論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:梗係唔得啦,+其實哩度JM之前都討論過1)而

原帖由 DoReMi媽媽 於 13-10-03 發表

梗係唔得啦, 其實哩度JM之前都討論過
Agree with u.

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:如果係咁,請鐘點算了。 +

原帖由 Bbhannes 於 13-10-03 發表
如果係咁,請鐘點算了。
x 2

伯爵府

一定NO啦, D政棍出糧攪風攪雨, 炒晒佢地就O岩喇.

伯爵府

agreed !! hk人真係好慘, 外僱, 單非, 樣樣都係想hk人死

水晶宮

引用:+本帖最後由+DoReMi媽媽+於+13-10-3+23:58+

原帖由 DoReMi媽媽 於 13-10-03 發表

梗係唔得啦, 其實哩度JM之前都討論過
Agree,電視位陳太不代表我們意見:;pppp:

男爵府

回覆:新聞剛剛出左,考慮外傭可在外留宿, 大家點睇

我舉腳贊成外僱出外留宿,但要佢地自費屋租,保險,搞大左個肚返黎或者出去秘撈可免一個月代通知金同機票。但係永遠無可能發生既事:;pppp:因為香港有李x人

珍珠宮

反對。為何我要另外俾$2000工人租屋?

男爵府

http://hongkong.geoexpat.com/classifieds/showcat.php/cat/410
唔留宿,咪可以名正言順做 part time。

男爵府

畀面勳章

外庸外宿, 如果人工一樣係$4010, 其他支出佢哋自己包, 我讚成, 但如果不是, 咁佢哋同鐘點工無咩分別, 點解仲要佢哋, 正苦可掃走佢哋返歸做公主吧

子爵府

顧主就好似砧板上的肉,比政府同班外傭想切幾多塊就切幾多塊,想幾時切就幾時切!

伯爵府

諗個個都有病

Dragonbabykwok  有惱殘  發表於 14-1-27 23:51

大宅

引用:先唔好講外宿左之後佢地會點丫,佢地出去住

原帖由 vanvan1107 於 13-10-03 發表
先唔好講外宿左之後佢地會點丫,佢地出去住既費用唔係又轉嫁到僱主度呀?再講丫唔留宿咁其實有必要輸入外勞 ...
好簡單,我們死路一條,如果可留宿,則僱主成本大增,住屋需求增令租金大升,然後大家轉用鐘點,鐘點需求上升於是時薪上升,結果我們小市民最可憐

大宅

引用:先唔好講外宿左之後佢地會點丫,佢地出去住

原帖由 vanvan1107 於 13-10-03 發表
先唔好講外宿左之後佢地會點丫,佢地出去住既費用唔係又轉嫁到僱主度呀?再講丫唔留宿咁其實有必要輸入外勞 ...
好簡單,我們死路一條,如果可留宿,則僱主成本大增,住屋需求增令租金大升,然後大家轉用鐘點,鐘點需求上升於是鐘點時薪上升,結果我們小市民最可憐

子爵府

回覆:新聞剛剛出左,考慮外傭可在外留宿, 大家點睇?

在外留宿係攞居港權既第一步!邊個想出賣香港先會咁提出!

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

複式洋房

回覆:lui 的帖子

好容易大肚,做part time樣樣問題

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

sofina 發表於 13-10-3 23:46
個人意見, not agree , 以家同住都成日手機不離手, 比佢係外面留宿, 攪大埋個肚, 最後味煩到自己 ...
邊條白痴諗出嚟架

子爵府

回覆:新聞剛剛出左,考慮外傭可在外留宿, 大家點睇?

一旦落實仲會有工人肯留宿咩,個個
要出去住,仲難請人,宜家放假成日遲番,到時候朝朝遲黎,小朋友、僱主又遲,返shift 既僱主又點算,衍生好多問題,點解d人成日要搞亂香港。

大宅

痴孖根~~~係唔係除左人工之外, 乜叉都唔洗包先!!!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:新聞剛剛出左,考慮外傭可在外留宿, 大家點睇

有無九菜?

珍珠宮

porkchop 發表於 13-10-4 09:24
都唔需要講到咁遠,簡單講佢在外留宿,你要佢七點到,佢十點至出現你都奈佢唔何。一係小朋友日日遲到,一係 ...
我朋友O係東南亞國家住,可以請賓而且唔使留宿,就遇過呢個問題。結果係兜o左件廢柴,但o個朝佢真係返唔到工(b 未夠 1 yr)

首頁

尾頁

跳至