想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Q:紅d綠d係乜?A:簡單來說,紅d是check排卵,綠d係驗孕棒.Q:紅D綠D邊度有得買?A:最方便,請去YAHXX拍賣Search “紅d綠d”,想平應該是淘x.藥房係冇得賣的!Q:紅d綠d的原理?A:紅d係test LH,呢一種hormone係排卵前一至兩日最高,所以紅d出現深粗,即係準備排卵.綠d係test HCG,呢一種hormone係懷孕時會升高取代了LH,所以綠D有反應,就可能係BINGO了!Q:甚麼時候用紅D.A:M前14日會排卵,所以如果週期係28日,咁大約DAY10-12就可以開始用.如果週期不定的人,我就建議M完就開始用,反正一條咁平,一日一條都冇所謂!到估計差唔多排個幾日(可以同體溫+拉c分泌一齊compare),就一日TEST2-3次.排完之後的10日左右,如果有BINGO,就會開始加深,所以又可以開始一日一條去睇下有冇機會BINGO.Q:見到紅d深粗,咁點算呀?A:可以用CB 哈哈笑confirm,如果係就即將1-2日排,可以dodo.有人會問幾時do好?我都唔知,不過我個幾日就加多兩錢肉緊啦 !Q:點解紅d冇深粗?A: (1) LH冇高過,LH高先可以Trigger排旦旦 (2)LH 低所以去唔到100%深 (3) VV太稀,試下驗前兩小時唔好飲水. (4)人人體質唔同,其實用1-2個月都已經知道點就已經算係自己的深粗.(5) 未排旦旦,等多幾日,KEEP住check.Q:為什麼BINGO前紅D都會出現加深?A:簡單來說,因為HCG同LH係相似的hormone,紅d本身係好sensitive to任何hormone,但係紅d好蠢佢分別唔到LH同HCG.所以BINGO後紅D都會有反應,因為佢認錯左HCG係LH,所以有反應.BINGO後HCG會日日升,所以蠢的紅D又會日加深.但記住,紅D唔係for test bingo,唔好有控有線就好開心.紅d只係俾個hints你,但俾唔到conslusion你.Q:甚麼時候用綠d?A:我的建議是,真係過左m該來的日子仲未來先好出動綠d.因為佢係test bingo. Suppose 旦旦遇上虫虫後要14日先知道結果,太早check冇咩用,白雪雪又唔代表真係唔bingo,加上每次見到白雪雪心情一定好失望,為什麼要一早每日俾綠d打擊,要俾6d玩呢?Q;為什麼綠D有控有線,最後都M到?A:我好相信,綠d真係一d幾cheap既野,佢個design可能係好簡單,所以會有奇怪的結果都唔出奇.有jm試過綠d得半條線,有d就連對照線都得一半,有d聽過一開綠d包裝條綠d都唔見! 所以醫生從來冇人用綠d去肯定你bingo.如果係得好明顯用肉眼見到的線,恭喜你99%中!快D去用驗孕棒驗!!如果只有淺的控,先恭喜你一半,快d去買支棒棒驗,係先算bingo.如果都係冇,咁就唯有過多一兩日再驗棒棒,因為如果真係bingo,HCG係會升,應該會有結果.如果真係冇,咁就要接受自己真係從來冇BINGO.所以唔好話用綠d來做conclusion.醫生都唔知咩叫綠d啦!係咪!?Q:為什麼用驗孕棒驗有,最後都m到A:基本上我覺得市面上的棒棒係99%準,不過真係有錯誤都唔出奇.冇邊個牌子敢話自己100%準.臨床上照到胎係子宮入面先係肯定正確的懷孕.點解驗孕棒驗有,最後都m到??(1)其實冇BINGO過,係棒棒出錯!要解決此問題,可以第二日同時用多一兩支棒棒一齊驗,如果3支有2支都係冇,就要接受支棒棒係錯的.(2) 化學性懷孕,其實嚴格來說係化學反應,並沒有真的懷孕!因為精子與卵子結合,進入子宮慢慢著床,已經有HCG增加,但其實係未complete,胚胎仲要痴得實長大,先叫做成功懷孕!只不過係我地係人地中途有HCG的時候就去CHECK,咪以係BINGO(有d牌子的驗孕棒的sensitivity真係好好,少少都驗到有)!所以我真係好建議唔好太check,免得俾自己一個錯誤的結果而唔開心!好似跑馬拉松的比賽,明明佢係由一開始到最後100米時係跑第一,但最後佢都唔係冠軍?咁個比賽都未complete,點都係衝左線先知結果嘛!!所以唔好太早以為佢係冠軍!!佢根本就冇win過,唔可以話佢係”技術性/物理性/化學性/乜乜性冠軍”Q:化學性懷孕係唔係小產?A:冇懷孕過,何來小產?Q:為什麼已經計好晒時間,最後都失敗!?A:我相信,人算不如天算!希望以上的精華,對大家有用!(此POST的前傳

複式洋房

回覆:分享轉載:新手對紅d綠d的疑問

很詳細的分享,提議可置頂

大宅

引用:Q:紅d綠d係乜?A:簡單來說,紅d是check排卵,

原帖由 zornia 於 13-10-05 發表
Q:紅d綠d係乜?A:簡單來說,紅d是check排卵,綠d係驗孕棒.Q:紅D綠D邊度有得買?A:最方便,請去YAHXX拍賣Search ...

大宅

解答哂好多疑問,謝謝

別墅

勁!

大宅

thank you!!

子爵府

Thanks. Really good info!

別墅

我是新手, 謝謝很好的資料!推一個!

大宅

引用:很詳細的分享,提議可置頂

原帖由 DayBaby 於 13-10-05 發表
很詳細的分享,提議可置頂
我見實在太多新人久唔久問……希望大家都有作用

大宅

今朝先post 完,大家又問,其實大家應該search下d topic

男爵府

thanks for sharing, very useful

大宅

回覆:zornia 的帖子

好清楚! 謝謝咁詳細的講解!
祝大家好孕!

子爵府

very useful !!!thank you

男爵府

收藏。。。

大宅

非常幫到我,感謝分享

複式洋房

非常好的文, 解答左我LEE個新手的疑問

男爵府

收藏左,多謝分享!

複式洋房

,多謝分享!

大宅

thank you...好詳細!!

別墅

首頁

尾頁

跳至