夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老公有潔癖的媽媽, 你們怎樣跟老公相處呢?

我老公的潔癖未算病態, 要十二分清潔的地方暫時只限於屋企, 佢見到有一粒塵都要抹!
我今年三月會生BB, 這個月近肚的地方十分瘙癢, 夜晚瘙到訓唔到, 佢一見我瘙癢就話唔好, 話甩左D皮會養塵"滿", 又話會抓到皮膚起粒粒!!!!

跟住我轉左隻閏膚路, 查左之後竟然大量甩皮, 仲係細細粒白色的, 佢見到就差點發神經(對於有潔癖的人打擊真係好大), 佢即刻叫我仲涼, 佢就成晚係度抹我掉下來的死皮, 我覺我 好慘, 想叫佢自己一個人住算把啦!!!!

第時BB出世仲煩, 執死佢!!!!

唔知點改變佢好? 有得改變嗎?
我也是喜歡清潔的人, 但程度無佢咁高!!!!!
唉! 老公乾淨真係有好有唔好!!!!!

有無人老公同我老公一樣呢? 教我點做啦!!!!!

大宅

Re: 老公有潔癖的媽媽, 你們怎樣跟老公相處呢?

sulamita,
我老公都是潔癖, 一條頭髮跳在地上都要執. 最初, 我都不開心及有壓力. 但明白他都想為屋企好, 故盡量忍讓; 而且現在我都會令屋企乾淨來迎合他. 始終他是自已老公. 現在我們的小朋友也3years,他更加潔癖, 他想為孩子好. 加油吧!
如果頂不住, 坦白跟他說那處不可以忍受. 他如果愛你, 會體諒你的.

子爵府

好媽媽勳章

其實你試下同你老公傾下...試下比d時間佢...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

onon1022 寫道:

點講呢? 佢唔覺得自己有問題架!!!!
有時我又怕令佢唔開心, 佢唔比我做家務架!!
連洗碗都唔比, 我想幫忙都唔得架!
見佢又要返工, 又要做家務好辛苦,
無奈佢話好enjoy, 好喜歡做家務wor

係咪真係唔會改變架佢地?

伯爵府

你老公和我一樣
可能我更嚴重,
連別人走過家中的某角都會覺得有大量灰塵飛起........
要再擦一次!
所以我去了看醫生,
因為我巳到了不想和任何人同住的地步 :cry:
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

老實說,有嚴重的潔癖是很辛苦的,
因為老覺得別人會弄髒家中的物件,
要不斷去執或去抹,最後愈來愈累愈想自己住,
我也是要上班的,回家巳經好累...........
但又覺得老公所接觸過的東西都要再抹一次,
所以有時要等他睡了才睡,
我自己都覺得自己好病態,但控制不了..............
我老公忍了我五年,是真的要用"忍"的,
幸好他還說愛我 :cry:
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

sulamita 寫道:
[quote]
onon1022 寫道:

點講呢? 佢唔覺得自己有問題架!!!!
有時我又怕令佢唔開心, 佢唔比我做家務架!!
連洗碗都唔比, 我想幫忙都唔得架!
見佢又要返工, 又要做家務好辛苦,
無奈佢話好enjoy, 好喜歡做家務wor

係咪真係唔會改變架佢地?[/quote]

他應該不是ENJOY,而是怕你做得不夠他清潔,
我老公幫我抹過的地方我都會抹多一次,
醫生說是心理病,是壓力問題.
他從前是否一個人住?

伯爵府

我的兒子都3歲了,但他很少在"媽媽家"住,
因為我的潔癖,他多數在奶奶家住...............
我奶奶家亦很容忍我,裝修時寧願住賓館都不堅持住我家,
所以我真的很慚愧,經常想自己搬出去住算了 :cry:

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

我妹夫嗰啲可能唔係潔癖,去到佢屋企呢就唔可以弄污他的地方。見到幅wall(忘記中文點打)花咗小小又唔高興,坐佢車又唔可以亂郁、、亂掂 。弄污小小就簡直係世界抹日。呢啲係冇得救,係要見心理醫生之得。

複式洋房

kingawa 寫道:
他應該不是ENJOY,而是怕你做得不夠他清潔,
我老公幫我抹過的地方我都會抹多一次,
醫生說是心理病,是壓力問題.
他從前是否一個人住?

我老公之前真的是一個住, 他跟我結婚前在感情上受了點打擊,
我也認為他是有壓力問題!

奇實我也是這樣想, 他是認為我抹得不夠乾淨 :-(

妳看過醫生後, 情況如何呢?
是否仍舊如此呢? 有沒有改善?
我看妳寫的文章都知你辛苦的, 因為我老公都是這樣!!! :-(
自己一個人住很孤獨的啊!!!!

伯爵府

當我自己一個人獨處時,
我不會覺得孤獨,反而是真的enjoy,
因為不用再去注意有沒有人弄髒我執過的地方,
雖然有時我會變態到連我自己用過的地方都要抹...........
不能有頭髮,水漬,指紋等在看得見的地方
很少煮食..........有時甚至好討厭老公弄髒地方!
雖然如此,但我是真心愛老公和孩子,
不過從心理角度而言,最愛的應該是自己 :cry:
所以我花了很多錢去看醫生................

伯爵府

不過,那個別人介紹的醫生給我吃了血清素,
是抗抑鬱的.卻害我每天渾渾噩噩的只想睡,
還暈倒幾次....................
他叫我看心理醫生,也只是聊聊天,卻貴到飛起,
但又不見得有什麼幫助
又說要看家庭輔導等,全是要花大量時間和金錢的 :-x

伯爵府

其實我想問你家的經濟狀況能否讓他有一個自己的套房?
只是他能夠進入的,他只需執那個房間(自己用),
其他地方由工人或其他人去打掃,不要他來忙...............
看看他能否隻眼開隻眼閉
不再理會他清潔所在範圍外的事.............

伯爵府

如果不行的話,只好盡量去遷就他,
幫他留意擦乾淨他會注意的地方,
他會很感激你的,
這是自身的業障,要自己去克服,
但要讓他知道潔癖不是正常的事,
會影響到其他人,
特別是bb不會主動去洗完手才接觸傢俱,
到時難受的只有自己..............

伯爵府

我暫時自己都沒有什麼解決方法,
和老公去去旅行可重拾感情,(不用對著屋企),
我的潔癖範圍也只限屋企.....................

複式洋房

唔緊要, ralex..第時bb出左世, 叫佢換片(最好all 左bet bet 果d), 咁佢就克服到+啦, 唔駛佢做呀, 甩皮都瓜瓜叫..

複式洋房

奇實佢唔會唔做, 問題係佢會爭住做, 做到精神好緊張, 個人都累壞啦!

就係見到佢咁, 心裡面不好受, 他都很辛苦的啊!!!!

別墅

我老公都有潔癖、開始一齊住時真係好"sang fu" 佢又係吾可以地下有一條頭髮、指甲/腳甲成日剪到出晒血、出完街架BB車 消毒完 沬好再pack 入袋 好似新既一樣、佢吾單只有潔癖、重超級整齊 屋企隊 " La Ba" 要用 尺對下係咪兩邊都balance 先收貨、其實我都登佢 "sang fu" 但佢又話好 enjoy
[url=http://www.TickerFactory.com/]

詩 1:2 惟喜愛耶和華的律法,晝夜思想,這人便為有福!

複式洋房

cherrywwc 寫道:
我老公都有潔癖、開始一齊住時真係好"sang fu" 佢又係吾可以地下有一條頭髮、指甲/腳甲成日剪到出晒血、出完街架BB車 消毒完 沬好再pack 入袋 好似新既一樣、佢吾單只有潔癖、重超級整齊 屋企隊 " La Ba" 要用 尺對下係咪兩邊都balance 先收貨、其實我都登佢 "sang fu" 但佢又話好 enjoy

嘩! 要搵尺度添!!!!
無晒辨法!!!

複式洋房

都真係幾辛苦喎1齊住, 有時點顧到地下條頭髮呀!!!好難1塵不染+喎

首頁

尾頁

跳至