夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 你地會拿d金器去溶嗎?

5千幾果時已經溶左一大半......
留低果D一定唔掂得, 因為要留返俾個女結婚果時俾佢!!

別墅

4千幾時容左3份1,5千幾時又容左一半,6千幾時又容埋另一半,早幾日見到升到6800個心疼一疼

伯爵府

好媽媽勳章

今日得番6千咋 我又係結婚時3千幾溶左2両幾呀 :-( 而家凈番D龍鳳鐲,15/16....唉...我都係想拿來change幾手股票咁啦 :-|
一只龍鳳鐲大些咪8両到,乘2咪9千蚊到囉

複式洋房

雖然金器都比較多
但我始終覺得呢 d 係每個人送上既祝福
所以我無諗過溶左去
因為我會唔捨得........

大宅

唔會....除非好窮
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

伯爵府

冇呀,之前就有諗過...但係諗諗下又唔捨得...因為只會嫁一次..收一次咁多金器,唔會有第二次架嘛!好似好有紀念價值囉~

大宅

d金貴ar,我都叫mum拿去溶咗去,留番少少有紀念價值ga
老公,我愛你,我愛你,我愛老公; 我是老婆,我是老婆,我是你老婆。 [img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

伯爵府

thank you咁多位.
我都係在4千左右放左大部份細件又唔靚的鍊同戒子仔,留番父母同老爺奶奶兩對龍鳳鐲就keep住,都有諗過將來等自己d仔女結婚時俾佢地. 但見而家D金升到咁高都心郁郁
話時話,到時都唔知仲興唔興呢D金鐲,D仔女新抱都唔"hou"

男爵府

我諗最型係我lo,我結婚第二日就溶左一大半,其實我唔想溶,因為我同99住,佢之前話叫我溶晒d,但我冇溶晒,重要話因為有d帶得係身,好靚,我係未好 ?-( ,冇法啦,一早起身就跟住我地出去,睇住我地攞d金行出街,到左夜晚重要問係未賣左喇,因為我地都有唔少金,so收起都唔得,想開保險櫃,但當時好似勁貴,so我到now都好唔開心,我最討厭我99 :tongue:

大宅

我都將結婚時收的金器保存了8年才賣(在06年金價5千幾時賣了).以前都會認為保存住有紀念價值,但保險箱租金年年加價,好內赤,於是把心一橫全賣了,現金袋袋平安好過.

男爵府

我都覺保險箱D租都幾金,一年幾百,十幾幾千,好命既放足幾十年 真係 no eye see,所以早2年買樓時$4xxx賣晒佢,諗住留多D cash旁身好過,唉!十幾歲開始儲儲埋埋,做女時屋企人送既、男朋友仔送既、註冊時收既...點知而家...一(學)眼淚 :-( 家下間唔中就同老公講,D金係女人既寶,等金價低返唔該連本帶利還返舊金磚比我

伯爵府

我阿媽都叫我拿去溶, 但係老公話都唔係等錢駛, 叫我留起佢, 但係條條細細條, 自己又唔帶首飾的, 都唔知留起來做什麼

翡翠宮

等錢使就會架啦

大宅

若金價最高d, 我會o架

別墅

我都溶晒啦,不過我就留起

男爵府

just sold it all cos the finanical problem..... :-( :-(

別墅

妳地覺得拎對龍鳳金鐲去溶,會唔會好似...太過份?我都想拎去溶左佢,但就怕99唔鐘意!

男爵府

no no!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原本無想過要賣左佢, 去年亞妹結婚去買金器送她時才知金價巳逾6仟, 索性賣晒佢, 只留下兩邊父母送的作紀念算了, 我自已又唔鍾意帶金飾, 亞囡大個要嫁時送我自己的鑽飾給她好了! 反正日後所有東西都會留給她

大宅

如果要賣金飾,最好去細細間的金舖(當然都要有信譽的老舖),唔使俾d大行左扣右扣同壓價.

首頁

尾頁

跳至