烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: ∼未代豬農∼譚強先生

健味豬幾錢斤架?
d肉'林'嗎?

大宅

小咪媽 寫道:
健味豬幾錢斤架?
d肉'林'嗎?

d 肉好香, 甜 & 爽口, 重有 d 肥膏食落口都冇好
肥膩既感覺 ! 包你一試傾心 !!! hahahaha

其實唔係淨只食落口既問題, 最緊要佢係食天然
食物大, 唔係用哮喘藥大架 !!!!

大宅

咁d肉煲完粥仔會否幾肕架?
俾女女食都係天然最好架!

hehe ,咁其實咁正會否好貴架?
我怕食上癮食窮lu

monkeyyyy 寫道:
[quote]
小咪媽 寫道:
健味豬幾錢斤架?
d肉'林'嗎?

d 肉好香, 甜 & 爽口, 重有 d 肥膏食落口都冇好
肥膩既感覺 ! 包你一試傾心 !!! hahahaha

其實唔係淨只食落口既問題, 最緊要佢係食天然
食物大, 唔係用哮喘藥大架 !!!!
[/quote]

大宅

我未試過用健味豬黎煲粥, 因為我冇小朋友,
所以唔知道, 但係我未試過食佢 d 豬肉,
有肕既感覺囉 !!

其實佢唔係貴好多, 比大陸豬貴小小架咋,
我都好耐冇幫襯其他豬肉檔嚕 !!
通常我一次過買 $2xx 放係冰箱慢慢食 !!
我諗 ........ 貴 2-3 斤左右掛 !!

小咪媽 寫道:

我怕食上癮食窮lu

大宅

下,咁平!我以為起碼貴一倍添!
唉呀,我以為呢到個個都係媽咪級添,sorry!
你好熟行呀! 勁呀!
咁有無話買邊個位好食d?例如柳梅、水展、豬扒(呢個係我自已想食,唔關女女事:mrgreen: )
你通常買咩位食架?有無試過買豬骨煲湯?係咪無油好正o家?
(平時d豬骨煲湯好肥架,要除油先飲得!)

monkeyyyy 寫道:
我未試過用健味豬黎煲粥, 因為我冇小朋友,
所以唔知道, 但係我未試過食佢 d 豬肉,
有肕既感覺囉 !!

其實佢唔係貴好多, 比大陸豬貴小小架咋,
我都好耐冇幫襯其他豬肉檔嚕 !!
我諗 ........ 貴 2-3 斤左右掛 !!

[quote]
小咪媽 寫道:

我怕食上癮食窮lu
[/quote]

大宅

小咪媽 寫道:
下,咁平!我以為起碼貴一倍添!
唉呀,我以為呢到個個都係媽咪級添,sorry!
你好熟行呀! 勁呀!
咁有無話買邊個位好食d?例如柳梅、水展、豬扒(呢個係我自已想食,唔關女女事:mrgreen: )
你通常買咩位食架?有無試過買豬骨煲湯?係咪無油好正o家?
(平時d豬骨煲湯好肥架,要除油先飲得!)

其實我都可以話係媽咪級既, 不過係 ......
兩隻狗狗既媽咪囉! hehehe

你平時買開咩部位黎食, 你就咁去返健味豬黎買都
得架啦, or 你同佢講你 d 豬肉要黎點食, 佢都會
就返黎比你, 佢 d 伙計好好人架, 好小呃人既 !!
如果你買豬骨黎煲湯, 咁又唔會話冇油喎 !!
隻豬冇油 .... 咁咪好恐佈囉 ..
但我又冇咩研究佢邊個部份特別好味架 !!
我都係之前 honney 教我架咋 !!!

大宅

我通常一星期會入一次貨,買齊豬

大宅

[quote]
HH 寫道:
我通常一星期會入一次貨,買齊豬

大宅

Hi monkeyyyy,

你好呀! 你咁捧新記場,佢應該發張VIP咭俾你 :mrgreen: 不過我同你一樣,次次都買好多,因為驚依家唔食,第時冇得食 :-(

我住觀塘區,所以有時會去九龍城買,有時會過去灣仔,為

大宅

[quote]
HH 寫道:
Hi monkeyyyy,

你好呀! 你咁捧新記場,佢應該發張VIP咭俾你 :mrgreen: 不過我同你一樣,次次都買好多,因為驚依家唔食,第時冇得食 :-(

我住觀塘區,所以有時會去九龍城買,有時會過去灣仔,為

伯爵府

畀面勳章

我係新手一名,我都真係好想可以預備D好快可以做一個好媽媽,所以以後希望多多指教!仲有,係度我真係好識多好多野,真係好多謝你哋!
日本の平安を祈ります

大宅

[size=x-large]大家要支持多 d 本地
有 heart 既農民呀 !!!!

別墅

Hello monkeyyyy
您一次去買甘多豬肉, 係咪急涷左佢呀?

別墅

我諗 ........ 貴 2-3 斤左右掛 !!, 甘樣如果用來煲湯有無雪味ka,

子爵府

牛咪咪 寫道:
我諗 ........ 貴 2-3 斤左右掛 !!, 甘樣如果用來煲湯有無雪味ka,

用之前會出水架,無雪味的,我經常都會放冰箱保存~
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

別墅

Honney 寫道:
[quote]
牛咪咪 寫道:

用之前會出水架,無雪味的,我經常都會放冰箱保存~[/quote]甘買返去仲洗吾洗ka

大宅

牛咪咪 寫道:
甘買返去仲洗吾洗ka

買左返黎唔好洗, 唔好沖水, 就咁分好一袋袋放入
冰格, 食之前一日放返落下格解凍, 跟著洗乾淨佢
先醃佢, 咁唔會有雪味架 !!

我 d 煲湯骨都係咁處理, 但我就唔駛解凍,
到時拎去出水, 出完水先洗佢咁囉 ~~

大宅

我都食過,D肉係好食D,價錢又唔貴,斤兩又足,計落可能仲經濟過去街市/超市買那些無保證的豬肉

我都支持佢

大宅

[size=large]大家黎留個言支持
下好食既『健味豬』啦 !!

大宅

雖然我未曾食過健味豬,但是我一定會支持本地豬農,現在要找一個有良心的豬農已很困難,所以大家要大力支持譚強先生,令他可以繼續為我們提供健康的食物。

同時我想問清楚灣仔道是否在春園街入面那個街市呢?如果是我明天立即去買,以行動作出支持!

首頁

尾頁

跳至