少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

想請教:如果親戚中有人很不禮貌,甚至很沒家教的行為,給小朋友看見...

如果即時教,應該點樣教導小朋友,又不會令該親戚難堪?
還是應該之後等親戚不在場時才教,會否太遲?

想請教各位媽咪!你地知,小朋友學嘢好快,尤其是學壞!!

珍珠宮

Re: 想請教:如果親戚中有人很不禮貌,甚至很沒家教的行為,給小朋友看見...

「避之則吉」,如果係長輩就「敬而遠之」!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

Re: 想請教:如果親戚中有人很不禮貌,甚至很沒家教的行為,給小朋友看見...

我都有咁的情況發生過,都幾難堪家,我話佢時佢媽咪仲
”bear”住我tim.我真係唔想自己的小朋友學壞,
如果唔即時教係冇用的,除非好大個.
個刻我親戚係唔like家,但之後好快唔記得拉.仲係關於小朋友既野.佢地d行為問題一直呀媽都唔教既,一陣咪又當冇事發生過,但我一定要教我自己個個家麻.我唔埋得咁多家.個個親戚仲係我老公個邊Tim.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都怕唔即時教會無用...好多時細0既不當行為,都因為大0既縱容所致,但呢d 係人地0既事,我只想自己的小朋友唔好學壞!

有得避,我都想....唔駛咁煩!

謝謝!

超級版主

超級版主

點樣唔禮貌?無家教?

我會以禮相待,有沒有聽過身教

如果我們平時能做到有禮,小朋友係未必會咁容易受人家影響,由其是唔係經常見面o既親戚朋友

複式洋房

What happen if it is your father and mother in law who are always yelling and speaking loudly? What can be done?[quote]

子爵府

好媽媽勳章

如果小朋友見到又未即刻跟住做,我會抱觀望態度.唔會即刻出聲教,小朋友未犯而開口教佢o既話,做衰野果位就會以為借d意話佢,咁就變成誤會.我會等散場事後話俾小朋友邊d啱邊d唔啱就好似頭先xx咁樣做係唔啱,小朋友唔做得.但如果即場做,我會開聲教佢點樣做,順便教育下無禮貌果位,就算係長輩我照話,但會笑笑口宛轉d咁講番個道理出黎,因為唔係因為長輩就可以無禮貌,基本社交禮儀0-80歲都要識.
如果成日keep住管教,相信小朋友懂分辨,唔會即刻學到壞東西
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

子爵府

好媽媽勳章

gabchan,
我每日都遇到呢個問題,每次佢地講野好大聲,我會叫先生,由佢出口要佢父母細聲d講野,唔好係度嘈生晒,尤其我家62係野蠻民族,一話佢就發老脾,所以要避免同佢正面沖突,由先生做衰人最好,始終係佢地個仔話佢地,條氣順d.如果新抱出聲,就會話有乜資格話佢. 不過日日遇到呢d咁o既事,生活都過得唔開心,所以打算搬開住.
gabchan 寫道:
What happen if it is your father and mother in law who are always yelling and speaking loudly? What can be done?[quote]
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

民房

係,,如果你開聲話佢可能你之後既日子都處於單打之中,所以我都覺我搬開係唯一可以解決方法既問題,因為到時你有權選擇唔見 or 見少 d。

複式洋房

Hi all,

我一個星期都會見到呢類人一至兩次, 好慘, 佢話要就住個仔要面子及硬頸的個性, 當佢個仔做一的好無賴的行為時, 例如打人, 強搶, 死賴唔肯認錯的時候, 佢只係好細聲咁問佢你為什麼這樣做呀? 佢話唔可以罵佢, 因為佢唔會接受呢一套.

你話係咪無符呀! 所以我次次出來都好辛苦, 但係又唔可以唔出, 因為老公同佢地好close.我有時都忍唔住出聲, 佢阿爸竟然好唔滿意咁望住我, haha
renren 寫道:
gabchan,
我每日都遇到呢個問題,每次佢地講野好大聲,我會叫先生,由佢出口要佢父母細聲d講野,唔好係度嘈生晒,尤其我家62係野蠻民族,一話佢就發老脾,所以要避免同佢正面沖突,由先生做衰人最好,始終係佢地個仔話佢地,條氣順d.如果新抱出聲,就會話有乜資格話佢. 不過日日遇到呢d咁o既事,生活都過得唔開心,所以打算搬開住.[quote]
gabchan 寫道:
[/quote]

民房

At least u can talk to your kid, and ask how he/she feel about 不禮貌,甚至很沒家教的行為, then, your kid will say, "i dont feel good" or you explain the consequence of the 沒家教的行為, then, u ask your kid should not do the same as no one will welcome this behavior

大宅

如果是好親既親戚 / 朋友:
我會即時說:小朋友唔可以無禮貌架!應該要xxxx.
然後解釋被小朋友知,點解.....
但千祈唔可以說<沒家教>這個字.

如果唔熟親戚 / 朋友:
我會捉住自己小朋友細聲在耳邊說同解釋.
因為唔知道人哋父母是否介意,不想有唔開心事情發生.

複式洋房

Sammiy 寫道:
如果是好親既親戚 / 朋友:
我會即時說:小朋友唔可以無禮貌架!應該要xxxx.
然後解釋被小朋友知,點解.....
但千祈唔可以說<沒家教>這個字.

如果唔熟親戚 / 朋友:
我會捉住自己小朋友細聲在耳邊說同解釋.
因為唔知道人哋父母是否介意,不想有唔開心事情發生.

yyy我都覺得唔好講無家教呢個詞,事關我有個朋友既小朋友好無禮貌既,等同茶來張咀飯來張口(大約六年級)就係聽佢mami講得多無家教,個小朋友遇到d人有小小無禮貌,佢會話人無家教,我覺得個小朋友又何時有教養呀

所以我會教我個小朋友咁樣應唔應該,如果你多數咁樣問佢既話,佢都會醒目答你(唔應該),係呢個時候你就要問個小朋友點解唔應該呀,咁樣可以令到佢思考下,究竟點解呢,你可以從中瞭解到(佢究竟係唔係都答你唔應該呢,定係真係知唔啱呢)

呢個係本妹小小既意見

大宅

utopian 寫道:

我都覺得即時教會令該親戚難堪
甚至大家有所誤會
我過去既假期就遇到了
仲要系我兩個家姐既仔女tim
需然話系自己家姐咋
一樣唔話得, 因為佢地兩個都應為無問題
加上佢地老公都系一d 不拘小節既人
所以唔出聲好過

我只是回程時同老公傾開
老公都有同感
所以我就同我d仔講啦
問佢地覺唔覺表哥佢地講野有問題呀
佢地都話系呀, 連個工人都系咁tim ar
咁我就同佢地講
每個家庭學校都有佢地既生活文化
我地唔可以批評人
但系我地就唔需要"跟風"
我地做番自己就可以啦

因為我覺得小朋友始終都會大
街外有更多更離譜既都有
教...系應該教自己既小朋友去處理
而唔系去幫人教仔law
有時熟到有如家姐
都可能唔應為你系0岩咖

呢d系我既經驗.....
比較同計較都一樣令自己唔開心

水晶宮

我會即時阻止佢,叫佢吾好做,然後細細聲同個仔行埋一邊講清楚呢d野吾可以做,話俾佢知人地小朋友做既野吾一定係岩,吾一定可以做,如果我囝囝本身係年紀大過嗰位小朋友既話,我就會話,你係哥哥黎,弟弟仲細做錯事,你就吾好錯埋一份,要教弟弟呢d事吾可以做,叫佢幫手教弟弟...我都係咁教個仔,個仔都肯聽既,斷估人地父母都吾會覺得太難受卦...咁當然,你都吾好俾任何面色俾人地睇,梗係吾可以黑口啦...我相信無父母係吾教自己小朋友既,咁小朋友都係獨立個體黎,教同埋有無效基本上都係兩回事黎...否則都吾會有咁多乜乜兒童心理學家走出黎教父母教仔/training小朋友既行為情緒啦.所以教好自己小朋友,但又吾好令人地父母難受就ok架喇(可能人地父母睇到自己仔女咁曳咁失控已經夠緊張夠難受&無面架喇..)!好似我隔離屋師奶咁,早前佢同前夫生嗰個仔成日黎我屋企同我個仔玩,又係成日借d二兜頭打我個仔,仲要講大話話係我個仔打佢(頂!成塊鏡反射到俾我見到哂,仲要係得我個仔痛到大叫喊,仲有得呃咩!),我都係死忍,嗰陣我都有d覺得係隔離屋師奶縱容個仔咁做架!因為都見佢吾出聲話仔,事後幾個月後,隔離屋師奶個前夫吾俾個仔黎佢屋企見佢,隔離屋師奶同我呻時都呻埋個仔好難教,都同我道歉仲話知我忍得好辛苦,咁我都憑良心話係佢個仔曳啫,吾係佢無教囉!係吾教,個仔點曳都吾會咁吾開心咁勞氣啦!

不過事後都要教一教自己小朋友,等佢地容易去明白去理解點解呢d行為吾可以做,咁樣小朋友會順服d.
utopian 寫道:

水晶宮

如果係指親戚中既大人有吾好既行為,咁都幾大鑊...我都係惟有忍到番屋企同個仔說教咋...

首頁

尾頁

跳至