論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

菲傭煮菜太好鑊氣(但好味),點算?

她煮的都炒得很香口, 但沒有炸的, 點教佢唔好咁煮?
吃了兩個月全家都太熱氣扁桃腺炎啦

係唔係要自己煮番呢

大家有無d蒸的食譜呢~~

別墅

Re: 菲傭煮菜太好鑊氣(但好味),點算?

別墅

有無人幫到手呀~~~

洋房

same same喎,同埋佢調d味都幾濃架...我會叫佢唔好落咁多調味同埋唔好太油太炸...其實only好鑊氣都唔係太大問題唔好日日食炒炸野咪ok囉!

別墅

係呀, 佢好仲意落雞粉 好似唔落會唔安落

大和撫子 寫道:
same same喎,同埋佢調d味都幾濃架...我會叫佢唔好落咁多調味同埋唔好太油太炸...其實only好鑊氣都唔係太大問題唔好日日食炒炸野咪ok囉!

洋房

雞粉我又覺得無必要喎,其實d野新鮮呀洗咩落雞粉呀你叫佢唔好買添呀,買左佢地實落架!

大宅

你可以買本教蒸'送'o既本返o黎參考, 係咪 bun bun 負責買'送'煮飯o家 ?

我地就自己買'送', 食咩都係我地自己決定, 蒸與炒都會好平均 ...

俾我我一定唔會買雞粉係屋企, 我覺得雞粉同味精一樣 ... 我個 bun 都好 like 落蠔油, 我問過佢點解, 原來佢話係學校教o既 ... 我地都叫佢唔使樣樣'送'都落

別墅

ic

JINGJINGMAK 寫道:
我問過佢點解, 原來佢話係學校教o既 ... 我地都叫佢唔使樣樣'送'都落

別墅

她們大多中意食的香口野,味道濃的食物。我們食得好清淡,湯係唔落鹽,煮食都只落少少鹽及糖就OK.雞紛從來不用。現在工人的口味跟我們,其實是一種習慣,只要你和工人溝通及教她落幾多調味料,她會跟。有時在街食反而不適應。不過有時工人都會用大火煮,搞到的鍋黑到一韃韃,好難清洗,都教過好多次,她都沒改. :cry:
:wave: :pint:

別墅

我個姐姐初初都係落雞精呀...後來我將它掉了, 現在姐姐已習慣不用啦...另..我都是到書店買書給她煮菜呀...

別墅

好, 我去找找看

首頁

尾頁

跳至