跳至

首頁

尾頁

別墅

洗奶樽

想問問各位如果洗完奶樽及steam完奶樽、奶咀後, 妳哋會將d奶樽放係邊呢? 我聽人講steam完奶樽奶咀要放入雪櫃, 咁應該放係下隔定冰隔, 洗唔洗揾嘢装起佢先放入雪櫃, 定就咁放入去呢? 我需唔需要買個密封盒去擺奶樽呢
仲有個奶樽擦(海綿)應放係邊呢?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 洗奶樽

如果衛生D, 其實應該用個保鮮膠盒裝住先放入雪柜... 不過我比較懶, 所以就咁楝响雪柜下格最上面O個層~ 唔使放冰格O架, 因為你拎出來要用熱水"浪"過先開奶, 咁樣一冷一熱D膠好易老化O架!!

我個洗奶樽刷唔係海棉, 係尼龍刷, 我就咁掛响廚房, 用之前用熱水淥一淥佢先再洗奶樽咋...

民房

我就買左個密封盒去擺奶樽,奶樽擦就未諗,應該一齊放哇

李做咩 寫道:
想問問各位如果洗完奶樽及steam完奶樽、奶咀後, 妳哋會將d奶樽放係邊呢? 我聽人講steam完奶樽奶咀要放入雪櫃, 咁應該放係下隔定冰隔, 洗唔洗揾嘢装起佢先放入雪櫃, 定就咁放入去呢? 我需唔需要買個密封盒去擺奶樽呢

別墅

唔該晒各位!
我仲想問如果steam完d奶樽、奶咀有好多水蒸氣(水珠)係入面, 咁需要整乾d水珠先放入雪櫃嗎? 定就咁濕淋淋咁放入雪櫃呢?
如果要整乾d水珠先, 咁應該點整呢

大宅

李做咩 寫道:

e院姑娘教我steam完唔洗等乾,放入盒然後放入雪櫃ok
擦我放乾爽地方咋....

大宅

咁個奶咀係唔係放雪櫃?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

李做咩 寫道:
唔該晒各位!
我仲想問如果steam完d奶樽、奶咀有好多水蒸氣(水珠)係入面, 咁需要整乾d水珠先放入雪櫃嗎? 定就咁濕淋淋咁放入雪櫃呢?
如果要整乾d水珠先, 咁應該點整呢

steam完D倒汗水仲乾淨過我O地用O野抹/風乾, 所以就咁套返埋一個個樽就可以放入雪柜... 最緊要拎出來用時用熱水"浪"下個樽就OK啦!!

王國長老

chanpauline 寫道:
咁個奶咀係唔係放雪櫃?

安撫奶咀/奶樽O個個?

奶樽O個個就咁套返埋一set放雪柜... 安撫奶咀我就咁steam完放陰涼處咋~ (風乾完再放入膠盒)

大宅

奶樽o個個呀!聽人講用之前要煲好多次,整軟佢既。

王國長老

chanpauline 寫道:
奶樽o個個呀!聽人講用之前要煲好多次,整軟佢既。

er... 講真, 上次O個D, steam o左十幾廿勻, 我都唔覺"軟"O左好多囉~ 如果真係要軟, 可能已經steam到黃O左...
BTW, 你用黃色乳膠/透明矽膠? 乳膠唔使steam太多O架~ :mrgreen:

大宅

透明矽膠呀!咁即係點steam都唔會軟囉喎

別墅

咁大家知唔知chu chu嗰個十奶咀要steam幾多次?
我見steam咗一次都好似幾軟咁, 但其實我都唔識點樣先叫軟

男爵府

好媽媽勳章

我西田買o個時佢d人話steam1次用得ka~
李做咩 寫道:
咁大家知唔知chu chu嗰個十奶咀要steam幾多次?
我見steam咗一次都好似幾軟咁, 但其實我都唔識點樣先叫軟

複式洋房

我己經steam 咗兩次, 到差不多生會steam 多兩次先,點都夠啩

首頁

尾頁

跳至