自由講場

跳至

首頁
34567...30

尾頁

大宅

回覆:朋友的故事 (好長,唔好介意)

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

愛 我 就 別 傷 害 我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

複式洋房

珍珠宮

別墅

回覆:Kimchibaby 的帖子

子爵府

大宅

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

大宅

生命是要經過無數細胞分裂而成, 出錯的機會很多, 所以, 每一個健康生命能夠誕下來, 其實已經是一個奇蹟!"

珍珠宮

大宅

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

男爵府

hashtag影視迷勳章

留毛睇~

大宅

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

Waiting

大宅

繼續...

原來賤Man係住o係上水一D好偏既村入面,佢係租人地既村屋第三層。果度夜晚無街燈,望出去係黑漆漆既,行出去最近間7-11要20分鐘,仲要係行D橫街窄巷。啊A開頭好驚,因為佢以前o係外國有車渣,所以就算住幾僻都唔驚,而且佢一D都唔熟香港環景,所以開頭一個月佢除左番工同番學之外都唔敢自己出街。而啊A亦都同自己講要好好報答賤Man,因為如果唔係賤Man幫佢佢可能會訓街,所以就算環景唔係o甘理想同賤Man之後點對佢衰,佢都逆來順受。 賤Man開頭真係當啊A係寶,日日都陪佢傾計開解佢,又出左一部手提電話比啊A,方便啊A有事可以隨時打比佢。又因為覺得啊A搬左之後番工唔方便,所以就叫啊A調去付近番工等佢可以早D番屋企唔洗摸黑行街。

講番姑媽,其實啊A一直都有去找姑媽既,不過姑媽死都唔肯再見佢。o甘啊A就唯有留底個電話號碼比姑媽之後就走左喇。

三個月過去,個賤Man就開始原型畢露喇。原來條友除o左夜晚番夜校同埋朝早番4個鐘頭part-time之外係無任何野做既。但係佢就日日都話自己好忙,開始唔聽啊A電話,連啊A病左都唔陪佢去睇醫生。但係啊A覺得無問題,因為佢信賤Man講既大話。如事者,啊A就變左賤Man既工人,日日番工,番學,放學番屋企自己一個人過。賤Man有時可以零晨5點飲到醉晒先番,或者可以兩日都唔番屋企。就算個賤Man係屋企時都唔會理啊A,一係就叫啊A去煮野佢食,一係就借D意鬧佢。啊A都慣晒喇,諗住快D讀完個課程就可以有份好D既工作o甘賤Man就唔會睇唔起佢(賤Man讀讀下之前個course話辛苦無讀喇)。

兩年後啊A終於都畢業喇,佢好開心。畢業後一個禮拜就有間外資公司請左佢(因為啊A英文叻)。有一晚佢既新同事們請佢去食飯,啊A當現好開心o甘應承啦,因為番左香港兩年幾都無咩出過街見過人,所以佢就同賤Man講話佢要出街喇。點知個賤Man 9點就喪打電話比啊A要佢番屋企煮飯,又話佢一個女人去街去到o甘夜想點,係唔係勾佬又話啊A唔尊重佢? 啊A好無耐o甘番左屋企,自始之後佢因為唔想成日比賤Man鬧而唔敢再同D同事出街....

但係賤Man又點會o甘易放過啊A呢...

待續...

大宅

回覆:miumiu250 的帖子

係啊,我好鐘意佢架

大宅

引用:Quote:原帖由+Kimchibaby+於+13-10-12+發表

原帖由 miumiu250 於 13-10-12 發表
追! by the way 你頭像係唔係jgl黎?
係啊,我好鐘意佢架

別墅

回覆:Kimchibaby 的帖子

首頁
34567...30

尾頁

跳至