論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話説昨晚發現地墊下有惡臭味,就即刻叫姐姐用dettol抹乾淨,當然佢即刻,黑哂口面啦。。。到今早,吾餵奶,吾做任何嘢,自己嘆早餐,我都忍你!湊完大女返上樓,見到baby伏喺地下發呆,本身吾舒服,我一抱上手見佢喊到眼腫腫,兩行鼻涕,好悽凉!之後叫佢湊baby訓,吾so我。。。nvm我抱佢訓,見佢用脚踩住塊布抹地,我叫佢用手抹,佢就發皮氣,用英文話。。(我用腳抹有咩問題吖!我有做就得啦,你昨晚掉咗個地拖今朝又吾買番,你over咗啦。我休息時間仲叫我做嘢,我亦吾滿啲飯餸。。)我即刻反擊,(尋晚八点幾叫你抹下個地墊底係over working,咁你工作時間倾电話,煲劇,candycrash我係咪要扣你人工吖!食飯食成粒鐘,做嘢又拿西,叫你做嘢又黑面,八点幾入房訓到七点話吾夠休息,夜晚跟我訓都話嘈住你,成日黑口黑面,要借錢就笑笑口,次次自己要求放假放邊日,mood到就話第二日要放,冇得放就黑面吾做嘢。。。你問下你啲friend每日幾点休息,做幾多嘢,你講畀人聽,人地都話你僱主好,你自己諗下係咪過份吖。依家你係僱主定我係僱主吖!你似渡假多過打工囉。一係你就聽我指令做,吾鐘意可以吾做走!!)搅咗一輪,佢執行李,我話我地去agent到倾,但佢要我出糧先,當然我吾會啦!!(佢竟然執了一個喼,背包,手袋,七個布袋嘅嘢,而且仲有條減肥腰帶...........then去到agent到,佢已经話要揾新僱主,話我炒佢,會賠一個月畀佢,係我要佢執嘢走!!講大話真係吾眨眼。。。。最後,係agent引導下,出足糧,補大假錢,畀一千蚊加機票錢先很簽!!!而且佢講完佢电話番黎,就同agent講,要求係信內寫佢自己resign,有讚賞(thanks for her to take care 3 kids)先簽,入境處份嘢仲寫"resign by personal reson"......有人教路,故古惑到不得了!
大家請人就留意! "Tumpag , Antonieta P."1977年9月 .........黑面神

333s  聰明!抓外傭错處來說理.  發表於 13-10-23 09:18

公爵府

回覆:ballball33668 的帖子

Resign by herself,咁叫佢賠返1個月人工比你先佢都short short 地。

大宅

引用:話説昨晚發現地墊下有惡臭味,就即刻叫姐姐

原帖由 ballball33668 於 13-10-23 發表
話説昨晚發現地墊下有惡臭味,就即刻叫姐姐用dettol抹乾淨,當然佢即刻,黑哂口面啦。。。到今早,吾餵奶, ...
咁你有冇簽比佢呀?睬佢都有味:pppp:

子爵府

回覆:今日一早就炒了個黑面神,爽爆!

恭喜你囉

我愛我個囝,愛到變做鬼..

子爵府

象牙宮

ballball33668 發表於 13-10-23 06:28
話説昨晚發現地墊下有惡臭味,就即刻叫姐姐用dettol抹乾淨,當然佢即刻,黑哂口面啦。。。到今早,吾餵奶, ...

外傭之毛病. 你整的甘有系統, 好熟, 你佈署了 report 入境處, 勞工處

1. 發現地墊下有惡臭味,就即刻叫姐姐用dettol抹乾淨,當然佢即刻,黑哂口面啦
2. 用脚踩住塊布抹地,我叫佢用手抹,佢就發皮氣,

你外傭生活模式
尋晚八点幾叫你抹下個地墊底係over working,
咁你工作時間倾电話,煲劇,candycrash !食飯食成粒鐘,
做嘢又拿西,叫你做嘢又黑面,八点幾入房訓到七点話吾夠休息,夜晚跟我訓都話嘈住你,成日黑口黑面,
要借錢就笑笑口,
次次自己要求放假放邊日,mood到就話第二日要放,冇得放就黑面吾做嘢。。。
你似渡假多過打工囉。一係你就聽我指令做,吾鐘意可以吾做走!!
要求係信內寫佢自己resign,有讚賞...==> 你照寫? 出足糧,補大假錢,畀一千蚊加機票錢先很簽.

原來佢是找到工, 故意博炒.
--------------------------------------------------------------------
report 入境處, 勞工處未呀???\ (佢得閒, 上勞處寫form, 玩屈你炒佢)
未來自己有什么打算? 上網打 "外傭博炒" .... yahoo/google 超多事件. 慢慢看. 決定 未來生活安排.

外傭 ref. letter 佢自己走, 屈雇主 resign, 有讚賞! 有 reference 無用, 信不過!
thank you for sharing.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

又係喎, 如果話resign by herself, 你一定要追番佢一個月人工呀,咪蝕比佢...

伯爵府

回覆:今日一早就炒了個黑面神,爽爆!

你試下補多次信俾入境辿,講明個工人有幾差

子爵府

引用:話説昨晚發現地墊下有惡臭味,就即刻叫姐姐

原帖由 ballball33668 於 13-10-23 發表
後補一封信畀入境署,再向勞工署追佢一個月

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

公爵府

引用:Quote:原帖由+ballball33668+於+13-10-23+

原帖由 naomichoi 於 13-10-23 發表
後補一封信畀入境署,再向勞工署追佢一個月
好橋

首頁

尾頁

跳至