少年成長

跳至

首頁
12345...38

尾頁

伯爵府

魅力王子

Re: 2歲BB的媽咪進來分享....

my son no like cleaning his teeth... :cry:
when i clean his teeth,he will cry~
vinoo 寫道:
icoico
我工人煮的飯都幾硬,我會叫她煮爛的,她話我女鍾意嚼,有時的肉碎都會嚼,但女女勁鍾意食菜.
我女的大牙好似未出齊,但她的牙好容易黑,有漬.現在會刷牙好的,但牙內側都有黑漬. :cry:

大宅

我想問佢地入面的大牙幾時才出晒,我個仔二岁三個月,入面d大牙好似未有進展?是否我平日的食物太軟,令佢無法刺激牙肉

別墅

試下照住鏡來刷,好似同他玩.要好多次後他們先會習慣.我女開始都係唔制,喊,結果堅持落去,現在一講刷牙她就好開心. :lol:
:wave: :pint:

別墅

你們會否買有機菜俾BB食?
我自己就在沙田西田百貨買.

伯爵府

魅力王子

thanks your sharing and my home outside"s market can buy 有機菜,sometime i also buy ge...but not everyday~^^"

vinoo 寫道:
試下照住鏡來刷,好似同他玩.要好多次後他們先會習慣.我女開始都係唔制,喊,結果堅持落去,現在一講刷牙她就好開心. :lol:

伯爵府

魅力王子

maybe all children not same,i hear some mami"s son 3yrs start have 入面大牙~
[[]] 寫道:
我想問佢地入面的大牙幾時才出晒,我個仔二岁三個月,入面d大牙好似未有進展?是否我平日的食物太軟,令佢無法刺激牙肉

大宅

[[]]

最入面0既大牙係咪指大牙後面果隻呀?
我女都無喎, 我唔知大牙後面仲有大牙

大宅

vinoo

我都會買有機食物, 例如螺絲粉果類啦, 麥皮啦, 菜就少買
喇, 因為我住果頭無有機菜

大宅

各位媽咪, 你地收到學卷未呀?
我前晚收到喇, 嘩, 原來好大張架, 證書一樣
唔知第日幼稚園畢業時, 係咪會俾返我地架呢?

珍珠宮

學劵未收到呀, 學劵就算用5到, 申請左留黎做歷史見證都好吖!

大宅

hello 歡迎我入來嗎?
我囡囡而家2歲5個月, 32磅, 92.5cm高.
除左雜豆之外, 咩都食.
而家讀緊 n1.

禁止訪問

別墅

我女女四月份讀Nursery,早上8:30返學.早餐食甚麼?她現在早上約7點就醒就飲支奶,約9:00-10:00飲奶/食蛋糕/麵包/麥皮.如果返學淨係飲奶擔心她唔夠飽,甘早食甚麼飽肚又易整的早餐?請教!

別墅

盈B媽
歡迎!歡迎!
請問你BB讀N1最初一個星期有沒有喊?我女4月入讀,想了解下,有甚麼要注意呢? :mrgreen:

大宅

vinoo

我囡囡早上7點50分入學校, 我都係每朝早6點15分比奶佢食, 佢大約食10-12安, 之後返學校食早餐 (學校好似9點-9點30分食早餐).

個時o岩o岩返 n1, 都有喊呀, 喊左成個星期架. 你要記住就係要狠心呀, 放低佢去學校就要走啦, 頭都唔好回呀. 雖然佢喊好慘, 但係學校既老師都好experienced, 所以放心比d老師氹佢得架啦.

大宅

hi 盈b媽
你女女咁早要到學校既? 同埋學校咁早就開門喇?
咁早起身佢有無扭計架?

我女7點3, 4起身返學都扭計呀, 成日搞到遲到

大宅

vinoo
學校會唔會有早餐食架? 如果有就返學前飲杯奶, 係學校
食早餐, 咁可以唔駛咁趕, 除非學校無早餐或者好差

我女8點左右飲杯奶, 返到學校再食早餐, 如果趕唔學校
早餐, 我會買個麵包俾佢食, 因為無時間再整野俾佢食

大宅

我有個問題想請教你地
你地小朋友有無試過用花酒沖涼?
你地點同小朋友洗頭架?
有時夜左返屋企天氣又暖果時
我就用花酒同個女沖涼
但唔識同佢企係度洗頭
非常頭痛
你地係點做架?

別墅

上個星期工人做完割盲腸炎手術要休息,這段時間我同個女沖涼,都係打橫抱住洗頭,但都幾吃力,同埋洗唔乾淨要用花曬沖.但聽工人講她會叫BB企係度用花曬沖.我都想知她點沖?

大宅

我之前都有這個problem架, 跟住問同事就話要bb企係度照淋喎, 佢地話慢慢bb就慣, 但我返去試, 睇見bb又抹眼又抹嘴好辛苦咁, 於是我唔忍心呀, 唯有如以住繼續整濕條毛巾同bb抹多幾次, 都work. 而家bb兩歲一個月大, 等佢識講野時我先至照頭淋啦.

Tungtung

首頁
12345...38

尾頁

跳至