自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

吳克儉認北區幼園位或不足 - 星島日報網頁

http://hk.news.yahoo.com/%E5%90%B3%E5%85%8B%E5%84%89%E8%AA%8D%E5%8C%97%E5%8D%80%E5%B9%BC%E5%9C%92%E4%BD%8D%E6%88%96%E4%B8%8D%E8%B6%B3-214607769.html

我覺得住北區既香港人好慘!!!

水晶宮

畀面勳章

回覆:吳克儉認北區幼園位或不足

妖!

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lok1503 發表於 13-10-9 02:16
吳克儉認北區幼園位或不足 - 星島日報網頁

http://hk.news.yahoo.com/%E5%90%B3%E5%85%8B%E5%84%89%E8%AA% ...
本身係好清靜既地方,我曾經都住過,人少,好舒服,好多街坊食店,大家都好悠閒,好開心。邊個估到而家搞成咁.........

男爵府

唔認唔認 還須認
一早認左咪幾好

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

BabyChristy 發表於 13-10-9 06:16
正癈柴
3年後班人就會申請小學,睇下到時點算
如果佢係人嘅就應該自行了斷,不過佢唔係,連畜牲都不如!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:唔認唔認+還須認一早認左咪幾好

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:正癈柴3年後班人就會申請小學,睇下到時點

原帖由 BabyChristy 於 13-10-09 發表
正癈柴
3年後班人就會申請小學,睇下到時點算
升小?依家都0吾知點算

lok1503    發表於 13-10-9 21:47

大宅

感覺上教育政策好多都好短視,次次都臨渴先掘井。前幾年人少就隨意殺校,人多返又每班加位。小學都話可以改建開多幾個課室。部份幼稚園既規模真係唔係話加就加到,咁係咪叫人可以唔好讀。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:感覺上教育政策好多都好短視,次次都臨渴先

原帖由 siny2 於 13-10-09 發表
感覺上教育政策好多都好短視,次次都臨渴先掘井。前幾年人少就隨意殺校,人多返又每班加位。小學都話可以改 ...
咪就係,攪到我間母校因收生不足而死

人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

珍珠宮

畀面勳章

唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

大宅

係咁架啦!早幾年就爭床位生仔,諗都諗到之後爭學位,有腦 d 諗埋幼稚園、小學、中學,咁就唔使掛住講殺校,而家 6年級嗰批學生,係香港經濟艱難時出世,出生率較低的,03沙士都係。
好心正苦處理咗危急,又影響香港人正常生活運作的事先啦!好似有批外來人爭野咁,攪亂哂秩序,將來仲要爭入大學,搵工,死唔死!
放雙非來係一個超大問題,香港地區咁細,本土的民生居住、醫療、教育、就業都未解決到,仲一大批人湧入來,到時大批人失業、治安問題.....

子爵府

廢人!

子爵府

回覆:null

唉。。下一代會仲辛苦過我呢一代 所以決定唔生

男爵府

回覆:lok1503 的帖子

係佢而家先知咋,我住元朗平民都知,等我坐佢個位

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

looklook_66 發表於 13-10-9 03:15
條友冇嘢呀

星島話, 舊年北區幼園招生時, 已開始出現人龍. 過去幾年雙非, 逐年增加, 應該預到有咁結果.

吳克儉/教育局, 真是後知後覺...

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

大宅

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至