跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔知点算

我BB一向好鍾意沖涼。但唔知係咪我老公昨日幫BB沖涼時佢比D水"族"襯。佢昨日沖涼時我已經聽倒佢喊得好勁。到我今日同佢沖涼佢又係咁,一放佢落水就喊。点算好??????
李庭僖 24/12/2006 - 3.16KG 29/12/2006 - 3.31KG 08/01/2007 - 3.72KG 24/01/2007 - 4.48KG 27/02/2007 - 5.41KG

大宅

Re: 唔知点算

你有冇全場同佢傾下計安慰下佢呀? bb爸爸同bb洗頭佢又係勁喊, 我都係在旁同佢傾計俾隻手指佢捉住咋

係落到水成身浸住暖水(38c), 我阿b就好enjoy即時收聲...爸爸話佢鐘意游水喎..

大宅

會架, 我老公成日提我同bb白白要小心d, 因為浸親佢一次, 佢就會怕白白喎, 你而家白白時要多d同佢玩, 同佢傾計, 等佢放心返囉.

侯爵府

好媽媽勳章

放心,bb好快盲 會唔記得。試o下放落水前一邊唱住歌仔,再先用少少水拍拍bb心口&背脊,過多幾日,當bb知道沖涼係安全o既,就應該冇野傢喇。

提外話,有研究指出,如果BB係由爸爸沖涼的話,長大後自信心會高D傢。

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

別墅

My bb also got the same problem. He doesn't like shampoo but like bath....

kogo 寫道:
你有冇全場同佢傾下計安慰下佢呀? bb爸爸同bb洗頭佢又係勁喊, 我都係在旁同佢傾計俾隻手指佢捉住咋

係落到水成身浸住暖水(38c), 我阿b就好enjoy即時收聲...爸爸話佢鐘意游水喎..

別墅

tsznok 寫道:

提外話,有研究指出,如果BB係由爸爸沖涼的話,長大後自信心會高D傢。

咁有無分由爸爸幫仔仔定囡囡沖涼,長大後自信心會高D?

我個女由第一日返屋企到宜家沖涼一定喊到好似劏BB咁

侯爵府

好媽媽勳章

咁佢又冇話分男仔定係女仔。

不過,我兩個仔都係一時由爸爸沖,一時就由我沖,但因為細仔仲細個,所以通常由我攪掂。

至於BB怕沖涼o既問題,好多new born bb都會咁,我兩個仔初出世都係喊到鬼喳咁傢。但好快、約過左十零日就好鍾意沖涼。你試o下諗番:

(1) 會唔會d水太熱/太涼? 個人覺得唔需要太堅守/太信個水溫計,因為每個BB都係與眾不同的,有bb鍾意d水熱d,有d就鍾意涼d,最好都係由媽媽用手爭試水。

(2) 會唔會自己緊張得滯,捉得佢太緊令佢唔舒服、甚至痛?記住媽媽/爸爸o既緊張,係會令bb都緊張埋傢。

(3) 有冇於落水前,先抱住bb,再用水拍拍佢心口仔呢?

(4) 多d同bb唱歌仔,講o下野,就算好簡單好重複地講:"哦,係咩,係呀,媽咪同你沖涼涼囉,係咪好舒服呢,唔使怕怕,媽媽o向度..."當bb聽到媽咪o既聲音時,佢會定好多。

fanny_mok122 寫道:
[quote]
tsznok 寫道:

咁有無分由爸爸幫仔仔定囡囡沖涼,長大後自信心會高D?

我個女由第一日返屋企到宜家沖涼一定喊到好似劏BB咁
[/quote]
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

別墅

[quote]
tsznok 寫道:

(1) 會唔會d水太熱/太涼? 個人覺得唔需要太堅守/太信個水溫計,因為每個BB都係與眾不同的,有bb鍾意d水熱d,有d就鍾意涼d,最好都係由媽媽用手爭試水。

(2) 會唔會自己緊張得滯,捉得佢太緊令佢唔舒服、甚至痛?記住媽媽/爸爸o既緊張,係會令bb都緊張埋傢。

(4) 多d同bb唱歌仔,講o下野,就算好簡單好重複地講:"哦,係咩,係呀,媽咪同你沖涼涼囉,係咪好舒服呢,唔使怕怕,媽媽o向度..."當bb聽到媽咪o既聲音時,佢會定好多。

1.我無用水溫計,都係用手爭試水
2.我係張開手掌托住佢架
3.做左,一拍佢就叫到拆天
4.我唔止唱歌仔,我一路同佢除衫一路話妹妹宜家白白豬呀,知唔知呀
可能係佢本身怕水

別墅

我睇明珠台千禧bb個節目專家話由爸爸同囡囡洗白白,會令佢社交能力高d,但就無講同囝囝

大宅

fanny_mok122 寫道:
[quote]
tsznok 寫道:

1.我無用水溫計,都係用手爭試水
2.我係張開手掌托住佢架
3.做左,一拍佢就叫到拆天
4.我唔止唱歌仔,我一路同佢除衫一路話妹妹宜家白白豬呀,知唔知呀
可能係佢本身怕水

my baby was also scared of bathing in the first month. but i once found that when someone else is holding his hands, he will stop crying. we are using combi's bathtub and he can nearly sit on the middle area (which is 突起). now, after bathing like this for 1 month, he won't cry even when there is no extra person holding his hands.

首頁

尾頁

跳至