自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛收到朋友通知

http://hk.news.yahoo.com/%E5%90%89%E9%87%8E%E5%AE%B6%E7%A6%8F%E5%B3%B6%E7%A8%AE%E7%A8%BB%E7%B1%B3%E8%94%AC%E8%8F%9C-214937996.html

吉野家福島種稻米蔬菜星島日報 - 2013年10月2日星期三(綜合報道)(星島日報報道)日本牛肉飯快餐連鎖店吉野家周二宣布,該公司將會在福島縣種植稻米和蔬菜,一方面為協助重建經歷核災的福島,同時可確保廉價食材供應。  吉野家集團發表聲明說,已經與福島縣的農民成立「吉野福島農場」聯營公司,合作種植稻米、洋和捲心菜。該農場位於白河市,佔地四點三公頃,距離福島核電廠八十公里。  聲明又表示,除了種米和蔬菜,亦會建設加工廠處理蔬菜,以供全國的吉野家餐廳使用,同時將嚴格檢查核輻射的水平。  吉野家表示:「我們相信這將有助支持重建工作。」並補充這亦將有助保證其牛肉飯等菜式能獲得廉價食材。  二○一一年三月,地震造成的海嘯衝擊福島核電廠,反應堆溶化導致核泄漏,結果要進行大規模疏散。政府已對部分地區解禁,但仍有數以萬計的人未能返回核電廠附近的家園。  福島幅員甚廣,當地沒有被災難影響的農民抱怨其農產品價格急跌。由於對核災難的恐懼,消費者繼續避開印有福島標籤的食品。  受到近期原材料價格居高不下等因素影響,日本三大牛肉飯企業陷入苦戰,包括吉野家、食其家和松屋。  另一方面,輻射污水外泄問題繼續困擾福島核電廠。  東京電力公司周二表示,於轉存福島核電廠輻射污水儲存罐周邊的污水時,發現有儲存罐的污水外泄,估計約有四噸,目前正抽取樣本檢測輻射值。  東電早前發現福島核廠其中一個儲存罐外泄三百噸輻污水後,一直力圖遏阻污水外泄。

禁止訪問

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

又黎=.=

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:唔敢再食吉野*

日本空運船運都唔平啦,點會用日本野

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

又黎

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

不供港的

http://news.sina.com.hk/news/20131005/-2-3082680/1.html

大宅

引用:不供港的http://news.sina.com.hk/news/201

原帖由 雨晴B 於 13-10-16 發表
不供港的

http://news.sina.com.hk/news/20131005/-2-3082680/1.html
不過我都唔敢食啦

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

引用:日本空運船運都唔平啦,點會用日本野

原帖由 pigpig_b 於 13-10-16 發表
日本空運船運都唔平啦,點會用日本野
我都係甘念

961123    發表於 13-10-16 15:09

子爵府

bkfans 發表於 13-10-16 14:52
佢澄清咗啦, 話日本店先係咁, 海外唔會喎(但.............你又點知)
正如海天堂最近都話驗咗自己D龜靈膏有龜DNA,你信定唔信啫
獻醜不如藏拙

子爵府

ching070707 發表於 13-10-16 15:09
我都係甘念
咁香港本土無咁多農作物收成,運輸最平可能係大陸喎............
獻醜不如藏拙

珍珠宮

好媽媽勳章

人地澄清左, 如果佢夠膽呃人, 遲早比人踼爆.
再講, 運費都唔平, 所以我信香港分店係唔會用福島嘅產品.

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

澄清咗啦

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

引用:Quote:ching070707+發表於+13-10-16+15:09+

原帖由 tcftcf 於 13-10-16 發表
咁香港本土無咁多農作物收成,運輸最平可能係大陸喎............
唔奇,好多野都係大陸做,

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

香港吉野,食材,唔係來自日本的

伯爵府

睇清楚D!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

日本空運嚟香港都唔平,應該用大陸材料機會大啲。

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

算啦 有咩無事架

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:澄清咗啦

原帖由 chamomile 於 13-10-16 發表
澄清咗啦

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:佢澄清咗啦,+話日本店先係咁,+海外唔會喎(

原帖由 bkfans 於 13-10-16 發表
佢澄清咗啦, 話日本店先係咁, 海外唔會喎(但.............你又點知)

simple is the best~

首頁

尾頁

跳至