懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有BB可否去拜太歲 ??

我今年犯太歲, 但有BB 26W , 請問可否去拜太歲 ?

超級版主

超級版主

Re: 有BB可否去拜太歲 ??

我係你,唔去

複式洋房

我都係今年犯太歲, 但我已經叫我妹妹代我去拜太歲, 始終大肚唔好去呢d地方啦...

唔甘心 寫道:
我今年犯太歲, 但有BB 26W , 請問可否去拜太歲 ?

男爵府

人地話大肚婆唔好入廟架, 我諗你都係叫屋企人幫你去拜好的喎

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我剛剛去完車公廟還神,咩唔去得架, 我仲同埋奶奶去, 但佢又無話唔好

大宅

我大住肚時都有入太歲(廟), 但係無拜太歲, 因一入到去好大煙, 好怏返左出來.

別墅

我這兩日都打算還太嵗,我又無諗過唔入得廟

大宅

我冬至前去還了太歲也没什麼, 我媽也說可以的.

珍珠宮

2024年龍年勳章

可以去但絕不能"跪"!!!

不過...你今年生bb已經擋左犯太歲其實唔駛去啦.
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

[quote]
joanne1231 寫道:
我這兩日都打算還太

男爵府

我個師傳話驚廟附近會有唔乾淨野聚集/徘徊,尤其係有骨灰龕o個的,通常會有陰氣/仙人係度. 而且廟宇好多

別墅

碟碟:
咁你可唔可以問吓你師傅,如果我要轧這兩天內還太歲,可否在屋企拜當天來還,要準備D乜?是否要消番舊年借來的符?謝謝你的提醒!

大宅

我覺得OK喎....我知道有左, 都有去車公廟同黃大仙廟還神啦~~~我覺得有心係OK的....無問題.....我都有去太歲呀

禁止訪問

男爵府

佢話還太歲應在每年立冬至冬至之間(不過遲了也不用太介懷, 心誠最重要). 只要準備一些水果(單數), 花生, 糖果, 紅棗, 片糖、一份太歲衣、適量元寶同香(香燭舖有售). 係太歲衣上寫下自己的姓名和出生日期,讓太歲知道你是那一位。

然後捒一個吉時, 點香及拜當天, 默念"有請斗姥元君及丙戌年太歲向般", 稟告時記得報上姓名、年齡及拜謝太歲星君一年來關心照顧平安、酬謝神恩等, 然後化寶(燒元寶),並將去年求得的太歲符一起化掉.

希望幫到你啦.

[quote]
joanne1231 寫道:
碟碟:
咁你可唔可以問

大宅

我識嗰個睇相佬都有叫我去攝太歲喎,
佢仲話大肚婆都可以去得, 冇問題,
我諗唔跪同叫埋老公陪應該冇問題卦!

別墅

碟碟:
多謝哂!

大宅

[quote]
碟碟 寫道:
我個師傳話驚廟附近會有唔乾淨野聚集/徘徊,尤其係有骨灰龕o個的,通常會有陰氣/仙人係度. 而且廟宇好多

洋房

我上星期六到了圓玄學院還太歲, 但當我想入去還時, 果度d工作人員見到我問我是不是有了bb, 因我已經23週, 佢地見到我個肚, 我話係有bb, 佢地叫我唔好入去太歲廟, 叫我老公幫我還. 我就座在涼亭等我老公. 所以我都覺得有咗bb都係唔好去會好d.

首頁

尾頁

跳至