烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇聽過焗爐如果焗過肉後.......

聽人話如果焗爐焗過肉後再焗蛋糕,D蛋糕唔好吃,
咁是不是要買兩個焗爐分開用 :-(

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 有冇聽過焗爐如果焗過肉後.......

catcatlam 寫道:
聽人話如果焗爐焗過肉後再焗蛋糕,D蛋糕唔好吃,
咁是不是要買兩個焗爐分開用 :-(

下? 冇聽過喎!! ?-(

我都係照焗架!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

唔係arh, 會唔會係焗過肉後立刻再焗蛋糕, d肉味重o係個焗爐度, 所以有d影響? 我諗等d肉味散左就ok?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我試過焗過雞翼(冇肉眼見到油漬),之後焗蛋糕麵包都冇事,不過焗腰果就俾我媽話有焗爐(油)味,之後我成個爐入面抹一次,之後我媽就冇再話有問題。

盡我一己之力,發放正能量!

複式洋房

No, I never heard this. I think it is OK, but of course you should clean the oven la.

子爵府

我經常用黎焗雞翼,羊扒,豬扒飯,合桃,蛋糕,麵包....咩都焗得一餐 都無事喎

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

外國人通常一個多士爐,一個焗爐架…
當然依d野見仁見智啦﹗
焗肉後來焗蛋糕,我都唔會筧得d蛋糕差咗喎…

子爵府

醒目開學勳章

召藥師:

題外話---想請教你清潔焗爐o既心得,因你d方法通常好環保..... :-P (如果又比人post 上報紙唔關我事呀 )唔該你先!
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

yywhk 寫道:
召藥師:

題外話---想請教你清潔焗爐o既心得,因你d方法通常好環保..... :-P (如果又比人post 上報紙唔關我事呀 )唔該你先!

哎呀!依方面我真係冇乜心得,因為我錫住個爐,焗肉次數少,不過一焗完我就趁熱用濕布抹,或者趁熱用濕布敷係污積度十多分鐘後再抹,再唔係用水瓜絲都得,不過用完後以後只可用黎洗極烏糟野(如爐灶或渠口)或唔要得(痴油垢)。

子爵府

醒目開學勳章

召藥師:

唔該你! :-P
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

伯爵府

乜係水瓜絲?仲涼個D?
但發熱線上面D位好難clean up

超級版主

wensi 寫道:
乜係水瓜絲?仲涼個D?
但發熱線上面D位好難clean up

自己種架,比出面買個d軟身d,係元朗有d阿婆周街賣山草藥同時有賣。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至