少年成長

跳至

首頁
23456...38

尾頁

別墅

Re: 2歲BB的媽咪進來分享....

阿仔近兩個幾星期晚餐唔肯食飯,但飲湯 、生果、麵包、烏冬或通粉都肯食,遇到這情況, 你地會點呢?會繼續嘗試比佢食飯?還是煮雜糧如烏冬或通粉比佢食?

大宅

icoco
我湊左呀女返學之後要趕返工, 所以呀女都慣左6點零起身架啦. 唔夠訓時都會扭下計架, 不過多數都ok, 因為已經習慣左囉. 有時星期日都係咁早起身 佢而家返緊全日班, 所以學校都好早開門架.

至於花灑, 我幫我個女用花灑沖涼好耐, 覺得乾淨同埋衛生d. 我重教緊呀女自己囉住花灑, 另一隻手就捽下個身, 等佢大d比佢自己沖丫嘛. 至於洗頭, 都係打橫抱住黎洗咋, 因為照頭淋佢唔鐘意 (比著我都唔鐘意啦, 入哂眼口鼻).

大宅

ICOCO,

我都有試過打橫抱起佢, 但佢勁掙扎呀, 試左幾次唔肯便放棄了.

Tungtung

大宅

hch 寫道:
阿仔近兩個幾星期晚餐唔肯食飯,但飲湯 、生果、麵包、烏冬或通粉都肯食,遇到這情況, 你地會點呢?會繼續嘗試比佢食飯?還是煮雜糧如烏冬或通粉比佢食?

hch,

你試下比d唔稀既粥佢食, 睇下佢食唔食, 因為我個bb好鍾意食唔稀既粥, 有時bb d口味好得意, 係一時時架, 所以要經常轉食物.

Tungtung

大宅

我就係同佢照頭淋, 佢嗌到鬼殺咁嘈, 之後一見我地用花灑
佢就話唔沖 , 所以而家用花灑淨係沖涼, 洗頭免

但係遲d夏天都要俾佢再試照頭淋, 希望淋下淋下會慣啦

大宅

盈b媽
我女都係返全日架, 不過佢學校8點先開門, 你果間開得好早呀, 咁學校有得訓晏覺都唔怕小朋友無晒電

hch
係呀, 好似tungtung131話齋, 小朋友d口味好怪架, 間唔中轉下款佢地會開胃d架, 我都會有時食下麵, 打下邊爐咁, 不過你都唔好俾佢食飯前食太多零食喎

複式洋房

Hello, 各位好!我個囝囝衣家2歲7個月,屬小肥仔型,勁鐘意食嘢, 我見之前有mami問點同小朋友企度洗頭沖涼,我都有試過,叫囝囝"ork"高個頭洗,但點都會整濕眼睛及耳仔,所以佢都好驚! 唯有快手d洗啦!

別墅

學校有早餐食,但她未試過自己食野,所以在呢2星期內要訓練下她. :-( 總有我女現在慣左早上7點醒後又再睡至9點,到時返學就好慘,會忸計,又要訓練. :-(
:wave: :pint:

大宅

vinoo 寫道:
學校有早餐食,但她未試過自己食野,所以在呢2星期內要訓練下她. :-( 總有我女現在慣左早上7點醒後又再睡至9點,到時返學就好慘,會忸計,又要訓練. :-(

你囡囡夜晚幾點訓呀? 早d比佢訓得唔得?
我呀女就夜晚9-10點訓, 早上6點零起身.

大宅

盈b媽:

點解可以咁早訓? 我個仔6點食粥仔, 通常食到7點(因為佢都妞計, 食下停下), 之後要10點先比奶佢飲, 怕太早比佢未餓唔肯飲, 通常又係飲下停下, 所以會飲到11點. 之後便睡.

Tungtung

大宅

tungtung131 寫道:
盈b媽:

點解可以咁早訓? 我個仔6點食粥仔, 通常食到7點(因為佢都妞計, 食下停下), 之後要10點先比奶佢飲, 怕太早比佢未餓唔肯飲, 通常又係飲下停下, 所以會飲到11點. 之後便睡.

Tungtung

我呀女放學6-7點返到屋企 (depends on 老公幾點收工去接佢), 飲支8安奶. 之後到8點零我就比飯/米粉佢食, 之後食埋蘋果, 抖一陣, 9點零入房訓囉. 我呀女已經習慣訓覺之前唔駛飲奶.

如果你怕你仔仔未餓, 其實可以減d分量比佢啦, 咁就唔駛食到咁夜. 放心喎, 小朋友肚餓就會鬼楂咁嘈架啦~

禁止訪問

大宅

sa2501 寫道:
我阿仔6pm左右食完飯, 7.30pm 飲 7oz 奶, 飲唔晒我都由佢. 不過通常都可以飲晒 (可能慣左). 刷完牙. 8pm 就訓.

8點訓, 咁早上幾點起身呀?
我呀女試過8點幾訓, 點知半夜4點幾起左身

大宅

hi all mama,

我仔仔現在2YEAR4個月,令年返K1,我想入來同大家傾下.

大宅

盈b媽:

其實佢6點個餐粥仔係99餵, 我地已經話過佢唔好餵咁多, 怕佢唔飲奶, 但你知通常D 99聞室多, 叫左好多次佢都係狂餵好多, 而餐奶其實已經少無可少了, 只得6 OZ, 有時又飲唔洒添, 飲整1-2 OZ. 點好? 而且唔知係咪返全日既小朋友會累D, 佢有時飲飲下奶就訓著.

Tungtung

珍珠宮

tungtung131,

我諗一定要老人家明白奶既配方同以前好5同, 有好多新加入既營養, bb 食奶都好重要, 佢地先5會再o係食奶前比太多野小朋友. 另外都可以試下幫bb 轉另一隻奶粉, 口味5同左, 就可能會飲多d 架喇.

大宅

tungtung131 寫道:
盈b媽:

其實佢6點個餐粥仔係99餵, 我地已經話過佢唔好餵咁多, 怕佢唔飲奶, 但你知通常D 99聞室多, 叫左好多次佢都係狂餵好多, 而餐奶其實已經少無可少了, 只得6 OZ, 有時又飲唔洒添, 飲整1-2 OZ. 點好? 而且唔知係咪返全日既小朋友會累D, 佢有時飲飲下奶就訓著.

Tungtung

tungtung
bb肯食粥, 就算啦~ 因為而家bb都大, 其實應該食其他野為正餐~ 有時我都想我個女飲少d奶, 食多d飯添啦~

大宅

SA2501
你仔仔真係好早訓喎, 8pm我地先開始食飯咋
我多數6點幾7點同個女返到屋企, 好在個女食得快
通常半個鐘都食晒, 抖一陣, 9點幾十點佢先訓
[quote]
sa2501 寫道:
我阿仔6pm左右食完飯, 7.30pm 飲 7oz 奶, 飲唔晒我都由佢. 不過通常都可以飲晒 (可能慣左). 刷完牙. 8pm 就訓.

[quote]

大宅

tungtung131

點解你奶奶係同佢食粥既 ?-(
咁唔食飯架喇?
我女淨係返學前飲杯奶
之後都唔會再飲奶
因為攝唔到時間
不過我覺得每日有杯奶都巳經ok咯
係其他食物上佢都得到好多營養

別墅

我女女晚上9:30-10:00睡落床,睡前一支奶5-7安.睡在床上她唔係即刻睡,會"溫習"日頭做過或看過的事,唱下歌甘,拖延睡覺時間,隔離總要有人陪睡(我或工人).
早上6:30-7:30醒飲支奶,然後會再睡至9:00左右.甘樣的作息時間下個月返學都唔知會點?
:wave: :pint:

首頁
23456...38

尾頁

跳至