醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽咪中晒以上三咩野,而家只係靠藥物控制病情,但只靠藥物又治標唔標本,我想知道有無人可以分享下有咩食物可以改善到我媽咪既病情呢?!

大宅

回覆:跪求痛風症+糖尿+高血壓的飲食餐單

Push

大宅

回覆:big_bb_ff 的帖子

每天三餐飲海帶麵豉湯及一碗白飯,可配芽菜及豆腐配搭,有恆心、一個月已見效。

大宅

Thank you so much

公爵府

唔好食冬菇/芋頭/花生/鴨/鵝

大宅

痛風唔好食咁多豆類食物。

少食多餐,對糖尿有幫助。

願你家人盡快康復快樂。

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

痛風好多食物要戒 ,連豆腐和其它高蛋白質制品也是要避吃的。

再加上糖尿病要少食多餐,忌多吃殿粉質,如粥類此等流質更是能極快把血糖指數扯升,所以要依足醫生給的飲食指南!

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

大宅

飲橎石榴茶可降血糖。我99飲完8度降到5度。
羅布麻茶可降血壓,有人飲左可以唔食血壓葯。我訂左未到。
淘寶有售。

複式洋房

引用:我媽咪中晒以上三咩野,而家只係靠藥物控制

原帖由 big_bb_ff 於 13-10-13 發表
我媽咪中晒以上三咩野,而家只係靠藥物控制病情,但只靠藥物又治標唔標本,我想知道有無人可以分享下有咩食 ...
我爸爸都係全中,仲多左一飯中風,有咩食療可以分享吓?

大宅

我媽仲係唔戒口,咩都照食,我都無晒符

男爵府

痛風好多嘢唔吃得, 可以飲蘋果醋

痛風的自然療法,要點如次:

(一)食療:

-少食含嘌呤高的食物:鹹肉、鹹魚、各種肝、腎、腦、魚子等(含量最高);鯉魚、鱈魚、蝦、鱸魚、鱒魚、牛肉、豬肉、腦髓、臘肉、牛舌等(含量中等);含量較低的有蟹、牡蠣、鰻魚、雞肉、火腿、燻製品、燕麥粥、扁豆、豌豆、冬菇及菜豆等。

-可多吃的食物:粗麵包、果汁、芋艿、玉米、胡蘿葡、芹菜、蕃茄、甘藷等,多飲鹹性飲料,以櫻桃汁最具療效。

-肥胖者最易導致痛風。超重者要積極減肥。只要將食量減低,保持八分飽,尿酸就會明顯下降。

-尿酸微溶於水,多飲水是簡便易行的辦法。成人每天須飲二○○毫升左右(約六至八杯)可促使尿酸排出體外。

-每天飲用蘋果醋、白溫水、酌加蜂蜜飲料,早、中、晚各一杯,有助於尿酸的分解和緩尿酸的疼痛。

(二)體療:

堅持溫和的運動。每天散步三十分鐘至一小時。

男爵府

回覆 big_bb_ff 的帖子

糖尿湯水

羅漢果淮山湯

材料:

1.頂級廣西羅漢果270g,六個,分3次使用。
2.河南淮山片一斤,分8次使用。

製法:

1.淮山片2兩浸水過夜。
2.淮山片加清水2公升,煲1小時30分鐘。
3.羅漢果兩個,用手輕輕碎,不要皮,只要內裡的果瓤和果核。
4.把羅漢果瓤和果核放進煲內,和淮山一起煲5-10分鐘。
5.隔渣,得羅漢果淮山湯約1公升。

貼士

1.解放後,羅漢果在中國多處地區都有種植,但以在廣西省桂林附近出產的為正宗。其他地方種植的,味道和藥效都不可靠。
2.羅漢果收成後,先在戶外曬七天,再用微火加熱七至八晝夜。
3.羅漢果越大越好,又以完整無缺者為佳。最好的顏色是青褐色,外佈滿短毛,內是類似海綿的鬆軟果瓤,包果核。
4.廣西出產的頂級羅漢果,大部分都外銷到日本去,因日本人選貨嚴謹。
5.淮山一定要浸水過夜,味道和營養才可充分發揮。
6.羅漢果不可久煲。試過用不同長短時間,發覺以5-10分鐘為最佳。時間一長湯味就變澀,破壞了它天然的甘甜。

食味

羅漢果芳香甘甜。淮山滑潤,帶一點微酸。羅漢果是君,淮山是臣。無論熱喝涼喝,都是十分美味解渴的飲品。 一次煲作兩天飲用,一天喝2-3次。 糖尿病患者喝了,有百利而無一害。 沒有糖尿病的,如我,覺這湯滋潤養顏,生津止渴,美味極了。 食療最可愛的地方,就是在享受美味的同時,強身治病,希望可減少捱針吃藥的次數。

別墅

回覆 big_bb_ff 的帖子

睇到呢個係糖尿病的, 俾你參考下

http://www.leewingyee.com/2013/12/blog-post.html

上消—沙參玉竹粥
材料:北沙參 15 克,玉竹 15 克(鮮品可用 30-60 克),葛根 15 克,大米 50-100 克,蚌肉 50-100 克。鹽、味精、生薑、蔥花、植物油各適量。
製作:北沙參、玉竹、葛根洗淨切碎,煎取濃汁後去渣,加入大米、蚌肉、生薑以及適量水煮粥,粥成後加入適量鹽、油、味精、蔥花等調味後即可食用。
功效:清熱潤肺,生津止渴。 適宜於肺熱津傷,症見口渴多飲,口舌乾燥,煩熱咳嗽的糖尿病患者。

中消—公英綠豆瘦肉湯
材料:蒲公英 15 克,綠豆 30 克,紅棗 5 枚,豬瘦肉 100-150 克,生薑、植物油、鹽各適量。
製作:綠豆洗淨浸泡約 30 分鐘,紅棗去核,薑拍鬆。把瘦肉、蒲公英、綠豆、紅棗、薑、油、鹽同放入鍋內,加水約 1500 毫升,武火燒沸後,文火煲 60 分鐘即成。
功效:清胃熱,止煩渴。 適宜於胃熱熾盛,症見多食易饑,口渴消瘦,大便乾燥的糖尿病患者。

下消—杞子生地蒸雞
材料:枸杞子 15 克,生地黃、黃精各 20 克,山萸肉 6 克,烏骨雞 1 只,生薑、鹽、橄欖油各適量。
製作:將烏骨雞去毛除去內臟洗淨;生地黃、黃精洗淨切成細條狀,然後與洗淨的杞子、生薑一齊放入雞腹內,用竹簽封口後將盛雞的盤置於蒸籠中,用武火大氣蒸熟後加入適量的鹽、油即可。
功效:滋陰補腎,固腎益精,生津清熱。 適用於腎陰虧虛,症見尿頻量多,混濁如脂膏,或尿甜,腰膝痠軟,乏力,頭暈耳鳴,口乾唇燥,皮膚乾燥瘙癢的糖尿病患者。

大宅

珊瑚宮

big_bb_ff 發表於 14-3-24 22:49
可安排見營養師,政府$100一次
玩具萬歲!

子爵府

fifish於 14-4-12 14:09
可安排見營養師,政府$100一次
請問如何約見,程序如何?謝謝!

珊瑚宮

fpyee 發表於 14-4-14 12:23
請問如何約見,程序如何?謝謝!

如係睇政府,叫醫生寫紙就得.再去醫院營養部排期.好快有得睇.
玩具萬歲!

子爵府

fitfish 發表於 14-4-14 13:26
如係睇政府,叫醫生寫紙就得.再去醫院營養部排期.好快有得睇.
many thanks!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

snoopymom 發表於 13-11-19 02:37
飲橎石榴茶可降血糖。我99飲完8度降到5度。
羅布麻茶可降血壓,有人飲左可以唔食血壓葯。我訂左未到。
淘寶 ...

請問呢樣有無分咩體質既人飲或唔好飲??
飲幾耐有效??

大宅

引用:Quote:snoopymom+發表於+13-11-19+02:37+飲

原帖由 MM2005 於 14-04-19 發表
請問呢樣有無分咩體質既人飲或唔好飲??
飲幾耐有效??
依啲天然嘢應人人都飲得,但啲味唔係人人受得,我爸爸同我62都唔鐘意飲,浪費左。

首頁

尾頁

跳至