親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問曾去過台中的朋友, 台中市路面情況如何? 多塞車情況嗎? 其他道路使用者會按交通規則行車嗎? 馬路上行車情況像台北 ? 高雄? 墾丁的車流量嗎? 農曆年情況有分別嗎 ? 自駕有什麼要留意 ! 謝謝大家 !
I am little bb pig!!

珊瑚宮

引用:請問曾去過台中的朋友,+台中市路面情況如何

原帖由 littlebbpig 於 13-10-20 發表
請問曾去過台中的朋友, 台中市路面情況如何? 多塞車情況嗎? 其他道路使用者會按交通規則行車嗎? 馬路上行車 ...
吾明你想問什麼??

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlebbpig 發表於 13-10-20 23:19
請問曾去過台中的朋友, 台中市路面情況如何? 多塞車情況嗎? 其他道路使用者會按交通規則行車嗎? 馬路上行車 ...
唔需要擔心太多,就是一般路面情況吧

侯爵府

引用:Quote:原帖由+littlebbpig+於+13-10-20+發

原帖由 12312 於 13-10-21 發表
吾明你想問什麼??
樓主想在台中自駕,想了解多點台中路面情況,

台中係市區, 和一般路面情況無分別,
但 如果要去到日月潭, 清境這些地方。如果不是渣開車, 真要三思。

我包車上清境,上清境係山路, 清境的天氣變化莫測。我係黃昏上到清境,簡直係人間仙境。
如果不是渣開車, 自駕上清境要萬分小心呢!

珊瑚宮

引用:請問曾去過台中的朋友,+台中市路面情況如何

原帖由 littlebbpig 於 13-10-20 發表
如果農曆年去清境等地方,最好9時前出發。

(我今年農曆年去台中)

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

littlebbpig 發表於 13-10-20 23:19

可以到以下網址理解下交通情況 :

http://www.thb.gov.tw/TM/Default.aspx
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

侯爵府

回覆:台中市路面情況

我剛從台中回來,自駕遊,交通可以,不太塞車,都算易駕,但要留意左軚同香港掉轉。而用gps 好多時用店名係search 吾到,最好先上網揾到準確地址。清境的山路比較難駕,如果吾係駕開車,都幾難,日月潭相對容易好多。

大宅

好多謝大家為我解難及分享你們的經驗, 因為這是第一次去台中, 曾在墾丁自駕遊, 覺得路面大都是不太多車, 電單車數量又不太多, (比較驚電單車);

驚台中路面會有很多電單車或路太窄又難行, 因農曆年包車太貴, 所以想自駕遊

大宅

回覆 12312 的帖子

咁岩, 請問你計劃好行程未? 去那裡玩?

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子咁岩,+請問你計劃好行程

原帖由 littlebbpig 於 13-10-21 發表

咁岩, 請問你計劃好行程未? 去那裡玩?
台中已去了。(農曆年)

大宅

啊 ! 你農曆年去的時候冬嗎? 台中是否比香港冬?

禁止訪問

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子啊+!+++你農曆年去的時候

原帖由 littlebbpig 於 13-10-21 發表

啊 ! 你農曆年去的時候冬嗎? 台中是否比香港冬?
最緊要看有沒太陽。

今年農曆年"早晚薄羽絨(只當外套)(bossnie)

中午在埔里除剩"短袖衫"(原本穿外套,長袖,短袖打底)。

(台灣本地人穿"毛大衣,樽領冷衫,厚毛褲)

侯爵府

引用:Quote:一人之下+發表於+13-10-21+21:45+我

原帖由 apsm 於 13-10-21 發表
我都想自駕,
平D, 又自由D,
其實初初會有吾慣,慢慢駕吾好快,慢慢會適應到。我地由台中到日月潭,再到清境,再台中,除左上山難駕,其餘都吾太難。

大宅

好多謝你詳細解答

禁止訪問

侯爵府

回覆 apsm 的帖子

清境係山上, 全是山路, 大約1小時車程的山路到啦

男爵府

真係塞死人, 分分鐘塞係幾個鐘, 由其是上山條路. 農曆年我去清境包車個司機安排我地早的上山, 返來時, 真係見到條車龍你都驚

珊瑚宮

引用:回覆+12312+的帖子真係塞死人,+分分鐘塞係

原帖由 CecilyHo 於 13-10-22 發表

真係塞死人, 分分鐘塞係幾個鐘, 由其是上山條路. 農曆年我去清境包車個司機 ...
鍾司機叫我8時由台中出發(初一)

返黎時約3時已見長龍

男爵府

我8:00由清境民宿出發, 2:00落山, 已見很長龍. 司機話通常初三係最多車上山.

首頁

尾頁

跳至