自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

【太陽報專訊】【本報訊】北區幼稚園學額爭奪戰進入第二階段,早前派出近二千份申請表的上水鳳溪幼稚園昨首日面試。曾經通宵在該校門外紮營一星期、來自河南的雙非家長王先生昨攜同兒子到校面試,他批評原區優先政策是將學童分等級,對雙非學童不公平,說已與數千名雙非家長組成網上群組,如發現大批雙非學童未能公平獲得學位,即教育局未有盡其責任,將考慮訴諸法律或靜坐抗議,中港矛盾勢必進一步加劇。

面試提早赴會 鳳溪再現人龍
鳳溪幼稚園昨日面試首日接見約一千名申請者,大批家長為表誠意提前在門外等候令人龍再現。現場所見,到校面試大多為內地家長,他們各出奇謀為子女裝扮,不少女童穿上「公主裝」,男童亦襯上恤衫西褲,希望突圍取分。亦有幼童等候面試期間「人有三急」,需以水樽「解決」。有家長指面試以廣東話進行,如學童只能以普通話溝通,家長可在旁提示,但不少雙非家長憂慮翻譯會被扣分。
來自河南的王先生已為兒子在北區、屯門、元朗等區申請十多間幼稚園,他與太太昨攜同兒子參與鳳溪幼稚園面試,兒子特意配襯一個特色髮型,以博取老師好感。他批評措施猶如將港童分等級對雙非兒童不公。對於一直被本地家長炮轟雙非搶奪資源,王先生反擊指:「深圳住了多少香港人,內地人有沒有抗議內地房價被推高?」他直言香港部分家長素質需重新評估。
上水東華三院徐展堂幼稚園昨亦為入學面試日,內地家長梁女士指一共為女兒申請九間幼稚園,昨上午已連續參與三間幼稚園面試,但女兒面試時不太願意發言,擔心影響入讀機會。

香港政府再唔做野既話遲D會殺到中學,再殺到其他地區. . . . . . ..

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

咩世界搶人野仲要大大聲我頂佢個制,雖然影響唔到我小朋友,但係身為香港人睇到都好嬲呀
執子之手,與子偕老~

大宅

回覆:斥「原區優先」欠公平 數千雙非家長擬抗議

你死落黎生,分我d資源夠唔公平啦:pppp:

侯爵府

痴線

男爵府

而家係學校面試,攪到鬼五馬六做咩:pppp:

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

侯爵府

引用:【太陽報專訊】【本報訊】北區幼稚園學額爭

原帖由 小布bubu 於 13-10-13 發表
【太陽報專訊】【本報訊】北區幼稚園學額爭奪戰進入第二階段,早前派出近二千份申請表的上水鳳溪幼稚園昨首 ...
Cy 唔做嘢,真係對唔住香港納稅人

男爵府

咪有佢地抗飽佢囉:pppp:

珍珠宮

玩具勳章

我覺得好公平wo.佢地番大陸學人地都收額外錢。唔見佢地話唔公平。見我地好恰。外省係甘啦。大陸都係架。唔係唔知呀。食c啦班生番

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

「公主裝」???
哈哈, 佢地唔知呢個係面試大忌?

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章

返歸啦:pppp::pppp:

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

貪曾嘅蘇州屎陸續出現喇, 當年話大陸B係新血, 多多益善, 但根本冇評估過香港的承受能力, 房屋、教育、醫療、社區設施、綜援金額...... 完全冇計劃過, 尋日爭床位、爭奶粉, 今日爭幼稚園, 爭取用普通話, 聽日呢???? 沒完沒了的炸彈陸續引爆
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 hashtag影視迷勳章

原區港人優先先合理

寶石宮

引用:面試著公主裝,小朋友會唔會有公主病

原帖由 puicps0614 於 13-10-13 發表
面試著公主裝,小朋友會唔會有公主病
我一定唔收公主裝,真係痴筋

寶石宮

引用:「公主裝」???哈哈,+佢地唔知呢個係面試大

原帖由 Edithcsm 於 13-10-13 發表
「公主裝」???
哈哈, 佢地唔知呢個係面試大忌?
佢哋嘅特色係“無知同貪婪“

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+puicps0614+於+13-10-13+發表

寶石宮

引用:Quote:原帖由+milktealai+於+13-10-13+發表

原帖由 puicps0614 於 13-10-13 發表
我睇完之後笑左,企地真係癲癲地我囡尋日見果間好多小朋友都著casual wear,我囡著左條連 ...
連身裙好呀,只要唔好太花就得,我覺得好合適

首頁

尾頁

跳至