自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

想請教:如果親戚中有人很不禮貌,甚至很沒家教的行為,給小朋友看見...

如果即時教,應該點樣教導小朋友,又不會令該親戚難堪?
還是應該之後等親戚不在場時才教,會否太遲?

想請教各位媽咪!你地知,小朋友學嘢好快,尤其是學壞!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 想請教:如果親戚中有人很不禮貌,甚至很沒家教的行為,給小朋友看見...

如果係食煙就行開;如果講粗口或不雅動作就同小朋友玩或講野,分散佢注意力。

不過之後就一定要再教育個小朋友,等佢知道番係唔啱,有時小朋友知道錯對後會即場話人地唔啱,就好似我爺食煙,我個仔一見到就同佢講叫佢唔好食,童言無忌,更何況小朋友講ge野係事實,咁對方都冇得好怪。
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

醒目開學勳章

Re: 想請教:如果親戚中有人很不禮貌,甚至很沒家教的行為,給小朋友看見...

我以前都係覺得會令人好尷尬,唔多敢立即同d細路講,尤其係d細路d堂/表兄弟姊妹做咗好不當以至離譜o既行為......但我發覺唔即刻講,有時我會唔記得,有時記得同佢講但佢又好似唔知我想講乜......而家我會唔覺唔覺咁立即細細聲响囝囡耳邊教囉.......人地做都做得出囉,咁我都唔係講多佢啫.

我記得其中一次都好離譜吓o既,係個十歲大細路响一大班人食緊飯傾緊計時想話佢老豆响屋企做咗一d過份嘢,佢一開口就大大聲指住個老豆話:"佢都痴線架,.............",細路講完之後,細路老豆老母唔出聲,爺爺嫲嫲又唔出聲,好似冇事咁.....結果係我老公忍唔住,出聲話個細路唔可以咁話佢老豆,我跟住細細聲問囝囝,你知唔知佢講錯d咩,....(囝囝答)....如果你學佢咁做,會令父母好傷心架.....

咁我就梗係唔會俾其他人聽到我講乜,但我知佢地會估到我係講佢,但我都係嗰句:"人地做都做得出囉,咁我都唔係講多佢啫". :lol:
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

大宅

我老公個家姐都經常性好無禮貌咁同佢阿媽(我99)講野....
如:"你好x煩""咪x嘈啦你"
我阿b而家17m....我都好驚阿b個會學到佢個格....
唯有望自己可以快d搬出去啦 :-(

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我99講野都幾粗魯,但就未至於講粗口;我會過後同囡囡講,唔好學“女麻 女麻”講野
My Two Princess

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

yywhk 寫道:

細路講完之後,細路老豆老母唔出聲,爺爺嫲嫲又唔出聲,好似冇事咁.....

呢個就正正係我遇到0既情況! 仲要嗰個唔係細路!

走開/引開小朋友注意力我覺得幾可取,希望當事人見你突然咁做而有所醒覺.....但點同小朋友講好呢? 話"唔好學佢咁"會唔會影响小朋友對果個親戚0既印象呢?(即會唔會俾佢覺得呢個親戚係衰人)

謝謝各位!!

首頁

尾頁

跳至