跳至

首頁

尾頁

大宅

孕婦產假及丈夫陪產假

在0907媽媽會見到o架, 大家都比d 意見呀! ->

你地覺唔覺得現有既產假 (10星期) 好似唔係好夠咁呀?
另外,你地覺得丈夫需唔需要有陪產假呢?

如果大家都有意見,請到下列連結:
侍產假�陪產假問卷調查[/quote]

大宅

Re: 孕婦產假及丈夫陪產假

填左啦, 講真, 10 week 真係唔夠 law.

大宅

我都填左啦.
10 week 緊係唔夠啦,
vietnam都有 6 個月啦, 仲係 full play添喎.
唔似我地得 5份4糧

侯爵府

one year leave in germany!!!!!

別墅

filled...

i think 3 months is more appropriate and full paid.

別墅

One year maternity leave also in Canada.
Government paids up to 50% of pay (or max of CAD$400 per week). Some company will then top up to 90% of pay. But most company will not top up at all.

So, it is a trade off. You get the time you want, but may not have the money you need....

大宅

我都希望有6個月產假, 等亞b可以飲足6個月媽咪奶
[img][/img]

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

[size=large]我覺得最少都應該有3個月產假, 最好6個月. 而丈夫都應該有至少1個月陪產假嚟照顧老婆 & 幫手湊仔啦.

別墅

同意!

DoDoDoDo 寫道:
[size=large]我覺得最少都應該有3個月產假, 最好6個月. 而丈夫都應該有至少1個月陪產假嚟照顧老婆 & 幫手湊仔啦.

首頁

尾頁

跳至