婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

子宮環

想請問有冇邊位係用子宮環嚟避孕呀?

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

Re: 子宮環

我總共帶過3個環,現在個環係健康院帶~ :wink:

大宅

ada29,

點解你會帶過咁多個嘅 唔係一個可以帶5年嘅咩?

我係啱啱先開始帶,我想問吓你最初帶嘅時候,有冇試過响行房或係排卵期會見紅架 醫生都有同我講過話可能會有經痛或者係m嘅時候嚟得比未帶之前多,但係我又無經痛,但就有嚟得多少少同埋响上述所講嘅時間有少少見紅,唔知係唔係正常呢

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

第一個環帶左2年後想要bb所以除左再懷孕,生左個女後一年,覺得食藥好麻煩所以去家計會帶環,帶左3年個環到期,所以去左健康院帶第三個環~

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

你當平時一樣就可以,不過剛帶環頭1至2個星期唔好行埋住,因為始終有小小傷口(而且個環未太穩定),如果真係有需要就帶套,我自己經期前腰骨好唔舒服,但經期一過就冇事,經血會比平時多,其他就冇咩大問題!

大宅

ada29,

真係好多謝你嘅寶貴意思,我會試吓睇埋下個月睇吓點,如果唔係我都要去問吓個醫生點解响排卵期都會見紅。

大宅

Thanks for your advice. I plan to take 子宮環 next month! First time ah....so excited. Is the process painful?

大宅

Cheerfulmama,

我做嗰陣又無覺得痛喎!好似平時做婦科檢查咁樣啫,我係响私家醫生度做,所以未做之前醫生會解釋得好清楚同埋叫我考慮清楚先至做,但係做完嘅第二日我就覺得有少少奄悶咁囉。過咗幾日之後都唔覺有咩唔妥。

大宅

Thanks HoneyTracy,

How much is the whole process? How frequent you need to change a new one?

大宅

我响私家醫生度做嘅費用 total $2200 包醫生費同個環嘅錢,醫生話可以用5年喎 計吓條數都平過買套同食葯呀 不過有朋友話响家計會做會平啲喎!你可以問吓價錢先,然後至決定响邊度做囉。

男爵府

環保接龍勳章

我之前戴金屬
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

其實我都有諗過戴MIRENA,不過醫生就唔係好recommend,佢話呢隻環係有葯性,而且我 m 又唔係嚟得咁多,所以就唔需要用呢隻喎,用咗另外一隻,佢話效果都係會一樣喎。

別墅

請問家計會同健康院要幾錢?
牌子是否一樣

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

據我所知家計會有幾種價錢,你可以問清楚,但係健康院竟只有年期有得選擇,冇得選牌子(但係只需要比一元,就幫你帶)

大宅

HoneyTracy 寫道:
其實我都有諗過戴MIRENA,不過醫生就唔係好recommend,佢話呢隻環係有葯性,而且我 m 又唔係嚟得咁多,所以就唔需要用呢隻喎,用咗另外一隻,佢話效果都係會一樣喎。

My doctor has recommended Mirena....you said that it's medicated係有葯性, what'll be the side effect? pls.. advise.

大宅

如果你啲 m 係嚟得好多嘅話,呢隻係可以令到你嚟嘅時候係無咁多,有啲朋友話少到淨係用護墊都得喎!

Cheerfulmama 寫道:
My doctor has recommended Mirena....you said that it's medicated係有葯性, what'll be the side effect? pls.. advise.

首頁

尾頁

跳至