論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆:sofina 的帖子

如果係咁,請鐘點算了。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

梗係唔得啦, 其實哩度JM之前都討論過

1)而家本地勞工的最低工資, 係以留宿家傭同非留宿家傭嚟區分,( 唔係以外傭同本地勞工嚟區分, 免得俾人話歧視外傭, 香港好多賤棍會死去日內瓦唱衰香港人歧視外傭)一旦俾外傭外宿, 佢哋就可以攞本地勞工的最低工時時薪, 時薪$30。

2) 跟住佢哋會爭取最高工時。

3) 有咗外宿地址, 佢哋就有慣常居所(而家佢哋係住喺僱主屋企, 唔算佢哋慣常居所), 到時又有公文袋幫佢哋攞公帑搞司法覆核申請居港權, 香港將會又再一次面對危機。

俾工人外宿, 根本行不得

外宿問題, 已經唔係只影響僱主了, 而係影響香港政策問題, 外傭上得床來牽被冚, 難得又有香港僱主贊成喎! 真奇怪!

哩啲僱主其實咪又係自私, 想有用外傭的便宜, 又同時想冇外人同住的感覺, 但就叫全港人同佢哋suffer?

大宅

回覆:新聞剛剛出左,考慮外傭可在外留宿, 大家點睇

先唔好講外宿左之後佢地會點丫,佢地出去住既費用唔係又轉嫁到僱主度呀?再講丫唔留宿咁其實有必要輸入外勞嗎?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆:新聞剛剛出左,考慮外傭可在外留宿, 大家點睇

諗個個都有病

YYcar  認同~~~  發表於 14-1-27 13:17
恩祺媽(carol)  贊同!  發表於 13-10-4 14:27

子爵府

如果真係畀佢哋外宿,咁咪要成萬蚊一個月請個工人. 咁到時我真係唔會要工人,請鐘點好過益佢哋啲外人.
仲有個啲賤人政棍,跟本都唔係幫香港人做嘢.

BB_Girl  我兩個小朋友返全曰,放学才请鐘点,仲so. 快立例,佢地集體冇得撈,就冇咁巴閉。  發表於 14-1-26 21:56
Jnam  最憎D政棍  發表於 14-1-25 08:50

子爵府

回覆:sofina 的帖子

跟本就係一步一步爭取,如果要係出面住,又要包佢食,我都唔會請賓記,等佢絶種。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

使唔使申請埋老公仔女來一家團敍呀? 係咪痴線架?

大宅

回覆:新聞剛剛出左,考慮外傭可在外留宿, 大家點睇?

邊個低智到唸埋d咁既方法!講出來都覺得百痴!仲要報埋上新聞!

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:新聞剛剛出左,考慮外傭可在外留宿, 大家點睇?

有咩事,保險點計。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我想唔會通過吧....
咁請個工人一個月最少都一萬
咁我相信, 有一半以上都可以返歸

大宅

都唔需要講到咁遠,簡單講佢在外留宿,你要佢七點到,佢十點至出現你都奈佢唔何。一係小朋友日日遲到,一係自己搞掂。

子爵府

邊位咁"好"幫佢地爭取架???
有無腦架?自己有無請工人架?

大宅

我寧願工人在我家有一個床位, 我可以SAVE $2000 以上,

我常告訴工人, 佢人工實要加$5000 (包食宿, 免交通費, 免水電煤, 免服裝費).
佢可以唔用, 但我個PACKAGE 包左!

而家D化粧品等, 貴, 因為計左廣告費成本

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

porkchop 發表於 13-10-4 09:24
都唔需要講到咁遠,簡單講佢在外留宿,你要佢七點到,佢十點至出現你都奈佢唔何。一係小朋友日日遲到,一係 ...
咁仲駛乜請外傭? 嗰位陳太都唔化,佢話本地鈡點貴,佢唔係咁天真,以為外傭一旦可以外宿,就唔會挑戰現行最低工資對外傭嘅規限呀?外傭一旦可以外宿,就唔受留宿家傭豁免於本地最低工資所限,哩位陳太一樣要俾本地鈡點價錢請外傭。

公爵府

no way

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

外傭可以外宿,真係無聊兼白癡,天方夜譚!
除了之前jm所講既最低工資/居港權等等問題,你話一個外傭成份糧($4010)夠
吾夠比租金,水電煤,交通費?又係雇主負擔?以爲我們c9係跨國企業大老闆,宜家請香港站ceo呀?(又包醫療/牙科/機票/房屋/交通/...)。香港房屋問題已經甘多,一下子成30萬外傭出黎租屋跟住一大堆問題呀!到是日日有官司打。

Dragonbabykwok  Agree !!!  發表於 14-1-27 23:49

子爵府

我都有聽新聞, 真係想鬧人, 邊個咁白痴講埋D咁廢的廢話?

八號風球未返屋企, 已經有咩事保險唔包, 又唔明點解要僱主出.

咁如果佢真係可以出去瞓, 咁出事, 邊個比?

仲有, 佢份$4010 的糧, 夠佢出面租房+水電煤????

講個位真係天真, 以為個個都好有米.

大宅

畀面勳章

我已經惱到出唔聲....

大宅

幫佢地爭取慨香港政棍有病!!!一步步蠶食我地雇主利益!冇腦!主次不分,輕重不分!唯恐香港不亂!如果工人要出去住!堅決唔請!以上JM說的都對!好煩!日曰見D新聞都係幫工人嘅!好似工人地位猶如皇后、公主!

tailovetnb  我贊成你講法  發表於 14-1-26 00:42

首頁

尾頁

跳至