自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:pinkcat922+發表於+13-10-5+23:24+我

原帖由 rubyplk 於 13-10-05 發表
果D咁既"畢氏定理", 到依家完全唔知有咩用
我數學最高分, 不過無用
...
出街決定行邊條路有啲用

子爵府

回覆:其實香港地小朋友讀+ - ×÷以經足夠

我小學時都係咁諗,所以數學擔梯

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+rubyplk+於+13-10-05+發表果D

原帖由 yau_grace 於 13-10-06 發表
出街決定行邊條路有啲用
去到十字路口唔係咁計

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:我小學時都係咁諗,所以數學擔梯

原帖由 alaneva 於 13-10-06 發表
我小學時都係咁諗,所以數學擔梯
咩係梯

全力支持捐血行動~

男爵府

學習不只是看實用價值,人生也不應只看重實用或物質層,還應追求高層次價值,
這才有別於其他動物。

伯爵府

引用:以家個啲數+又要學份數+直角+%+之類

原帖由 channba31 於 13-10-05 發表
以家個啲數 又要學份數 直角 % 之類
人覺得有用喎!去超市格價都要用啦

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:中學果d+sin+/cos+都唔知想點? +

原帖由 pam0101 於 13-10-06 發表
中學果d sin /cos 都唔知想點?

尋日先同老公講呢樣野,sin cos tan 計出黎做咩?讀完MBA 啦我地,讀到上去只係要statistic... 讀managament、社工、音樂、communication、畫、酒店、語言、文學等等工種都唔洗用到sin cos tan... 究竟邊d 專業要用到?點解唔納入只係果d 專業既大學課程先讀?老公話咁要去美國high school,會讀少好多數學喎

大宅

小學已經明白依個道理,

所以上到f1就開始數學成日食蛋

大宅

你地令我諗起神探伽利略

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+pam0101+於+13-10-06+發表中

原帖由 sfmeow 於 13-10-06 發表
尋日先同老公講呢樣野,sin cos tan 計出黎做咩?讀完MBA 啦我地,讀到上去只係要statistic... 讀會計、fin ...
所有 engineering 科目都要,你無數呢d

仲有 finance/account/insurance 工種之類的精算係有呢d

全力支持捐血行動~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+13-10-06+發表尋日

原帖由 Yubi.T 於 13-10-06 發表
所有 engineering 科目都要,你無數呢d

仲有 finance/account/insurance 工種之類的精算係有呢d: ...

我意思係話engineering 果d 先要讀,倒不如只係大學讀果d 科,先要讀呢d 數啦,或者中學分定科好似文理科咁

我讀過少少會計同finance 又唔覺有呢d 數,有都好皮毛,可能讀得唔夠深,等我改改先,唔該!

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

十分同意

子爵府

最唔明啲 in 呀 d 呀有乜用。雖然我知通訊行業真係要計

珍珠宮

春季勳章 玩具勳章 畀面勳章

san cos 學嚟一啲用都冇

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我仲覺得D咩史物史好多如,過左去就唔好提

原帖由 啫喱黃 於 13-10-06 發表
我仲覺得D咩史物史好多如,過左去就唔好提啦

不過人大左 睇完有關歷史劇集 又會上網 search下相關歷史

禁止訪問

侯爵府

rubyplk 發表於 13-10-6 00:39
總知係計直角三角形啦, 我當年唔係有個咁惡既班主任+數學老師, 我都唔會數學全級第一, 不過真係唔知有咩用: ...,
我老公話,當你遇到十字路口,兩盞交通燈都係綠燈,根據畢氏定理同簡單algebra,{a²+b²=c²<(a+b)²},打斜行最快。

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

YolandaTam 發表於 13-10-6 11:28
我老公話,當你遇到十字路口,兩盞交通燈都係綠燈,根據畢氏定理同簡單algebra,{a²+b²=c²<(a+b)²},打 ...
呢個已經成日做

大宅

引用:+本帖最後由+sfmeow+於+13-10-6+10:22+編輯

原帖由 sfmeow 於 13-10-06 發表
咁大學點先知邊個有能力去計到呢啲數?

首頁

尾頁

跳至