自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問人地所講既肥仔水, 係咪叫 "吳德物賜"??

我朋友去葯房買, 個職員話"腸痛"至食, 叫佢買過第二隻牌子既叫 "大寶", 話好多醫生開比BB, 係咪真架?

歡迎進入2隻小妖既世界~

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 請問人地所講既肥仔水, 係咪叫 "吳德物賜"??

以我所知肥仔水就係=吳德物次喎~
唔通我都記錯左?

男爵府

我都記得好似係, 我朋友打黎問我, 因為我無買過吾敢肯定,佢個仔做完手術, 無咩胃口, 想買黎食, 我叫佢吾好買"大寶"住, 所以幫佢問下人, 因為我試過去買余仁生保嬰丹, 葯房D人又係話余仁生吾好, 介紹過第二隻, 聽人講話因為大牌子利錢吾高.....

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

男爵府

吳德物次唔係肥仔水
另外又一隻叫安維福嘅魚肝油先係肥仔水..

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

catcatchong 寫道:
吳德物次唔係肥仔水

吳德物次係俗稱肥仔水...不過以前都係囡囡肚仔痛我先會比佢食

大宅

carmen99 寫道:
我都記得好似係, 我朋友打黎問我, 因為我無買過吾敢肯定,佢個仔做完手術, 無咩胃口, 想買黎食, 我叫佢吾好買"大寶"住, 所以幫佢問下人, 因為我試過去買余仁生保嬰丹, 葯房D人又係話余仁生吾好, 介紹過第二隻, 聽人講話因為大牌子利錢吾高.....

喺咁架, 你想買你心中個樣野時, 藥房啲人成日sales其他牌子比你, 其實真喺唔好信佢地, 原因暫時有2個, 個啲牌子賣唔去,2 廠商比多啲利潤藥房, 因為正牌正貨利潤不多. 還有佢介紹用佢啲喺唔店架.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

伯爵府

點先知佢地係咪肚痛呀?
貝貝 寫道:
[quote]
吳德物次唔係肥仔水

吳德物次係俗稱肥仔水...不過以前都係囡囡肚仔痛我先會比佢食 [/quote]

子爵府

吳德物次真係俗稱肥仔水,我屋企都有一支,都有試過唔開胃畀佢食,不過就唔係好多,所以仲剩一大支

貝貝 寫道:
[quote]
吳德物次唔係肥仔水

吳德物次係俗稱肥仔水...不過以前都係囡囡肚仔痛我先會比佢食 [/quote]

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

米奇BB 寫道:
點先知佢地係咪肚痛呀?

ummm....我囡囡bb果陣...佢瞓瞓下會大喊...喊得好緊要...成身都"典"晒"咁...我會即刻比佢食...同第二晚瞓前都會比佢食...佢會瞓得好d

男爵府

SukiYau 寫道:
吳德物次真係俗稱肥仔水,我屋企都有一支,都有試過唔開胃畀佢食,不過就唔係好多,所以仲剩一大支

[quote]
貝貝 寫道:
[quote]
吳德物次唔係肥仔水

吳德物次係俗稱肥仔水...不過以前都係囡囡肚仔痛我先會比佢食 [/quote][/quote]

吾該哂各位! 但我朋友個囝囝以家無胃口, 食"吳德物次"係咪就係有用呢?

男爵府

真係好奸! , 上次佢地叫我吾好買余仁生, 買第二隻有珍珠成份多d, 跟住睇電視話隻保嬰丹, 有問題要回收, 好彩無聽佢講買咋...

alvinchanmama 寫道:
[quote]

喺咁架, 你想買你心中個樣野時, 藥房啲人成日sales其他牌子比你, 其實真喺唔好信佢地, 原因暫時有2個, 個啲牌子賣唔去,2 廠商比多啲利潤藥房, 因為正牌正貨利潤不多. 還有佢介紹用佢啲喺唔店架. [/quote]

大宅

你真好彩
真係好奸! , 上次佢地叫我吾好買余仁生, 買第二隻有珍珠成份多d, 跟住睇電視話隻保嬰丹, 有問題要回收, 好彩無聽佢講買咋...

[quote]
[quote]

喺咁架, 你想買你心中個樣野時, 藥房啲人成日sales其他牌子比你, 其實真喺唔好信佢地, 原因暫時有2個, 個啲牌子賣唔去,2 廠商比多啲利潤藥房, 因為正牌正貨利潤不多. 還有佢介紹用佢啲喺唔店架. [/quote] [/quote]
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

子爵府

貝貝 寫道:

吳德物次係俗稱肥仔水...不過以前都係囡囡肚仔痛我先會比佢食

好彩冇記錯...因為未比過仔仔食呀~ :wink:

子爵府

[quote]

[quote]

男爵府

原來吾係淨係我附近間葯房係咁....

[quote]
kawai928 寫道:
[quote]

[quote]

公爵府

hashtag影視迷勳章

"吳德物賜"應該用

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

[2006-01-22] 親子:從花塔餅到花占餅
文:翁靜晶

「花塔餅」與「肥仔水」,對於新生代的孩子,恐怕是陌生的名詞。

昔日年代,公共醫療及藥物設施尚未完善,普羅家庭為防病魔偷襲小孩,無一不備多種「鎮居之寶」,看護著孩子成長。舊時之「家居必備良藥」,不少到了今天,已成為甜絲絲的童年記趣。

「花塔餅」,可算是其中「代表作」。透明塑料罐,放滿色彩繽紛的「塔狀」圓錐粒,吃到口中,有種怪異的甜。佯裝成糖果的模樣,花塔餅曾是「兒科聖藥」,功能主要消積、開胃及杜蟲。七、八十年代,人們以「肥肥白白」象徵健康,小朋友皮黃肌瘦,就斷言是「肚有蛔蟲」。蟲子吃掉了營養,孩子當然不長胖!吞下「花塔餅」,將蛔蟲瀉出,一勞永逸。

近十年,聽到「杜蟲」兩字,多只針對家中的寵物貓,寵物犬;似乎再未有家長替孩子們「杜蟲」。究竟是現代人類之「身體進化」,再無懼於肚內蛔蟲?還是老一輩的人,一知半解,矯枉過正?無論如何,「花塔餅」漸絕於市面,卻是不爭的事實。

看見新界雜貨店仍有銷售的零食——「花占餅」,小小的一粒,圓圓有如飛碟,上面有一小「篤」如「塔」形之甜糖,口感味道與花塔餅相似,卻就少了那份帶有藥味,古怪弔詭的甜。沒有消積杜蟲的藥效,「花占餅」與那藥用的「花塔餅」,倒是一雙快要被人遺忘的難兄難弟。
[size=medium]
 另一「兒科聖藥」,是專治肚痛的「吳德物次肥仔水」。在孩子普遍痴肥的當代,肥仔水在香港已不多見,反而在內地時興起來。香港小朋友,若跟他講起「吳德物次」,他大概會以為是「麥嘜」動畫中,春田花花幼稚園的「校訓」——「吾德物賜」。「慘遭」動畫創作人玩弄諧音的「吳德物次」,卻曾是香港著名品牌。

能夠紓緩嬰孩腸痛的藥水,俗稱作「肥仔水」,味道甜甜的,內含少量胃藥成份,亦有一點兒鎮靜劑,頗容易哄嬰孩下嚥。稱之為「肥仔水」,「吳德物次」卻沒有養份,長服更不會增肥,其名稱原由,大概是因為治好了肚痛,腸胃消化正常,小朋友就會長肉吧。其次的原因,則是「吳德物次」的商標貼紙,有個可愛的「肥仔」。

在公共醫療系統成熟的今天,這些如糖果、如甜湯的成藥,完成了他們的「歷史使命」。花塔餅,化成為零食的形象存於人們心中,「吳德物次」則成了校訓,真正配得上「肥仔水」之名的,也許只剩下母親的心血——營養豐富的老火湯水了!

男爵府

貝貝:

吾該哂! , 等我forward 比我朋友睇先~ Thank you very much~

男爵府

畀面勳章

點解叫肥仔水,我老豆話因為個盒上面有個肥仔嘜印左係度,果時d人又吾多識字,所以人人都叫肥仔水,尼隻藥係我老豆個年代好京貴,要去百貨公司先有得賣.

首頁

尾頁

跳至