在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我剛返份新工,contact 寫上 first three month sick leave & statutory hoilday not to pay salary, that mean is 指只是紅假或包括星期日呢?

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我剛返份新工,contact+寫上+first+three+m

原帖由 Bo-Bo 於 13-10-06 發表
我剛返份新工,contact 寫上 first three month sick leave & statutory hoilday not to pay salary, that ...
三個月試用期內的公眾假期沒有人工,星期日梗係有人工啦。

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

男爵府

回覆:statutory hoilday

非星期日的紅曰公司可以扣反人工

珍珠宮

statutory hoilday = 法定假期 (12日), 而不是public holiday 公眾假期 (17日)

即入職的頭3個月, 病假/法定假期會無錢, 例如今個月: 十月一日 (國慶), 十月十四日 (重陽節補假)都會無人工錢, 如月薪會扣錢, 當然休息日 (例如星期日)就會照出人工

wcpcelia  thx for sharing  發表於 13-10-7 12:33

大宅

引用:statutory+hoilday+=+法定假期+(12日),+而

原帖由 布甸仔媽媽 於 13-10-07 發表
statutory hoilday = 法定假期 (12日), 而不是public holiday 公眾假期 (17日)

即入職的頭3個月, 病假/法 ...
咁星期六呢?因長短週!

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

大宅

Bo-Bo 發表於 13-10-7 15:24
咁星期六呢?因長短週!

你係咪月薪? 如果係的話,我會理解為首3個月的勞工假(全公司放你就要扣返當日人工)及病假係無薪,其餘都係有薪的~

珍珠宮

Bo-Bo 發表於 13-10-7 15:24
咁星期六呢?因長短週!
當然有人工啦.....
因為你係可以返工, 但公司唔需要係返, 所以你係享有那天工資

大宅

回覆:statutory hoilday

謝謝!今日放工已問清楚HR,如你們所講只扣紅假,不包括星期日!咁……都合理d.

首頁

尾頁

跳至