少年成長

跳至

首頁
34567...38

尾頁

禁止訪問

Re: 2歲BB的媽咪進來分享....

大宅

vinoo
你不如同個女調整下起身個時間, 你要先設定一個真正
起身的時間, , 例如設定7:30起身, 之後就唔好再訓番,
開始刷牙洗面換衫食奶等等, 因為無論要唔要返學, 你
都要俾個時間觀諗佢, 呢樣野好緊要架

咁如果佢6點幾醒左, 你唔好理佢住, 亦唔好俾奶佢食住,
等佢自己訓番, 唔訓就由佢, 只要設定時間一到, 你開始
同佢洗面等等, 每日都係咁o既時侯, 佢就明白咩一回事,
生理時鐘會自動調節

不過咁, 講就易, 做就要有耐性同恒心
希望幫到你啦

vinoo 寫道:
我女女晚上9:30-10:00睡落床,睡前一支奶5-7安.睡在床上她唔係即刻睡,會"溫習"日頭做過或看過的事,唱下歌甘,拖延睡覺時間,隔離總要有人陪睡(我或工人).
早上6:30-7:30醒飲支奶,然後會再睡至9:00左右.甘樣的作息時間下個月返學都唔知會點?

禁止訪問

大宅

sa2501

你個仔午睡都訓得幾長喎, 我阿女只係訓到個半鐘左右,
有時無添 , 最多都係訓2個鐘, 無得再多

8下先, 點解提到UK既? 果邊返黎架?

禁止訪問

別墅

icoico
我女都係睡個半或2個鐘.想問你的小朋友食飯要幾耐? 我女要45分鐘,有時1個鐘. :-(
:wave: :pint:

子爵府

hihi~
我既囡囡2歲3個月大,聽你地講你地既小朋友甘早訓真係好羨慕呀!因為我個女佢如果訓左午覺既話,夜晚會好精神,點都唔願訓跳跳紮紮搞到好夜,通常都要差唔多1點先肯入房訓,最幣就係我要返工佢甘搞真係整到我第二日返工無精神,而如果佢個日無訓午覺的話,雖然會早d訓但好多時都要9-10點先會訓,個人仲會因為想訓又想玩而係度扭計,總之佢訓唔訓午覺都會搞到我地好煩啦! :-(

大宅

vinoo
好在我女為食, 由細到大一講到食就唔蝕抵
所以佢食飯好快, 半個鐘左右搞掂, 最多都係40分鐘,
自己食飯, 飲埋湯, 我地食得好安落架

你女女係咪自己食架? 佢係食得慢定係無胃口果d呀?

大宅

hi cherry_k

你女女幾點開始訓午覺架? 訓幾耐?
夜晚訓覺前係咪有太多事情吸引左佢, 所以唔肯入房訓?

別墅

我女唔識自己食,要人餵,除非好肚餓,否則食得好慢.遲的返學自己食都唔知點算. 你就好啦,BB肯自己食,總識飲湯,好羨慕 :lol:
:wave: :pint:

禁止訪問

子爵府

sa2501 寫道:
hihi .. 可唔可以講講戒片過程呀 ?

我試同阿仔戒 .. 都三個星期. 無乜進展. 都係每隔一陣叫一叫就去. 唔叫呢就唔話你知佢想去 ..
我用學習褲 .. 作用不大. sticker chart 唔 work, 佢對 stickers 無乜興趣.

我唸緊佢係咪未 ready ?
但佢識自己除褲除片, 甚至著返 ..
我問佢 shh-shh 去邊度, 佢識答亦識講唔係痾係片度 ..

我試過唔比片佢 ..... 佢居然濕左都唔出聲 ...

唉 ... 我係咪應該暫時放棄 ? 等多幾個月再試 ?

sa2501

我個女2歲7個月都一樣呀? :-( 今個星期正式同佢戒, 即係係屋企&托兒所就唔著片, except 訓覺

但唔知點解,係屋企no problem 架wor, 所以托兒所先至話咁不如係托兒所都試下 la,但一返托兒所佢就唔識自己叫去... 直頭瀨左都唔出聲個隻, 但係屋企佢識自己叫去無瀨過wor 有咩計呀?

大宅

jenniferkwok 寫道:

我個女2歲7個月都一樣呀? :-( 今個星期正式同佢戒, 即係係屋企&托兒所就唔著片, except 訓覺

但唔知點解,係屋企no problem 架wor, 所以托兒所先至話咁不如係托兒所都試下 la,但一返托兒所佢就唔識自己叫去... 直頭瀨左都唔出聲個隻, 但係屋企佢識自己叫去無瀨過wor 有咩計呀?

same here. o向屋企可以自己除褲走入廁所坐埋上去廁所自己去添, 但係o向學校就...

大宅

vinoo
唔係架, 小朋友自己食要教架

我女歲半時見佢成日搶湯匙自己食, 又要學我地用杯
飲水, 咁我見機不可失, 咪即刻教佢呢2樣野囉, 慢慢
教唔急得, 到佢自己handle到就放晒手, 所以佢2歲
前巳經做到呢2樣野

其實你都可以架, 俾心機同時間教佢, 千祈唔好要求
佢食得好企理喎, 咪佢會無成功感架, 又要間中協助
下佢, 到佢上手後你就唔好再餵返佢, 唔返得轉頭架,
咁佢就知係要靠自己先食到飯囉

大宅

sa2501

我覺得你仔仔巳經ready好喇, 因為佢識答係邊到解決
同除褲, 著褲....

三個星期唔算耐, 我女2個月先介成功, 開頭係咁架,
學習褲係出街先用, 係屋企要著底褲仔, 係會周圍痾
架, 我女都係濕左唔出聲, 仲會玩尿添 , 我女都
係唔受貼紙呢招

我做法係, 每15~20分鐘叫佢去一次, 佢話無都同佢
坐下(因為信佢就中招), 有時俾個玩具佢玩住痾, 咁又
會痾左出黎, 咁就誇張咁讚佢, 佢好開心架,初初介片一
定會痾濕褲, 咁就好聲好氣解釋, 同重覆教佢要點做,
但成功係"譚冠仔"去左好多次之後, 都仲係唔出聲話
去尿尿又痾濕左, 咁我就放佢係浴缸度唔俾周圍行, 要
佢感受下又濕, 又無得周圍行既滋味, 試多幾次佢就怕
, 慢慢開始會講, 有時會自己去添

大宅

jenniferkwok, 盈b媽

我女初初返學都係咁, 可能環境唔同左, d人又唔熟...

佢而家有時都會因為掛住玩, 唔會同老師講去廁所, 跟
住就...

子爵府

請問有物方法令小朋友合作? 我囝囝都係2歲, 開始好有主見. 例如吾肯換學習褲(等暖d就試下介), 每次都要講好耐; 又例如將d玩具傘散係地, 吾肯收返好.

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

sa2501,
等我試下先.
"拾玩具 .. 你同佢一齊拾", 之前係ok的, 近日開始, 叫佢拾, 吾理我, 到我又拾時, 佢仲走來走去, 但仍然吾肯落手.

首頁
34567...38

尾頁

跳至