論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

實在頂唔順個公主皇后,準備炒佢,如果補錢比佢,連埋機票,係咪可以即時送佢去機場?如果佢唔肯簽收,應如何處理?定係可以唔理佢簽唔簽收,照可送佢去機場?我實在頂唔到佢多半秒。

除了補一個月人工+應收人工+按比例的年假工資+$100 交通費+一張送佢返歸嘅機票,仲有沒有其他?

簽收時應注意咩?

老實講,心底深處真係唔想㨂補一個月錢呢個方式....

複式洋房

回覆:準備炒個公主,想問關於即補錢或一個月通知問題

點解唔揾agent?

複式洋房

佢哋有張埋單紙,清清楚楚每行嘢!您嗰個係菲定印?佢做咗幾耐?同埋依家無得夾公主上機架嘞~ 以前就得~ 您睇吓有無需要嗰張埋單紙啦~ 如果您要,我可以send比您

珍珠宮

引用:實在頂唔順個公主皇后,準備炒佢,如果補錢

原帖由 mombaby2010 於 13-10-13 發表
實在頂唔順個公主皇后,準備炒佢,如果補錢比佢,連埋機票,係咪可以即時送佢去機場?如果佢唔肯簽收,應如 ...
我剛炒左bun,不過我無經agent炒,因為以前試過經agent,佢地幫工人掠水。我比人工,一個月代通知金,大假,交通費及機票,簽收加蓋指模及拍片。要佢簽入境處的終止合約通知書,我仲加左封炒佢既信,寫明即時生效。

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

mombaby2010 發表於 13-10-13 16:20
實在頂唔順個公主皇后,準備炒佢,如果補錢比佢,連埋機票,係咪可以即時送佢去機場?如果佢唔肯簽收,應如 ...

我都剛炒咗工人
都係補1個月人工、當月人工、大假(轉 $$)、travelling allowance $100同單程機票!
我係去agent度
叫agent見證
工人當面簽收晒一切
再簽埋入境處果張termination form

如果唔去agent度搞
最好拍片做證
因為無人證在場
我覺得有d危險呀

大宅

我正打算抄工人,agent同我講唔可以第二天要離開香港,因為凡斷約要去領事館報到一下

大宅

其實交俾agent搞啦,我搵番請果個agent,不收分文搞掂埋啲手尾

複式洋房

無論菲定印斷約都唔洗返領事館報到,只不過有時啲工人未完第一份約,佢哋要返agent度睇吓當地學校個老闆想點安排個工人啫,絕對唔係去領事館報到。就算還晒錢,佢哋未完第一份約都唔可以轉學校遞屬嘅agent.

子爵府

引用:我正打算抄工人,agent同我講唔可以第二天

原帖由 hoagnes 於 13-10-13 發表
我正打算抄工人,agent同我講唔可以第二天要離開香港,因為凡斷約要去領事館報到一下

...
Agent 呃你,唔駛返領事管,agent 可能想再介紹新僱主比佢,agent n 工人win win :pppp:

男爵府

我想問機票要book幾多日走?

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

珍珠宮

引用:我想問機票要book幾多日走?

原帖由 prettyporky 於 13-10-13 發表
我想問機票要book幾多日走?
14日內,可改期的機票,我出左比工人,我同佢講左要改期就自己打去航空公司改,但每次收350元,我是不會負責改期果筆錢。

珍珠宮

我試過2次去agent度攪,佢地既機票貴1000以上,而且唔知係咪想工人留耐d,份終止合約通知書遲一個月先fax去入境處,有一間仲衰,改左我炒工人的日期,工人延期多一個月,我打電話去入境處問點解日期有問題,才知道原來佢地收到封信話僱主想工人要延期,但我無寄過去,所以我唔多信agent,要炒自己炒,計足人工,補足錢,拍埋片就得,亦試過叫朋友做見證人加簽。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nc2000 發表於 13-10-13 22:19
Agent 呃你,唔駛返領事管,agent 可能想再介紹新僱主比佢,agent n 工人win win

...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主如果住屋苑的, 可以要求屋苑保安上門監察, 同保安部講怕工人情緒不穩, 要求佢哋揾個人上嚟幫手睇住, 屋苑保安都會揾人上門的, 除此之外, 要拍攝整個過程, 最重要係佢明白佢簽收的所有文件, 期間唔好俾佢出去或打電話, 搞掂簽收文件, 即睇住佢執行李, 然後由保安送佢離開屋苑範圍。

仲有, 唔好俾佢單獨留喺房間或廁所, 免佢喺你屋企玩自殘。

搞掂一切, 自己fax斷約通知書俾入境處, 唔駛工人簽名的, 如果簽咗亦冇妨。

大宅

明白,唔該晒各位

複式洋房

其實好彈性,我見過有啲今日炒(即係今日返agent度或總之離開您屋企)如您買到嗰晚機票,您都可以,有啲agent話需要14日,其實唔洗理佢,只要您買到機票比佢就得!我覺得,如果個工主係無問題,買到last day嗰日都無問題!如果係有問題,仲留咁耐喺度獻世咩!我話買唔到嗰日唔得呀!又唔係一定要agent買:pppp:我時運低請到呢件工主,唔差在比你話我時運低買唔到機票啦!:pppp:

kufubaby    發表於 13-10-26 10:08

男爵府

機票係咪一定要買近佢鄉下機場? 可唔可以是但買馬尼拉(菲姐姐)?

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

複式洋房

回覆:prettyporky 的帖子

可以買到去馬尼拉,再補錢,但您一定要喺埋單紙寫明嗰個錢係比佢由機場至屋企。

男爵府

引用:佢哋有張埋單紙,清清楚楚每行嘢!您嗰個係

原帖由 Sinar 於 13-10-13 發表
佢哋有張埋單紙,清清楚楚每行嘢!您嗰個係菲定印?佢做咗幾耐?同埋依家無得夾公主上機架嘞~ 以前就得~:ig ...
點解冇得夾佢上機??

咁咪又係僱主無保障?

mombaby2010  我都想知點解...  發表於 13-10-14 22:50

複式洋房

回覆:Handsomewoman 的帖子

人權問題~ 同埋就算您夾到佢上機,佢可以返到佢嘅國家嘅領事館投訴顧主,佢可以喺嗰邊black list顧主~ 對顧主日後請工人會有影響~ 您Black list佢,好過佢Black list您啦~ 您整走佢,喺終止合約信度寫死佢,仲要係喺原因嗰度寫住,另附原因,您再加紙寫佢,就算入境處批都有排批,同埋入境處會打比新顧主知佢之前有咁嘅事發生過,咁玩佢仲好過您夾佢上機啦 您夾到佢入閘,佢喺閘打比朋友,再走返出嚟,您都吹佢唔脹,比您知道,您咪仲滾。 (寫太多了 )

首頁

尾頁

跳至