懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我已懷孕7weeks 了,但發現有糖尿,唔知點算好,好驚個B有事,各位可否給些意見呢?

如題。 :-(

珍珠宮

Re: 我已懷孕7weeks 了,但發現有糖尿,唔知點算好,好驚個B有事,各位可否給些意見呢?

首先你要控制用飲食控制血糖, 如果都控制唔到就要打胰島素針, 等個bb唔好太重...

大宅

Re: 我已懷孕7weeks 了,但發現有糖尿,唔知點算好,好驚個B有事,各位可否給些意見呢?

我唸你去睇下醫生, 醫生會比意見你的.

大宅

唔好擔心先啦~

醫生會教你點做架,政府醫院會安排你見營養師,你就要乖乖聽話戒糖.煮菜時也不要落糖呀.不要飲甜野呀.

男爵府

mc_miu_miu,

唔洗擔心。
我也是很早便發現糖尿,只要你乖乖聽話,跟營養師的說話,除左戒甜野外,亦要控制碳水化合物,即飯、面、飽等。係有d難,但為左呀b,一定得的。
有陣時,有些人即使嚴格控制食物也未能控制糖尿,便要打insulin了。打針除左有少少麻煩外,也不太痛。不用擔心。
不過,產後一定要飲多一次糖水 ,check下會唔會真係發展成為真的糖尿。(有機會,但不高,多數會變返正常)
我生兩個,都有糖尿,第一個要打針,第二個唔洗。想的話,可以pm我。

男爵府

想問下咁你兩個b是否足月出世,出世後是否一切正常?因我都有妊娠糖尿, 現已21周

yan&longma 寫道:
mc_miu_miu,

唔洗擔心。
我也是很早便發現糖尿,只要你乖乖聽話,跟營養師的說話,除左戒甜野外,亦要控制碳水化合物,即飯、面、飽等。係有d難,但為左呀b,一定得的。
有陣時,有些人即使嚴格控制食物也未能控制糖尿,便要打insulin了。打針除左有少少麻煩外,也不太痛。不用擔心。
不過,產後一定要飲多一次糖水 ,check下會唔會真係發展成為真的糖尿。(有機會,但不高,多數會變返正常)
我生兩個,都有糖尿,第一個要打針,第二個唔洗。想的話,可以pm我。

珍珠宮

你第一個要打針第二個不用??我以為第一個有糖尿不用打針第二個就必定要添...

yan&longma 寫道:
mc_miu_miu,

唔洗擔心。

男爵府

sisilui,

我大女36周6日出世,欠一日先足月,就咁俾人定左為早產bb啦!細仔就39周3日出世,足月呀!兩個b都好正常。
不過唔知係唔係大女早左出來,所以體重只得2.2kg,而家2.5yrs old,都係係3percentile位置。但除左矮同細粒d外,所有發展都好好,把咀仲叻都不得了。

男爵府

我懷第二胎時,因為我有前科,d醫生好早(好似都係week 7)就捉我去飲糖水,結果真係又糖尿 :-(
初時都打定輸數,初期唔洗打針,估後期點都要啦嘩?!點知又唔洗!
我估原因係我懷第一胎時,係超級肥,好似話係會影響身體內insulin的功效。生完第一胎,仲廋過做女時。再加上我餵人奶,更加keep到,無肥返。所以懷第二胎時,個體重係輕過懷第一胎時。可能係咁,體內insulin的功效好d,唔洗打針都控制到。
我係

別墅

求有無人可以答我點解會咁.謝!

我懷22周啦,已經兩次驗尿都唔合格,有糖尿,因為張驗尿紙轉色,但抽血驗又無事!!!我都唔知會唔會影響BB,好擔心.救命!!!雖然醫生話以抽血驗為準,如果抽血無事,就無事.但我驚我自己次次驗尿都唔合格,好煩丫!!!

首頁

尾頁

跳至