在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友(單身)問我點解要side一個朝早去整返好1件BB用具,跟住話,不過你大把時間……
雖然我理解唔係個個明白ftm有幾忙,但聽倒呢D說話個心都係好"銀住"
ftm唔係少奶奶!
另一邊箱有個working mother朋友,佢話好想做ftm,成日幻想送完小朋友返學,去邊到shopping, high t,做facial…
我話你估ftm唔洗買餸煮飯架,佢話佢會照請工人,佢只負責親子
我無嘢講

珍珠宮

引用:朋友(單身)問我點解要side一個朝早去整返

原帖由 beebabybee 於 13-10-23 發表
朋友(單身)問我點解要side一個朝早去整返好1件BB用具,跟住話,不過你大把時間……
雖然我理解唔係個個明 ...
個working mum由得佢幻想囉,佢如果搵到可觀收入唔駛返工(例如有樓收租,有生意唔駛自己落手),又可以照請工人,仲可以大大聲聲去shopping high tea咪由得佢幻想。我呢啲師奶仔收得家用唔多,洗費都會盡量放返喺屋企上面。

大宅

朋友既說話都未算最hurt, 最hurt係自己阿媽話你咁得閒都唔找工做。
有咩想問就問啦~~~

大宅

回覆:咖央 的帖子

其實淨係負責親子無問題,但無咗幾萬蚊(佢嘅收入),仲可以日日娛樂買嘢?!

洋房

其實每個人都係一樣, 吾係去到個個situation, 係吾會理解,
所以由他吧.!

大宅

引用:朋友既說話都未算最hurt,+最hurt係自己阿媽

原帖由 蚊子 於 13-10-23 發表
朋友既說話都未算最hurt, 最hurt係自己阿媽話你咁得閒都唔找工做。
我媽都有咁講,但我接受同理解。
因為當年佢湊我地幾兄妹辛苦過我而家10倍,同埋佢都係想我有多個錢,多D保障

珍珠宮

引用:其實淨係負責親子無問題,但無咗幾萬蚊(佢

其實淨係負責親子無問題,但無咗幾萬蚊(佢嘅收入),仲可以日日娛樂買嘢?!

...
咪係囉,所以由得佢幻想.佢老公肯畀幾萬蚊用錢(不是家用)先算。我有個教師朋友又係,成日想轉行,成日想老公攞公積金出嚟做生意,自己去教琴,咁我問家務邊個做佢話繼續請工人。佢可能辛苦呻吓姐

伯爵府

陪月勳章

有苦自己知

複式洋房

回覆:比人話我大把時間

係丫。。。 最討厭黎啲說話! 湊仔忙到癲。。。 一定比返工辛苦

男爵府

引用:朋友既說話都未算最hurt,+最hurt係自己阿媽

原帖由 蚊子 於 13-10-23 發表
Same

男爵府

冷暖自知,外人講既說話點解要上心

複式洋房

唉 我c6都咁話我 嗰陣真係喊出嚟

My beloved Lauren BB<3

珍珠宮

beebabybee 發表於 13-10-23 11:48
未生就想將媽媽責任外判???
我會回佢: 第時假如你真係做左人媽媽,先會明!:pppp:
輸入搜索內容

珍珠宮

Twobooooo 發表於 13-10-24 00:52
唉 我c6都咁話我 嗰陣真係喊出嚟
其實我唔明點解有D FTM個C6都會以為FTM好得閒??日日一齊生活,老婆有幾忙,有眼見架啦!
輸入搜索內容

子爵府

果日同99去買燈,個老細知我識少少裝燈,話想請我,因佢唔夠人用。我99即刻話好。之前佢又話幫我揾到外判幫人改衫。。。其實我想話我湊兩個,仔讀小學,囡讀幼稚園下午班,我每日送左囡返學,得個半鐘時間,要買菜,準備下午茶同執下間屋,又要去接放學。但係佢好似覺得我超得閒囉。。。

複式洋房

引用:Quote:Twobooooo+發表於+13-10-24+00:52+唉

原帖由 anna_my_baby 於 13-10-24 發表
其實我唔明點解有D FTM個C6都會以為FTM好得閒??日日一齊生活,老婆有幾忙,有眼見架啦!
...
都係開頭嘅時候 因為佢好少幫手 都吾知你忙咩:(

My beloved Lauren BB<3

複式洋房

我都有一個覺得我做ftm對社會冇貢獻 浪費時間既阿媽 雖然一齊住 但兩年來她太忙於退休生活沒有幫過一日半日手 連坐月都沒幫 所以令我更明白 ftm對小朋友的重要 最重要自己知自己做緊乜 別人說話真係不用理 加油

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

最緊要自己知自己做乜就得, 外人唔明既話可以不理.

男爵府

湊仔湊到我腰痛 手痛⋯真係返工都無咁辛苦!

侯爵府

引用:朋友(單身)問我點解要side一個朝早去整返

第—个朋友既説話係会令人難受,因為好多ftm都好忙!至於第二个講既野,我覚得冇問題,如果佢真係負擔到,只負責親子,做一个舒服既ftm亦可,佢afford到就得啦!

首頁

尾頁

跳至