少年成長

跳至

首頁
12345...38

尾頁

別墅

2歲半BB的媽咪進來分享....

我女女剛2歲,4月就俾她上Nursery班.她平時中意聽音樂,唱歌,玩,好夜睡覺,好嘴刁.你的bb?

[ 本文章最後由 vinoo 於 07-9-14 22:59 編輯 ]
:wave: :pint:

禁止訪問

Re: 2歲BB的媽咪進來分享....

禁止訪問

珍珠宮

我阿仔2歲8個月lu, 2歲開始返nursery, 已經開始左trouble 3

大宅

hi all
我女2歲4個月, 佢又係鐘意食肉唔食菜, 丫唔係, 淨鐘意
食西蘭花

佢每朝起身我就好頭痛, 成日扭計, 換衫刷牙洗臉成個鐘
都未得, 朝朝返學遲到多過乜

你地小朋友會唔會咁架?

珍珠宮

icoico,

我阿仔細b 既時候, 好鍾意食菜, 5食肉. 而家又反而5肯食菜, 鍾意食肉多d.

返學扭計, 今朝先試過呀

別墅

icoico
我女女2歲1個月,她好喜歡食青菜、飲湯及生果.一見到菜就叫要食,如果先喂飯她會唔食,一定要食左菜先肯同我食飯.的菜就用水煮熟不落任何調味,她都食得好滋味. :lol:

別墅

sa2501
請問你的BB識得自己食飯、飲水、刷牙?
我女女也是2歲1個月,還沒完全識自己食飯,但會用杯飲水,識得刷牙(要大人從旁指導)

大宅

vinoo
其實菜唔調咪都好有菜味架, 呀女細個好乜都食, 反而係
大左就唔食菜同生果, 返學之後好少少啦, 而家肯間唔中
食APPLE

多D俾你女女自己食飯丫, 咪以為佢地細, 其實佢地做到
架, 只要你唔介意佢地食得汚穢, 我女2歲前巳經完全自
己食飯, 所以我地2公婆食飯食得好安落架

大宅

我個仔兩歲半, 鐘意食生果雜量, 正餐就麻麻地, 要人喂先會食快d。每次訓覺前都要刷牙, 午睡都要。好鐘意車車尤其是Thomas。

現在有93cm高, 28磅左右, 吳多長肉。請問你地的bb有幾高和幾重?

大宅

cway
個女扭計扭到我怕, 初初返學個時, 老師日日都同我
講:媽咪聽朝早D返啦, 我幾無奈.......

別墅

Wing05
嘩!你仔仔將來會好高大.我聽人講如果bb2歲時的高度X2就是他日成人的高度.90X2=180cm

珍珠宮

Wing05,

我阿仔又係 Thomas迷, 佢好多時出街都指定要著Thomas t-shirt 架

你囝囝都幾高喎, 我阿仔係細粒人, 佢得87cm, 30磅未夠啦

珍珠宮

icoico,

我阿仔要坐校車架, 有時知道會趕5切校車, 真係好心急架

你自己帶囡囡返學

大宅

Wing05

你就好啦, 個仔肯自己刷牙, 我女每日要諗2次唔同方法
"乙水"佢刷, 牙刷都2支俾佢選, 最近又唔鐘意用牙膏喇,
有牙膏死都唔刷, 把口拉埋拉鏈, 暈

珍珠宮

vinoo 寫道:
Wing05
嘩!你仔仔將來會好高大.我聽人講如果bb2歲時的高度X2就是他日成人的高度.90X2=180cm
oh

大宅

cway
係呀, 佢係我公司果頭返, 加埋塞車, 有時急到發晒火,
但係我越火佢越扭計, "乙水"又唔夠時間, 我都唔知可
以點做 :-(

珍珠宮

icoico,

我都發覺其實我地越發火, 情況就越難控制, 所以真係先要叫自己calm down 再想辦法. 我諗真係要o係佢地平時5係趕時間既時候多d 幫佢地洗腦, 一定5會解釋一次, 十次甚至乎要講一百次先明

禁止訪問

別墅

sa 2501
你是自己湊B還是工人湊?

首頁
12345...38

尾頁

跳至