄的, 佢叫美甲師照板煮碗做一套出黎影相我係唔介意的, 只係佢囉左我既 "權利", 我大可以將我自己批相印制自己的宣傳單張為我自己宣傳, right? 但我呢個 "權利" 卻不知情下被人囉左黎用。

首頁

尾頁

跳至