跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽媽專鍾意食D唔食得既野﹖

有D老人家話羊肉唔好食﹐ 點知我有左之後﹐ 竟然成日想食﹐ 又唔覺佢騷。 果日去小肥羊﹐ 仲自己食晒一碟。

我去個醫生度﹐ 有個好有經驗既婆婆﹐ (如果有NY既媽媽﹐ 可能都知)﹐ 佢話西醫角度﹐ 其實係食咩都得。 淨係魚生唔好食囉。

有左BB﹐ 口味多少都會唔同。 唔知大家會唔會又係好想食D人地話唔好食既野呢﹖

別墅

Re: 有冇媽媽專鍾意食D唔食得既野﹖

有呀, 我有時會食辣, 我都知可能對bb皮膚唔好, 但又忍唔住 , 覺得開胃d.

男爵府

畀面勳章

我又成日飲凍野...食辣野..同埋魚生TIM= =''

大宅

我住在usa, 醫生係中國人﹐西醫角度﹐ 其實係食咩都得!
淨係魚生 & 一d高水銀嘅魚(吞拿, 魚錫, 劍魚...)唔好食囉

我日日飲凍飲, 有時食ice-cream,
薯chips, 朱古力...
香蕉: 開頭因為冇大大, so, 時時食
木瓜: 開頭食

男爵府

我以前唔係太鍾意吃薯片,但有左之後竟然鍾意吃

複式洋房

我個醫生都係話唔食得魚生。 不過今晚出去食飯﹐ 我求我老公俾我食左半舊海膽。

醫生話﹐ 如果想食羊肉﹐ 都可以食﹐ 因為營養都好高。

反而D零食﹐ 薯片果D﹐ 有左之後﹐ 我一D都唔想食呢。

複式洋房

我有食薯chips,朱古力,公仔麵;
汽水就咁耐只飲過一柸,因為忍唔住;

唔敢打邊爐同食魚生!

Miu Miu,
香蕉&木瓜 有成分會容易小產架,尤其是香蕉呀!
你無事都算好彩!!

miumiu809 寫道:
我住在usa, 醫生係中國人﹐西醫角度﹐ 其實係食咩都得!
淨係魚生 & 一d高水銀嘅魚(吞拿, 魚錫, 劍魚...)唔好食囉

我日日飲凍飲, 有時食ice-cream,
薯chips, 朱古力...
香蕉: 開頭因為冇大大, so, 時時食
木瓜: 開頭食

大宅

我第一胎有左之後就鍾意食雪糕, 平時完全唔鍾意食. 這次第二胎就鍾意食辣, 好想飲冬陰公湯, 同埋好想飲咖啡, 真係要忍得好辛苦先唔去飲. 奶茶間中都會飲, 氣水都係一啖半啖, 我覺得無所謂. 有次去食大閘蟹, 比我老公罵, 我就覺得蟹無乜所謂, 大家話得唔得呢?

複式洋房

BB-C 寫道:
我第一胎有左之後就鍾意食雪糕, 平時完全唔鍾意食. 這次第二胎就鍾意食辣, 好想飲冬陰公湯, 同埋好想飲咖啡, 真係要忍得好辛苦先唔去飲. 奶茶間中都會飲, 氣水都係一啖半啖, 我覺得無所謂. 有次去食大閘蟹, 比我老公罵, 我就覺得蟹無乜所謂, 大家話得唔得呢?

個人比較擔心膽固醇問題。 始終依家個身體狀況同以前唔同。

前兩日有個auntie同我講﹐ 陀個女果陣日日食海鮮﹐ 搞到個女依家D皮膚好差﹐ 又容易敏感﹐ 佢叫我海鮮一定唔好食。

尋日同老公阿麻去飲下午茶﹐ 我叫左杯紅豆冰。 當時佢冇講咩﹐ 結果頭先食晚飯“訓話”左成餐飯。

紅豆唔係好架咩﹖

大宅

belle_lau 寫道:
我有食薯chips,朱古力,公仔麵;
汽水就咁耐只飲過一柸,因為忍唔住;

唔敢打邊爐同食魚生!

Miu Miu,
香蕉&木瓜 有成分會容易小產架,尤其是香蕉呀!
你無事都算好彩!!

咁又冇咁誇張嘅, 我呢度個個醫生都說這些食物好有益, 而我睇好幾本懷孕書, 佢地都有就食香蕉好架.
所以, i think食少少係冇問題嘅!

別墅

我忽然鍾意飲奶茶....

大宅

我..........其實第一胎同而家呢胎都冇介口....
我連生蠔同魚生都有食....................
TOUCHWOOD我個仔出世都冇事好健康~~
所以呢胎我都冇介口.....~.~"

大宅

薑、香蕉同木瓜都有會令子宮收縮既物質,要食好大量子宮先真係會出現收縮,平時食量就算一日一隻蕉都唔會有事,我上一胎同呢一胎都照食,一直無事,醫生都無要我介。薑先係最危險,平時煮

男爵府

我都係飲奶茶

nw22 寫道:

大宅

[quote]
strayteddy 寫道:
薑、香蕉同木瓜都有會令子宮收縮既物質,要食好大量子宮先真係會出現收縮,平時食量就算一日一隻蕉都唔會有事,我上一胎同呢一胎都照食,一直無事,醫生都無要我介。薑先係最危險,平時煮

別墅

我身邊有好多人話n咁多樣野唔食得, 木瓜香蕉海鮮魚生甚至鴨同鵝都唔得, 生冷野又no, instant food又唔好, 飲既咖啡啦茶啦豆漿啦凍飲都話唔好, 大佬呀真係無咩可以飲喎...反而奶奶最開通, 咩都叫我食, 但我媽就鬧到連呀奶奶都鬧埋

大宅

我都係, 兩胎都係忽然鍾意飲奶茶.....以前飲又得唔飲又得, 但依家就好想好想飲.
sisilui 寫道:
我都係飲奶茶

[quote]
nw22 寫道:
[/quote]

男爵府

咁你地有冇飲?

BB-C 寫道:
我都係, 兩胎都係忽然鍾意飲奶茶.....以前飲又得唔飲又得, 但依家就好想好想飲. [quote]
sisilui 寫道:
我都係飲奶茶

[quote]
nw22 寫道:
[/quote][/quote]

別墅

我都係呀, 好多年無咩飲奶茶, 但而家好想飲, 日日飲一杯, 不過茶就淡d....

sisilui 寫道:
咁你地有冇飲?

[quote]
BB-C 寫道:
我都係, 兩胎都係忽然鍾意飲奶茶.....以前飲又得唔飲又得, 但依家就好想好想飲. [quote]
sisilui 寫道:
我都係飲奶茶

[quote]
nw22 寫道:
[/quote][/quote][/quote]

別墅

你哋都好吖起碼無妊娠糖尿,可以食甜嘢,我有咗之後,香蕉好香唔食得,木瓜好甜唔食得,唔好講我最愛涷檸荼,奶荼,紅豆冰及其他甜品,所有有味精及甜嘢濃嘢都唔食得,真係無晒人生樂趣. :evil:

首頁

尾頁

跳至