自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:fanny590+發表於+13-10-8+16:44+其實

原帖由 Lulu880 於 13-10-08 發表
http://zh.wikipedia.org/wiki/曾蔭權#.E8.99.95.E7.90.86.E9.A6.AC.E5.B0.BC.E6.8B.89.E6.8C.BE.E6.8C.81 ...
香港人好善忘!對一啲人政府好小會錯,就算有錯也不會是現今的政府的錯,只會係過去的政府的錯!

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:candyhui311+發表於+13-10-8+18:31+

我剩係知道,佢一上場,香港就有班愛港力丶愛港之聲出唻支持佢,廁所派錢比金毛遊行撐正苦,仲有d有背景人 ...
係係係,您說的是,所有嘢都係現屆政府錯,阿豬阿狗屙唔出都係政府錯,你啱你啱,你永遠是對的

子爵府

YURICKY 發表於 13-10-8 19:49
係係係,您說的是,所有嘢都係現屆政府錯,阿豬阿狗屙唔出都係政府錯,你啱你啱,你永遠是對的

...
唔飲湯

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Lulu880+於+13-10-08+發表膀

原帖由 KamMui 於 13-10-08 發表
咁限奶令撒左未先?人地高醫生一早講左限奶令一年後會檢討,咁十一黃金周最多大陸人落黎旅遊,係呢個時候做 ...
既然無諗住撒,我都唔知做個測試嚟為乜?又一次浪費公幣
除非政府話如果測試唔滿意就由限制兩罐降到一罐就有意義啦!

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:YURICKY+發表於+13-10-8+18:40+昨晚

講激?時事嗰便咪仲勁!你應該最清楚
你真係好清楚,時事版真係“好~~~~~~~激”:lol晚晚都激過性版

大宅

引用:其實3年前曾蔭權唔做野,+依家點可以只係怪C

原帖由 fanny590 於 13-10-08 發表
其實3年前曾蔭權唔做野, 依家點可以只係怪CY政府呢
同意

子爵府

wing_0413 廁所派錢你都信???D相唔係屈CY...個D相既角度無可能係偷拍影到... 發表於 2 分鐘前

有幾家傳媒做臥底ga

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130102/18120842

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢做得出d咩.......你放長雙眼睇喇

大宅

回覆:菲律賓事件: 梁生做嘢

將全部責任推俾曾X權,自己扮到受害者甘,只會令人更加反感

大宅

引用:wing_0413++廁所派錢你都信???D相唔係屈CY.

wing_0413 廁所派錢你都信???D相唔係屈CY...個D相既角度無可能係偷拍影到... 發表於 2 分鐘前

有幾家傳 ...
黑社會治港

珍珠宮

畀面勳章

引用:將全部責任推俾曾X權,自己扮到受害者甘,

原帖由 i.love.baby 於 13-10-08 發表
將全部責任推俾曾X權,自己扮到受害者甘,只會令人更加反感
都話啦,政府政策及工作唔係跟一任政府,係接住做的。上任未做完就梗係下任做啦。他日呢個政府交接,咪一樣會留低d工作俾下一任。不過講極好多人都唔明,甚至明都唔理。仲有呀,昨日好多人話特首唔應該咁笑,同佢見唔見菲律賓總統無關。

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆:菲律賓事件: 梁生做嘢

幸福可以好簡單

大宅

引用:Quote:原帖由+i.love.baby+於+13-10-08+發

原帖由 Pleasure 於 13-10-08 發表
都話啦,政府政策及工作唔係跟一任政府,係接住做的。上任未做完就梗係下任做啦。他日呢個政府交接,咪一樣 ...
吾係吾明,盲撑死撑係某d人既職責!下一任吾知邊個上台又將d衰野推俾票王689啦:;pppp:

伯爵府

引用:Quote:原帖由+KamMui+於+13-10-08+發表咁限

原帖由 Alex123 於 13-10-08 發表
既然無諗住撒,我都唔知做個測試嚟為乜?又一次浪費公幣
除非政府話如果測試唔滿意就由限制兩罐降 ...
因為有尊貴議員,商界話限奶令太嚴,供應已足夠,要撒限奶令,政府咪做野囉!塞住班人把口囉

From apple daily
【本報訊】立法會大會今日起審議俗稱「限奶令」的《2013年進出口(一般)(修訂)條例》,料政府已數夠票通過。不過,目前最具爭議的是「日落條款」的修訂,政府堅拒接受,只考慮半年後進行檢討,由於自由黨、工黨、公民黨及民主黨等都支持,萬一政府箍票不力,隨時有機會被突襲成功,令議員修訂通過。
「限奶令」的議案將於財政預算案的撥款條例草案二讀辯論後開始審議,由於民建聯、工聯會、經民聯以至民主黨都原則上支持議案,但民主黨要待今早討論後才作最後決定,料原議案可順利通過。

高永文僅承諾檢討
不過議員就限奶令合共提出多項修訂,當中自由黨方剛、獨立議員謝偉俊及工黨何秀蘭提出加入「日落條款」,分別建議「限奶令」在5月1日、8月30日及明年3月1日起動撤銷。而食物及衞生局局長高永文日前指,加入「日落條款」會發出錯誤訊息,令水貨客捲土重來,只承諾在半年內檢討「限奶令」。
提出修訂的何秀蘭反指,加設「日落條款」反而可迫使供應商在限期前改善服務,確保奶粉供應足夠應付市場需要。她又說,如果泛民主派議員都支持修訂,加上自由黨田北俊及謝偉俊,在分組點票下,地區直選已夠票通過;至於功能組別則尚欠四票,工黨會利用今、明兩天拉票。她續指,如果修訂被否決,工黨將難以支持原議案,今日會討論是投棄權或反對票。

From Sing Tao
港 府 擬 半 年 檢 討 限 奶 令
  (星島日報報道)限制非本地人士每次最多只可帶兩罐奶粉出境的《進出口規例》,將在周三表決。當局為確保取得足夠票數通過新規定,將接受在立法會掌七票的經民聯的建議,承諾在半年後檢討限奶令。在經民聯、民建聯及民主黨的傾向支持下,「限奶令」相信獲順利通過機會很大,但當局不敢怠慢,仍會盡力箍票,爭取每位議員的支持。

俗稱「限奶令」的《2013年進出口(一般)(修訂)規例》,在先訂立後審議之下,將在周三的立法會大會上表決。不過,立法會各黨派基於不同原因,都對「限奶令」有保留,六名議員分別對規例提出修訂。當中公民黨郭榮鏗建議收窄條例中「配方粉」的定義,以免執法部門再次「拉錯人」;自由黨鍾國斌建議由

限制三十六個月或以下的嬰兒用奶粉,改限為十二個月以下;經民聯盧偉國則建議由二十四小時內離境兩次的限制,收窄為每天出境不多於一次。

另外三個修訂都涉及設「日落條款」,工黨何秀蘭建議把撤銷日定為明年三月一日、謝偉俊則定為八月三十日,即新規例實施後半年、自由黨方剛更定為下月一日,變相要求取消「限奶令」。不過,在分組點票下,相信這六個修訂都分別遭否決。

在立法會有七票的經民聯,也要求政府在半年後便要檢討措施,否則會重新再考慮投票取態。食物及衞生局局長高永文前日在特別財委會中已透露,會積極考慮有關建議。

據了解,政府堅持不能為「限奶令」加入日落條款,以免讓奶粉商或水貨客有錯誤信息,在此後可重施故技,家長亦不會誤為政府沒有盡力保障港人需要。不過,為得到經民聯的關鍵七票支持,據悉政府決定讓步,接受由原定一年後檢討,提早為半年便作檢討的建議。

當局認為半年檢討可行,是因為檢討後政府仍有空間決定是否繼續措施,與規定措施必須失效的「日落條款」相距甚遠。

民主黨黃碧雲表示,該黨未決定最終投票立場,仍須了解各修訂的內容。她表示,民主黨暫傾向支持「限奶令」,但要求要有每三個月或六個月一次的定期檢討。她指民主黨可能支持何秀蘭有關設立日落條款的修訂。

由於經民聯、民建聯及民主黨傾向支持,「限奶令」獲順利通過機會相當大,但當局不敢怠慢,仍會盡力箍票,爭取每位議員的支持。

家龍mA    發表於 13-10-8 21:13

大宅

引用:唔怪得梁生要做嘢啦。公開表態。+

原帖由 him911 於 13-10-08 發表
唔怪得梁生要做嘢啦。公開表態。
人地台灣馬英九一話停止輸入外傭,要菲政府道歉,仲比deadline 幾時前要答覆,最終菲律賓政府咪死狗咁出來~! 人地台灣政府呢方面真係值得讚~!

伯爵府

陪月勳章

引用:阿爺已開口,相信好快會解決,望有—個公正

原帖由 him911 於 13-10-08 發表
阿爺已開口,相信好快會解決,望有—個公正的結果。
即係阿爺又賣人情, 香港唔知又要用咩還

珍珠宮

特首梁振英與菲律賓總統阿基諾三世,昨午在印尼峇里就人質事件會面,雙方的座位設置耐人尋味:阿基諾一人坐在正中,梁振英與兩名港府官員一同坐在其右,菲律賓官員則在其左。國際關係學者沈旭暉認為,座位安排有異於一般外交禮儀。

賓主各坐一邊,是基本外交/外事禮儀,就算「菲律賓總統」和「中華人民共和國香港特區領導」層級不同亦是(見外交部文件)。照片見菲總統坐在正中,左為特區政府人員,但不知菲律賓人員是否坐在右方,假如是,則偏離了上述原則。

我們可比較昔日董建華擔任特首時和美國總統布殊見面,照片顯示雙方平排坐。由於特首表示這是「正式見面」而不是「非正式見面」,是否賓主各坐一邊應嚴肅處理。

(沈旭暉)

從菲律賓總統府發佈的現場錄影片段所見,梁振英和特首辦主任邱騰華以及另一位官員首先到達會議室,三人同坐在房內左側的長梳化,等待阿基諾前來;在阿基諾到達之前,三人站立起來等候,此時鏡頭拍到有菲國官員在房間右側,與香港官員相對,同樣站立,身後大有可能設有座位。後來阿基諾進入會議室,與梁振英三人逐一握手,阿基諾握手後就坐在房內正中間的單人梳化。梁振英與阿基諾的座位安排,並不完全相稱。

至於阿基諾再以「文化差異」為由拒絕道歉,沈旭暉則認為這顯示菲方不認為人質慘劇,與菲政府的效率、管理等問題有關。而阿基諾事後向當地傳媒稱,梁振英在會上對他所說的「文化差異」表示認可(原文:Aquino said Leung recognized this cultural aspect),沈旭暉則質疑菲方的做法是否恰當。

港府在對方同意前不公開內容,屬正確做法。假如菲方公佈前未獲對方同意,並不恰當。但我們不知港府是否已獲知會並同意,這應問港府。
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

男爵府

Lulu880 發表於 13-10-8 20:00

有幾家傳 ...

邊幾家呢???蘋果一家???點解又無拍到遊行時既片呢???只有開頭???遊緊時得字黎形容??

大宅

引用:Quote:原帖由+him911+於+13-10-08+發表阿爺

原帖由 maggie625 於 13-10-08 發表
即係阿爺又賣人情, 香港唔知又要用咩還
還?已經咩都俾佢地搶晒啦

別墅

OKOK123 發表於 13-10-8 16:56
同意呀!

同埋雙非問題都入晒而家政府數,
我都同意,cy 做咩都比人插,.v.v, 做左又插唔做又插.

首頁

尾頁

跳至