跳至

首頁

尾頁

大宅

咁我想知大約幾耐要捉佢入toilet呢? 每個鐘捉佢入一次o唔okey? 同埋係唔係著學習褲都得ga? 唔一定要著underwear先ga?

咁如果出街, 駛唔駛都要定時帶佢入toilet ga
thx ~~~~~~~~~~~

原文章由 kwaiyau12 於 07-6-15 13:27 發表
個0個BB介片都係咁0架,你親佢要無噓噓佢都係話無咁,咁你就唔好信佢喇,佢呃你0架 咁大人就要大概幾多個字去一次厠所,佢唔肯去你都要捉佢去,如果佢唔肯屙咁你就拍幾吓佢個PAT PAT記住 ...
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

複式洋房

其實初時要五至十分鐘帶囡囡去廁所或坐POTTY,又同囡囡讀一些有關上廁所的圖書,讓囡囡知道BB漸漸長大後可以不穿尿片,但這個過程會經歷頼尿頼屎的時間,不會擔心,當佢頼尿後同佢講,這就是WEE WEE,記住下次要早點出聲。多幾次她就可以了,不過大人要小心,個個小朋友的小肌肉發展不同,不可以同別人比較,若果初試實在頼尿頼得太密,可以穿尿褲以漸輕媽媽和小朋友的壓力,否則只會事半功倍。

這個過程每個BB都不同,我大女很早約一歲左右戒不在尿片去大便,小便就要二歲多D才OK,晚間不用穿片二歲半左右。

現在細女一歲九個月大都試過兩三次頼大便,相反小便二十一個月便OK,晚間還未戒到。

複式洋房

我都用呢個辦法試

洋房

開始啦..............

複式洋房

我想請教一下, 你囝囝最初未識叫去VV 或 BOOP BOOP時, 幾耐會同佢去TOLIET, 每一次要佢坐幾耐, 我仲未成功, 因囡囡下個月要返學, 好擔心:cry:

原文章由 bongbongmum 於 07-7-5 17:42 發表
基本上已經介左啦 !係出街同訓覺保險先著住褲仔,不過都無嘜試過失手!!

下個月個仔要返N1,唔駛著片片啦,好野!!

大宅

原文章由 Gradies 於 07-7-24 23:03 發表
我想請教一下, 你囝囝最初未識叫去VV 或 BOOP BOOP時, 幾耐會同佢去TOLIET, 每一次要佢坐幾耐, 我仲未成功, 因囡囡下個月要返學, 好擔心:cry:

We bring my son to the toilet every 30 minutes. Even if he says no or struggles, he does have ww when putting him there.:lol:

複式洋房

囡囡兩歲了,生日那天開始出街也不用片片了,成功了一半啦!:lol::lol::lol::lol:

男爵府

BB開始戒片未?

囝囝吾肯吾著片,一除片就喊要著返,所以現在大小便都係著片,都吾知要幾時先肯。

複式洋房

原文章由 tojanice_ma 於 07-8-1 07:20 發表
囡囡兩歲了,生日那天開始出街也不用片片了,成功了一半啦!:lol::lol::lol::lol:

Hi tojanice-ma,
我囡囡從23個月開始已識在每次急尿時叫我帶佢去potty, 但只可忍3-4鈔左右, 毎次都有尿, 有時佢叫唔切我or我耐左帶佢去, 當然都有機會失手啦! 現在囡囡剛兩歲, 我都唔知幾時應該出街都可不著片? 因佢忍尿方面都係短時間, 姑娘話這歲數忍尿方面都未係最好, 請問你囡囡出街不用片片前, 在屋企train左幾耐 ? 請指教 , thanks a lot!

另外, 佢去大便仍不肯用potty, 每次都一定要係片片度痾, 所以日頭唔著片, 佢寧願忍到差不多睡前同佢著番片時先痾, 我已試過待佢每朝大便時間帶佢去, 佢都話唔痾, 都唔知有咩辦法, 反而佢學去小便仲快過大便, 請問各位mami有咩方法? 你地bb會唔會有此情況? 我都唔知點好:-( , 請幫忙解答 , 十分感謝!

複式洋房

hebemami

你別心煩,小朋友每個成長是有快有僈,細女可以兩歲唔著片上街,大女要二歲多才開始在家唔穿片,差不多兩歲半才唔穿片上街。
我兩個囡一歲多我己經每天定時同她上廁所大便,她們都習慣了,不過都有失手的時候。小便的訓練我初時在歲半,但因為冬天所以停了,到了今年四五月再開始,因為她皮膚很敏感,會出紅疹所以在家無穿片,以減輕紅疹的情況,幸好她的小肌肉控制都幾好,所以很快便習慣了,而且我留意和她上街時,片片都乾,很多時到我話帶家姐上廁所,她又話去,有時廁所實她污穢,所以無帶她去,那知她忍到返家,試得幾次,咪決定在她生日那天不穿片上街看看,她又可以!所以基本上我是因應她自己的能力而行,沒有克意訓練。

你可以試試每次他在片大便後,在他面前把片的便便倒落廁所,蓋上廁所蓋,按水掣沖水呢,然後同小朋友講,大便應該在廁所,然後按水掣沖走,這才衞生,若果你將來能夠在廁所便便,便可以好像媽媽這樣自己按水掣沖水啦!這是大個仔才可以做到呀!你慢慢試吓啦!
又可以到書局買一本有關如廁訓練的書,我大囡時買的那本都不錯,「you can go to the potty」,書上不但詳細解明給家長知嬰幼兒這階段發展需要和家長要注意的事情外,書中內容是講解給小朋友知道,小朋友由嬰兒出世至到兩歲,點樣由嬰兒每樣事情都需要父母幫忙,至可以透過哭來表達自己的需要、到自行拿著東西吃,透過故事內容,讓小朋友知道自己在成長過程中,慢慢中個甚麼都要大人幫助,到現在已經可以做到很多事情,而下一個挑戰是在廁所解決wee-wee及poo-poo的問題
小朋友在這階段要面對的失敗感都會有提及,所以我兩個囡看起來都很開心,還有一張poster可以張貼於家中,讓小朋友走過就看看,我每次都會和他們講解戒片的過程,讚讚他們現在他們己經可以做到甚麼,遲吓你就可以做到甚麼,小朋友便可以清楚知道自己現在和將會發生甚麼轉變。
我知道在書局不單有書買,更有相關的vcd買,你可以看看真的有用的。
你小朋友的表面可能是沒有安全感,慢慢來,他至少能夠控制自己幾時去大便,這不是成長的表現之一嗎?

[ 本文章最後由 tojanice_ma 於 07-8-10 08:02 編輯 ]

複式洋房

原文章由 hebemami 於 07-8-2 17:25 發表

我囡囡從23個月開始已識在每次急尿時叫我帶佢去potty, 但只可忍3-4鈔左右, 毎次都有尿, 有時佢叫唔切我or我耐左帶佢去, 當然都有機會失手啦! 現在囡囡剛兩歲, 我都唔知幾時應該出 ...

我囡囡都係明明話要BOOP BOOP但帶到佢去TOLIET又唔去, 到著返條片便即刻去到, 但V V仲未識叫, 好煩惱:(

複式洋房

Gradies

真的不用擔心,小朋友每個小肌肉發展都不同,不用太擔心,慢慢來,到了三歲還在片片大便可能就需要看看醫生,但對於二歲左右的小朋友這情況都算正常,因為他們還未熟習這方式欠安全感所至,這時成人應該表達明白,不要太過緊張或駡小朋友,這只會弄巧成拙。

你也要堅持每天定時帶小朋友到廁所(potty)坐坐,最好是在吃完飯後,因為腸的活動較快,容易有便便,這也是為何bb常常一路吃奶一路開大的原因。

我細囡很細(半歲大)便每朝早晨放她在廁所potty解決大便,所以已成習慣了,所以大便問題很早便解決了,這方法是我身邊的老人家(不少於三個)介紹的,我大囡時我覺得這是違反小朋友成長發展的需要,所以沒有照做。但到細囡因為她皮膚超級敏感,很容易紅,加上都怕和她出街遇上大便很煩,所以咪試試這樣做,原來真的work,不但皮膚好些,連戒片都比家姐快了半年多。

複式洋房

Many thanks for your sharing

原文章由 tojanice_ma 於 07-8-29 00:24 發表
Gradies

真的不用擔心,小朋友每個小肌肉發展都不同,不用太擔心,慢慢來,到了三歲還在片片大便可能就需要看看醫生,但對於二歲左右的小朋友這情況都算正常,因為他們還未熟習這方式欠安全感所至,這時成人應該表達明白,不要太過 ...

複式洋房

原文章由 hebemami 於 07-8-2 17:25 發表

我囡囡從23個月開始已識在每次急尿時叫我帶佢去potty, 但只可忍3-4鈔左右, 毎次都有尿, 有時佢叫唔切我or我耐左帶佢去, 當然都有機會失手啦! 現在囡囡剛兩歲, 我都唔知幾時應該出街都可不 ...

基本上我囡囡現在係屋企不著片一天都不會賴尿, 同埋忍尿忍得好左好多, 只在睡覺和出街先著, 而且大便都肯在potty去, 等我不需咁煩, 但我仲未敢出街不幫佢合片, 現在囡囡就快2歲2個月, 我希望2歲3個月前可試吓比佢出街不合片, 這樣才算真正戒到片, 希望得啦!

[ 本文章最後由 hebemami 於 07-9-28 15:29 編輯 ]

複式洋房

原文章由 hebemami 於 07-9-21 17:08 發表

基本上我囡囡現在係屋企不著片一天都不會賴尿, 同埋忍尿忍得好左好多, 只在睡覺和出街先著, 而且大便都肯在potty去, 等我不需咁煩, 但我仲未敢出街不幫佢合片, 現在囡囡就快2歲2個月, 我希望2歲3個月前可試吓比佢 ...

囡囡已在2歲2個月戒左片啦! 出街都未試過失手!

複式洋房

我囡囡現在落樓下or附近唔夾片都無問題, 但如果要搭車去得遠, 都要夾片, 未敢比佢試, 因驚如果搭車佢要去toilet, 都唔知點? 但佢現在都差不多2歲5個月, 如果去街去得遠都要換片都幾 "懢介",你地如果搭車去得遠點同bb戒片呢? 因佢地可能搭車途中突然會有尿急情況, 可以有咩方法解決? 煩請幫忙解答! 十分感謝

[ 本文章最後由 hebemami 於 07-12-20 17:02 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

你可以去玩具反x城到買一隻流動廁所, 好細及輕. 附有三片膠袋可以用來裝住佢的尿. 用完則棄. ok.
長途車我會要佢先去vv, 比少的水佢飲,再同佢著pusp up, 如果一落車, 盡快同佢去vv. 希望幫到你.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我囝囝22個月就戒左尿, 不過之後無刻意同佢戒夜片,
所以有時都會係片片到vv...

首頁

尾頁

跳至