嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB嚴重頭泥and出水問題

my friend's bb而家4個月, 一直有嚴重頭泥, 就算搽左橄欖油按摩都無用, 近來仲出現出水(黏黏地的水)現象, 出水後會結焦, 甩焦後頭泥又變厚, 再出水, 又結焦, 週而復始, 看e生都無用, 請問有冇人知how to solve the problem?
該用戶已被刪除

Re: BB嚴重頭泥and出水問題

禁止訪問

大宅

試用 mustella - 去頭泥的Shampoo...當年我囡囡都係咁呀.......仲睇醫生, 又睇中醫, 都唔得...最後經朋友介紹下,用了 mustella 2次, 就Ok..只係$60..

別墅

我曾經看過一本BB雜誌介紹過, 清除頭泥好方法。
自己同BB都試過, 都O.K.喎。

用燈芯花 (只要燈芯)在藥材鋪買少許($5), 浸在橄欖油中一陣, 浸到軟身, 在BB頭上擦一陣, 就可以見到頭泥會慢慢甩掉了, 當然是慢慢來啦, 唔好太大力呀!!

此一方法, 可以一試。

禁止訪問

男爵府

請問是不是橄欖油直接搽在bb頭上呢...要不要用bb洗頭水洗番個頭呢....

大宅

YOU CAN BUY 麥皮 TO CLEAN THE BABY'S HAIR, YOU USE THE WARM WATER TO MIX WITH 麥皮 AND USE IT LIKE SHAMPOO TO CLEAN BABY'S HAIR. IT'S A 古老祕方

HOPE THAT IT CAN HELP YOU

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

BB頭刷係咁樣既,係軟毛刷,腦囪位可以輕手d,唔怕整親bb,當然唔係叫係"咪"落bb個頭度啦,用bb油浸bb個頭d頭泥15分鐘,跟住同佢洗頭,落唔落洗頭水都得,你會見到d頭泥會洗左d去,唔好心急,洗多幾日就會無晒架喇,個刷真係好好用,直到而家bb仲用緊黎洗頭~~

gegegutgut 寫道:
bb刷?係点樣架?d頭泥喺正腦筍上面喎,怕唔怕呀?
刷幾耐呀?我bb 头泥開始厚啦!

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

複式洋房

Jackie,
But she is "出水" wor, not only "頭泥", does you baby girl be the same ? I think the head skin some how has "發炎", and may not be suitable to use shampoo ? Can you describe your case in more details ?
Thanks a lot.

禁止訪問

禁止訪問

民房

Thank you 各位媽咪. 我個女的確not only 頭泥, 我最擔心係出水的問題. QE及健康院 醫生話用Olive Oil and give a bottle to me, 私家醫生話係protein, 比D藥膏. 但水仍然照出, 仲有少少味, 好擔心. 覺得好似發炎但醫生只話用Olive Oil, 請問各位媽咪有無BB頭or skin 有出水現象 and give some advice to me, please.

p.s. thanks Monkeyma for helping me to post the problem.

大宅

健康院姑娘話可以用浸baby oil濕棉花,然後放在頭上,等d油滲入d頭泥,頭泥就會自然脫離頭皮,我奶奶幫我bb浸咗三個鐘頭,bb個頭d頭泥無晒。
姑娘話原理是好似車房d人用油洗手上的"計油"一樣。
最後用洗乾淨個頭就得。

別墅

Monkeyma 寫道:
my friend's bb而家4個月, 一直有嚴重頭泥, 就算搽左橄欖油按摩都無用, 近來仲出現出水(黏黏地的水)現象, 出水後會結焦, 甩焦後頭泥又變厚, 再出水, 又結焦, 週而復始, 看e生都無用, 請問有冇人知how to solve the problem?

今日陪月講隻B開始有頭泥. 半個月人仔會唔會咁早?

別墅

happy&king 寫道:
[quote]
ky205catho 寫道:
我曾經看過一本BB雜誌介紹過, 清除頭泥好方法。
自己同BB都試過, 都O.K.喎。

用燈芯花 (只要燈芯)在藥材鋪買少許($5), 浸在橄欖油中一陣, 浸到軟身, 在BB頭上擦一陣, 就可以見到頭泥會慢慢甩掉了, 當然是慢慢來啦, 唔好太大力呀!!

此一方法, 可以一試。
請問呢隻係唔係藥材黎呀,同埋橄欖油又係邊到買到呀??thx~[/quote]

橄欖油在藥房(西藥)就可以買到。
燈芯花在藥材鋪(配中藥看中醫的地方), 就有啦。

民房

Dear 貓姐,

我都覺得係皮膚炎, 但醫生from QE, 健康院及私家醫生都只叫用Olive Oil, 無計. 請問你仔仔係睇邊個醫生可以醫得好? 可吾可以比佢個名及電話我? Thank you.

大宅

use Oliver oil la.. every bb is using this. My son also has 嚴重頭泥 when he is 2 months old. and you can buy the Oliver Oil in Manning , it is only HKD15/bottle (15 ml), my son is now 3.5 months and he still has 頭泥 , but of course much better than before la. he is still using oliver oil every day before washing his hair. 慢慢啦,唔係一朝一直ok ga.

首頁

尾頁

跳至