跳至

首頁

尾頁

複式洋房

美國有毒奶樽部份港有售

好驚呀!!!!!

美國有毒奶樽部份港有售
[02/03 星期五 12:08]
美國一個環保組織的最新研究指,部份美國品牌的塑膠奶樽,含可致癌物質雙酚A,在使用過程中會滲入溶液,對動物造成傷害。科學家指,雙酚A與癌症、免疫系統失調,肥胖,過度活躍症等有關。
五款有問題的奶樽,其中三款都在本港有售,包括Avent、Dr.Brown及Playtex。海關表示會了解事件。Dr.Brown的本港代理表示,會跟進事件,強調美國總公司不時測試奶樽的物料及顏色等,未發現問題。Avant表示,產品在美國出廠前,已通過安全測試。

Hong Kong Commercial Broadcasting Co. Ltd.Copyright 2007

洋房

Re: 美國有毒奶樽部份港有售

我都用緊Avent,個樽寫Made in England....究竟係咪喺美國生產先有事?還是全面停用呢?有冇人知進展如何呀....

別墅

我bb都用緊 dr. brown, 我昨日才再買多幾個.

如果有毒, 咁點算好呢, 我都好驚呀

複式洋房

我囡囡都是用avent, 用o左1年半, 好驚呀!!!! 依加囝囝就用nuk......

別墅

我個 b 用今緊 avent 奶咀, 請問知唔知有無問題 ? 有無代理商電話 ?

別墅

咁大件事??
系既呢d公司就真系要拉人封舖先得...

大宅

實好難打通,但試吓啦各位

For Dr. Brown, Tel: 2838-3443
http://www.drbrowns.com.hk/Chi/bottles_Contact.htm

For Avent, Tel: 24224476/24133401
http://www.mileybaby.com/contacts.html

家姐~妹妹

民房

好難打.請問有冇人打通呀? 佢地點講呀? 好担心....

子爵府

GUB, 請問你用邊隻消毒奶煲? 是否可放闊奶瓶?

別墅

我都係用Avent奶樽,唔知係咪真係有問題呢?
我尋日行吉之島見Avent 奶樽唔見晒呀!我都好驚有事呀!

別墅

daphaney 寫道:
GUB, 請問你用邊隻消毒奶煲? 是否可放闊奶瓶?

我用avent奶煲, 一次可steam四個dr brown的闊奶瓶

子爵府

GUB, thank you! :lol:

大宅

呀仔同女都用Playtex,等多陣睇下咩野情況先再作決定...

首頁

尾頁

跳至